Ereğli Belediye Meclisi, Kasım ayı olağan toplantısını AKM'de Belediye Başkanı Halil Posbıyık başkanlığında gerçekleştirilirken önemli konulara değinildi.

RAKAMLAR DÜŞTÜ: Belediyenin ekonomik sıkıntıların altından kalkabilmek için yoğun uğraş verdiklerini belirten Posbıyık, Ereğli Belediyesi'nin daha önceki yıllarda yüzde 97 oranında sağladığı tahsilat ve tahakkuk gelirlerinin yaşanan ekonomik krizler nedeniyle yüzde 60'lar noktasına düştüğüne dikkati çekti.

YOĞUN HAFTA: Sarıkamış Şehitliği'nin açılışının 7 Kasım tarihinde açılacağını, 8 Kasım tarihinde de Uzunmehmet'in kömürü buluşunun 180'nci yıldönümünü kutlayacaklarını söyleyen Posbıyık, Aralık ayında gerçekleştirilen Hamsi Festivalinin de bu sene 22 Kasım tarihine çekildiğini belirtti.

PAZARYERİ ŞOKU: Posbıyık pazaryeri projesi ile ilgili olarak da büyük şaşkınlık yaşadıklarını, pazaryeri esnafının ekonomik sıkıntılar nedeniyle projeyi erteleme isteğini de önümüzdeki günlerde değerlendirip formül bulacaklarına işaret etti.

BORÇ KREDİ İLE KAPANACAK: Belediyenin 2010 yılı bütçe gideri 60 milyon 777 bin 866, geliri 60 milyon 18 bin 960, bütçe açığı 760 bin TL olarak belirlenirken Posbıyık, "İlk kez bütçe açığını İller Bankasından alacağımız kredi ile kapatacağız, şaşkınım" dedi.

İHALELER TAMAM: Posbıyık, pazaryerine yapılacak kavşak için dere üzerinin 100 metre daha kapatılması ile ilgili ihaleye çıkıldığı ve ihaleyi alan firmanın önümüzdeki günlerde çalışmalara başlayacağı belirtilirken ayrıca Erdemir Caddesinin ulaşımda tek yöne dönmesi ile bu etabın sona ereceğini söyledi.

Karadeniz Ereğli Belediye Meclisi Halil Posbıyık Baş-kanlığında Kasım ayı olağan toplan tısını gerçekleştirdi. Meclis Toplantısını AKP Ereğli İlçe Başkanı Erol Şahin, İlçe Yöneticisi Salih Kumaş, Kent Meclisi adına Oktay Demiroğlu'da izledi. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık meclisin resmi bölümüne geçmeden önce yaptığı konuşmasında belediyenin yaptığı yapmayı hedeflediği çalışmalar ile ilgili bilgiler verdi. Ereğli Belediyesi'nin yaşadığı ekonomik sıkıntıyı gidermek için sıkı bir çalışma içerisinde olduklarını belirten Posbıyık, belediyenin kaybolan prestiji kazanmanın zorluğuna dikkati çekti. Ereğli Belediyesi'nin tahsilatlar konusunda yaşadığı problemlerin ciddi boyutlara ulaştığın ve rakamların yarılara düştüğünü ifade eden Posbıyık, Sarıkamış Anıtı, Uzunmehmeti Anma Günü, Pazaryerindeki gelişmeler, hamsi festivali, Pen çes deresinin üzerinin kapatılması, trafiğe açılması, Erdemir Caddesinin tek şerit çalışması konularında da değerlendirmelerde bulundu.

ERDEMİR'İN PARASI HAZİNEYE GİDİYOR
Posbıyık yaptığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi. "Ereğli'nin çok büyük problemlerimiz var, sıkıntılarımız var. Bu belediyenin durumunu bilerek göreve geldik inşallah da birlik içerisinde düzelteceğiz. İller Bankasına 365 bin TL, kredi ödüyoruz, Erdemir'den verilen 350 bin TL'lik havagazı tüketim vergisi hükümet tarafından hazineye aktarılıyor. Erdemir'den gelen bu parayı maalesef alamıyoruz. Yine Kozlu'daki Öncü asfaltın 3 trilyon civarındaki icra meselesi var. Erdemir'in 3.5 trilyonluk su borcu var. Bunların hepsi benim ayrılmamdan sonra oluşan borç benim dönemimde böyle bir borç yoktu. Geçmiş yıllardır 250 bin TL ikramiyeleri ödenmemiş, vergi borçları ödenmediği için toplu konutlardaki 5 daireye ipotek konulmuş, piyasa borçlarımız var. Bunların altından kalkmaya çalışıyoruz ayrıca emekliye ayrılan arkadaşlarımızın kıdem tazminatlarını 4 taksitle ödeniyor bu taksit miktarları da 600 bin TL. civarında.

