Cevat Kır, Canton Fuarı için Çin yolcusu.

Zonguldak Ereğli ve Çevresini Kalkındırma Derneği (ZERÇEV) ve Ereğli İş Geliştirme Merkezi (ERİŞGEM) Başkanı Cevat Kır, dünyanın dört bir yanında büyük ilgi gören Uluslararası Canton Fuarı için Çin'e gidiyor.
ZERÇEV ve ERİŞGEM Başkanı Cevat Kır, dünyanın dört bir yanında büyük ilgi gören Uluslararası Canton Fuarı için Çin'e gitmek 12 Ekim Salı günü yola çıktı. Çin İthal ve İhraç Malları Fuarı olan Uluslararası Canton Fuarı'nın büyük önemi olduğunun altını çizen Kır, 2009 yılında yüzde 20 büyüyen, 2010 yılında ise yüzde 15 büyüyecek olan Çin'in 1.5 milyarlık nüfusu ile ekonomik krizin tüm dünyayı kasıp kavurduğu bir dönemde bile büyümeyi başarabildiğini belirtti. Cevat Kır, "Çin 1.5 milyar nüfusu ile ciddi bir üretim toplumu olduğu gibi, bir o kadarda tüketim topluluğu. Özellikle ülkemizde Çin'in sadece üreten ve satan bir devlet olduğu gibi yanlış bir kanaat var. Oysa Çin sattığı kadar da alım yapan bir ülke. İşte bu satın alma reaksiyonlarını ve Çin'in yurtdışından neler aldığını görmek ve yerinde tespit için Çin'e gidiyoruz. Canton Fuarında görüşmeler yapacağımız gibi, daha önceden irtibatlı olduğumuz firmalarla, bu kez de Çin'de yüz yüze görüşme fırsatı bulacağız. Her zaman söylediğim gibi değişmeyen tek şey değişimin kendisidir. Bu düşünceden yola çıkarak, alışılagelenin dışına çıkarak değişimi takip etmekte yarar var, dünyanın tüm milletlerinin olduğu Uluslararası Canton Fuarı'nda bizde hazır bulunacağız" dedi.
Bölgesel ve yerel problemlerin başında işsizliğin geldiğini belirten Kır, "İşsizliği kırmak için istihdam alanları oluşturmalıyız. Bunu başarmak için yeni pazarlara ulaşmalı, ihracat kapasitemizi artırmalıyız. Bu anlamda İtalya'dan sonra Çin'e giderek bu pazar arayışlarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Çin'den sonrada dünyanın değişik bölgelerinde pazar arayışlarımız sürecektir" diye konuştu.
9 gün Çin'de temaslarda bulunacak olan Cevat Kır, Ereğli ve Alaplı'dan eğitim ve çalışma amacı ile Çin'e giden bölge gençleri ile de buluşarak, karşılıklı görüş alış verişinde bulunacak. Kır, 21 Ekim 2010 tarihinde yurda dönecek. 6-10 Ekim 2010 tarihleri arasında düzenlenen 13. MÜSİAD Uluslararası Fuarı hakkında da değerlendirmelerde bulunan Cevat Kır, yurt dışından 65 ülkeden 3 bin ziyaretçinin yurt içinden 500'ün üzerinde firmanın katılımı ile gerçekleşen fuarın son derece verimli geçtiğini söyledi. Özellikle Orta Doğu ve Asya ülkelerinden gelen ziyaretçilerle ikili iş görüşmeleri yaptıklarını ifade eden Kır, "Fuarda Mısır, Cezayir, Fas, Hindistan, Tunus, Japonya ve Yemen gibi ülkelerin temsilcileri ile yapmış olduğumuz iş görüşmeleri son derece verimli geçmiş olup ilerisi için ümit vaat etmektedir. Bu ülkelerde sektörümüzün hitap edebileceği ciddi bir pazar bulunmaktadır. Dünyanın birçok ülkesi bu pazarda payını alırken, Türkiye olarak bizimde bu pazardan payımızı almamızın gerekliliği bu fuarda bir kez daha gözlemlenmiştir. Türkiye olarak bu ülkelere her sektörde hitap edebileceğimiz gibi bölgemizin lokomotifi olan demir çelik sektöründe de gayet tabiî ki hitap edebiliriz. 13. MÜSİAD Uluslararası Fuarı bizim için gelecekte yapılacak güzel işler için temel atma ortamı sağlamıştır" dedi.
Bölgesel ve yerel kalkınma açısından da önemli görüşmelerin gerçekleştiği fuarda Cevat Kır, Devlet Bakanı Dr. Cevdet Yılmaz ve Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Yaman ile özellikle bölgedeki işsizlik konusunda görüş alış verişinde bulundu. Kır, "Bakanımız ve Müsteşarımıza bölgemizin sorunlarını bir kez daha ifade ederken, özellikle yatırım ve işsizlik konusunun altı çizilmiştir" şeklinde konuştu.