Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Üzülmez Müessesesi’nde işe giren maden işçilerinin üzerine kilit vurulması isyan ettirdi. TTK Üzülmez Müessese Müdürü Recep Danacıoğlu’nun verdiği iddia edilen karar doğrultusunda başlatılan uygulamaya tepki gösteren madenciler, “Maden ocağına girmekten nefret ettik, içimizden çalışmak gelmiyor, bize psikolojik baskı uygulanıyor” diye dert yandılar.
Öte yandan görüşü alınan TTK Üzülmez Müessese Müdürü Danacıoğlu ise, maden işçisinin üzerine kilit vurulmadığını ve bazı sendikacıların ortalığı karıştırmak adına bu şekilde sorun çıkarmaya çalıştığını iddia etti.
“KİLİTLİ KAPILAR
ARDINDA ÖLEBİLİRİZ”
TTK Üzülmez Müessesesi Müdürü Recep Danacıoğlu’nun yaklaşık bir ay önce ocağa giren işçinin üzerine kilit vurduğunu belirten bazı madenciler, “Ocağa kilit vurdular, yakında elektrik vermeye de başlarlar” diye eleştirilerde bulundular. Uygulamanın psikolojik baskı yarattığını belirten madenci Kadem Karacı, bir an önce eski sisteme dönülmesi gerektiğini belirtirken, maden işçisi Selçuk Kayalı da, “Kapılarımıza kilit vuruldu, içimizden çalışmak gelmiyor. İşçiye baskı uygulanması doğru değil. Gelik’te 30 madenci yukarı çekilmesi gerekirken erken alınmadığı için hayatını kaybetti. Biz de kilitli kapılar arkasında hayatımızı kaybetmek istemiyoruz. Uygulamadan şikayetçiyiz” diyerek tepki gösterdi.
Madenci Cafer Aydın ise, uygulamanın motivasyonlarını bozduğunu ve çalışmak istemediklerini söyledi. Aynı görüşü paylaşan yüzlerce işçi de, ocağa indikten sonra üzerlerine kilit vurulmaması adına tepki göstermeye devam edeceklerini kaydetti.
“BAZI SENDİKACILAR KENDİNİ GÖSTERMEYE ÇALIŞIYOR”
Uygulamayı hayata geçirdiği belirtilen TTK Müessese Müdürü Recep Danacıoğlu ise, yaptığı açıklamada, “İşçilerimiz kafesle inerler, sonra çalışma yerlerine dağılırlar. Biz de yukarıdan kapılarımızı kaparız. Ama kilit vurmayız. Bazı sendikacıları durup dururken bir bardak suda fırtına yaratmaya çalışıyor. Sanıyorum ki, kendilerini maden işçilerine kanıtlamak istiyorlar. Uygulamamız 2002 yılından beri devam ediyor. O zamandan beri kimse sesini çıkarmadı da, şimdi ne oldu? Biz Genel Müdürlüğün talimatı olmadan iş yapmayız” diyerek kendini savundu.