BOYNUMUZU EĞMEYİZ
Tahsilâtlarımızı yapamıyoruz benim en çok üzerinde durduğumuz konu bu. Hizmeti verirken eksiğimiz varsa herkesten özür dileriz hemen yapıyoruz deriz, boynumuzu eğeriz. Ama tâhsilat için gerekeni yaparız, boynumuzu eğmeyiz. Ama maalesef içerisinde bulunduğumuz ekonomik durumdan ötürü ne emlaktan ne su'dan hiçbir gelirimiz gelmiyor, tahsilât ve tahakkuk yapamıyoruz. Geçmiş yıllardır yüzde 97'lerin altına düşmeyen tahakkuk ve tahsilât maalesef yüzde 60'lara düşmüş vaziyette. Bundan ötürü de büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Bunların hepsi geçicidir hepsini inşallah halledeceğiz belediyeyi de eski günlere döndüreceğiz. Belediye meclis üyeleri ve çalışma arkadaşlarımızla ayağa kaldıracağımıza inanıyorum.

PRESTİJ MESELESİ
Bu ara da prestiji de kurtarmaya çalışıyoruz, maalesef Ankara'nın bize bakış açısı iyi değil. Arsız, yanlış işler yapılıyor imajı belirmiş. Biz bu imajı düzeltemeye çalışıyoruz. Bana göre de bu imajı temizlemek parasal konuları temizlemekten çok daha önemli olarak görüyorum. Hergün müfettiş var bir yukarıda aşağıda. Biz müfettişten çekinmiyoruz. Bizim strateji planlarımız zamanında Maliye Bakanlığın internet sitesinde örnek gösterilirdi, eğitim seminerlerinde de Ereğli Belediyesi örnek verilirdi ama maalesef 22 ayda Ereğli Belediyesi'ni mahvettik, prestiji yok ettik.

SARIKAMIŞ TARİHİ
Önemli bir haftanın içerisindeyiz. 7 Kasım 2009 saat 11.00'de Sarıkamış Deniz Şehitleri Anıtın açılışı var. Atatürk Anıtının karşısında sahilde bir anıt yapıyoruz. Projeleri amirallik tarafından bize verildi. Bizde ona göre hazırlığımız yapıyoruz. Sarıkamış Deniz Şehitleri ve Karadeniz Ereğli ile bağlantısı nedir diye sorulduğunda. 1914 Yılında donarak şehit olan 90 bin askerimiz var. Bu askerlerimizin mühimmat ve malzeme eksikliği olduğu için o yıllarda İstanbul'dan Trabzon'a yola çıkan içerisinde 3 bin asker bulunan 3 gemiyi, Enver Paşa'nın emri ile İstanbul'dan yola çıkıyor. Bu yola çıkan gemilerin maalesef etrafında donanma yok, koruyucu yok. Tam Ereğli açıklarına gelindiğinde kömür madenlerini ve Zonguldak'ı Ereğli'yi bombalayan Rus donanması dönüş halinde bu 3 gemiyi görüyorlar ve gemileri batırıyorlar. Bu herhangi bir kayda geçirilemediği için kayıtlardan silindiği için maalesef uzun yıllar bu hadise duyulmuyor. Ancak Sarıkamış olayı ile ilgilenen ünlü profesör Birgül Sönmez yaptığı araştırmaları askeriyeye sunuyor. Araştırma yapılıyor tarihi karanlığından bu olayı çıkarıyorlar. Sarıkamış Şehitliğinin anıtının yapımını bitirdik, açılışını yapacağız. Ayrıca askeri program olarak öğleden sonra gemilerin battığı yere donanma vasıtasıyla çelenk bırakılacak. Büyük bir ihtimalle Halkla İlişkiler hazırlık yapıyor motorlar tutup halkı çelenk tutma törenine götürmeyi düşünüyoruz.

KÖMÜRÜN BULUNUŞU
8 Kasım 2009 tarihinde saat 10.00'da Kestaneci Mahallesinde Uzunmehmet ve Kömürün bulunması nedeniyle tören yapacağız. Bu da bizim için son derece önemli. Uzunmehmet bizim dedemiz. Bu memlekette kömür bulunmuş, ülkenin enerji politikalarını değiştiren bir olaydır. Bu olayın yaşatılması için Belediye Başkanı olduğum tarihten itibaren ısrarla Ereğli 'deki bu törenleri sürdürmeye çalışıyoruz. Bize ısrarla bu törenlerin Zonguldak'ta ve Kandilli'de yapılması söylenmesine rağmen hayır bu törenler Ereğli'de yapılmalıdır diyoruz. Bu yıl arkadaşlarımız orada düzenleme yaptılar, anıt komple elden geçti. Bana göre bu da yeterli değil orada mutlaka bir müze yapılması gerekir. İmkânlarımız olduğunda bu bölgeyi daha da güzelleştireceğimize inanıyorum. 8 Kasım 2009 tarihinde kömürün bulunuşunun 180'nci yıldönümünü kutlayacağız.

HAMSİ FESTİVALİ
Hamsi festivalini 22 Kasım'da yapacağız. Neden 22 Kasım, balıkçıların ifadesine göre Aralık ayında verimli bir hamsi olmayabilir dediler. Durumlara baktık, bir tarih saptadık. Hamsi festivali ile ilgili hazırlıklarımızı yapmak üzere derneklere yazılı çağrıda bulundular. 5 Kasım tarihinde saat 18.00'da AKM Nikah Salonunda bir toplantı gerçekleştireceğiz. Bütün sivil toplum örgütlerini, vakıfları, dernekleri bu toplantıya davet ediyoruz. Hamsi festivalinin görkemli geçmesi için birlikte çalışacağız."

PAZARYERİ ŞOKU
Pazaryerini yapmak üzere yola çıktık, çok kararlı yola çıktık, projelerimizi hazırladık. Aynı zamanda parasal yönden hazırlığımızı da yaptık. Projenin halka yayılmasını istedik, piyasa mühendislerini topladık onların görüşlerini aldık, yeterli görmedik pazaryeri esnafının görüşlerini aldık. Burada salonda şaşkına döndüğümüz bir tavır ile karşı karşıya kaldık. Ekonomik sıkıntılar olduğu gerekçesi ile bu projenin ertelenmesi bizden talep edildi. Çok şaşırdım, beklemiyordum. Yıllardır beni pazaryerini yapmadığım için eleştiriyorlardı. Şimdi pazaryeri istenmiyor. Kendimizi toparlayalım ona da formül bulacağız.

YENİ DÜZENLEME
Dere üzerinin trafiğe açılabilmesi için Pazaryeri bölümüne bir kavşak yapılması lazım. Devlet Su İşlerinin yapmış olduğu bu kapatma işlemi yeterli olmadı. 100 Metre daha uzaması gerekiyor ki kavşağı yapalım. Bağlık istikametine giden istikameti çift yön yapmak istiyoruz. Belediye olarak biz bu işe girdik. İller Bankasından kredi talebinde bulunduk. Kredimiz çıktı, ihalemiz yapıldı, müteahhitde belli oldu. İlçe Trafik Komisyonundan Erdemir Caddesinin tek yön olması konusunda karar çıktı, işaret tabelaları hazırlandı. Tek yön oluyor Erdemir Caddesi onun devamı olarak da pazaryeri kavşağını faaliyete geçireceğiz" sözleri ile konuştu.

RESMİ BÖLÜM
Toplantının resmi bölümünde ise yapılan yoklama ile başlandı. Belediyenin 2010-2014 yılları arası Stratejik Planına ait komisyon raporu okundu. Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğünün görev ve çalışma yönetmeliğine ait komisyon raporunun okunmasının ardından 2010 yılı performans programı da değerlendirildi. Ereğli Belediyesi'nin 2010 yılı için bütçesi ile ilgili olarak da görüşüldü. Ödenek defterinde gösterildiği şekilde bütçe giderleri 60 milyon 777 bin 866 TL olduğu, bütçe gelirlerinin 60 milyon 18 bin 960 TL olduğu bütçe açığı olan 760 bin TL'nin İller Bankası'ndan borç alma ile karşılanacağı belirtilirken Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık'da, "Belediye Başkanlığını uzun yıldır yapıyorum ilk defa İller Bankasından para alınarak bütçe açığı kapatılacak, çok üzüntülüyüm" sözleri ile değerlendirdi.
Gündemde yeralan diğer maddeler ise bugün saat 11.00'de Atatürk Kültür Merkezi Nikah Salonunda gerçekleştirilen toplantıda görüşülecek.