Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak İl Başkanı Osman Yayla, 12 Eylül'de yapılacak olan Anayasa Değişikliği Referandumu'nun, HSYK ve yargının siyasi iradenin emri altına sokma düşüncesi olduğunu belirtti. Yayla, referandumun halka yanlış aktarıldığını ve parti olarak referandumla ilgili seminer vereceklerini açıkladı.
Yayla, açıklamasında şunları söyledi;
"VATANDAŞIMIZ SOMUT
BİLGİYE SAHİP DEĞİL"
"Referanduma Cumhuriyet Halk Partisi olarak hazırız. Elbette bizim oylamada tavrımız, rengimiz belli. Bu referandumda 'hayır' diyeceğiz. Ama bizim 'hayır' dememiz yetmiyor. Halkımıza bu oylama neden yapılıyor ve neyi oylayacağımızı anlatacağız. Bu referandumu yapmak şart mıydı? Bu anayasa değişikliği bu ülkeye ve vatandaş olarak bize ne getirecek? Vatandaşımız bu konuda somut bilgiye sahip değil, hatta Anayasa Mahkemesi'nin bu kararından da bir şey anlamış değiliz. AKP iktidarının ne yapmak istediğini vatandaşımıza bir bir anlatacağız. Birebir onlarla görüşüp bilgi alışverişinde bulunancağız... Vatandaşımız neyi oyladığını bilecek. 12 Eylül oylamasını, AKP siyasi iktidarının güven oylaması olarak görüyoruz. Vatandaş AKP iktidarını benimsiyorsa, 'evet' diyecek. 'Yeter artık' derse, 'hayır' mührünü basacak. Kaldı ki, içeriğine de kısmen değinirsek, Türkiye Cumhuriyeti'nin gereksinimi olan bir anayasa değil. Sadece Anayasa Mahkemesi'nin, Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu'nu siyasi iradenin hegemonyasına sokmak düşüncesiyle yapılmış, onun emrine sokma düşüncesiyle ve siyasi iradenin onu etkileme düşüncesiyle hazırlanan bir anayasa değişikliğidir. Başka hiçbir şey yok."
"MEVCUT ANAYASA BİRÇOK
SORUNA CEVAP VERECEK KONUMDA"
"Diğer bir kısım HSYK oluşumu, Anayasa Mahkemesi'nin oluşumu, Cumhurbaşkanı üye seçimleri hususunda hesapsızca düşünülen bir değişikliktir. Bir yerde siyasi iradenin hükmedeceği bir yargı oluşturması düşüncesinden ibarettir. Kıyıda kenarda diğer maddeler de var, 20 küsur. Diğer maddeleri hoş göstermek için serpiştirilmiş ve önemi olmayan maddeler. Bugün mevcut anayasa, Türkiye Cumhuriyeti'nin çoğu sorunlarına cevap verecek hükümler içeriyor. Örneğin ne diyor; 'Siyasi irade halkın refahını sağlamak zorundadır.' Bu refah nedir? İşinden, aşından tutun da mutlu yaşaması için her şey. Peki, bu hükmü neden uygulamıyoruz? Bu hükmün uygulanması için bir engel madde var da, 12 Eylül'de onu mu kaldıracaklar? Onu mu oylattıracaklar? Sistemin oynamadık yerini bırakmadılar. Sonuç olarak sadece yargıyı etkilemek için oluşturulmuş bir değişiklik, ısrarla da AKP iktidarı bunu hayata geçirmek istiyor. Halka yanlış sunuluyor, yanlış anlatılıyor. Niyetleri kesinlikle başkadır. Biz halka bir fazlasıyla doğrusunu anlatacağız. Halkımız doğruyu öğrenecek.12 Eylül referandum oylaması bir yerde siyasi iradenin, AKP iktidarının güvenoyu oylaması olacak."
Yayla, AKP İl Başkanı Hamdi Uçar'ın, yeni anayasa için, "Daha çok demokrasi, daha çok insan hak ve özgürlüğü yer alıyor" açıklamasına ise şöyle cevap verdi;
"BENİM GİBİ HUKUKÇUYA
KİMSE AKSİNİ İDDİA ETMESİN"
"Buna katılmak mümkün değil, anayasamızda ne yok da, taslak ne getiriyor? Bunu izah etmesi gerekiyor. Ben hukuk adamıyım. O değerli arkadaşımızın bu konuda hüküm kurması ne kadar doğru olur? Ben hukuk adamı olarak diyorum ki; kesinlikle iddia yanlıştır. Anayasalarda istediği kadar kağıt üzerinde özgürlük olsun, bunu uygulayacak siyasi irade yoksa, o kağıt üzerinde kalır. Anayasa'da bir sürü insan hak ve özgürlüğü konusunda madde var. Örneğin gezi hürriyeti var, parası olmayan adamın gezi imkanı var mı? Benim vatandaşım mahalleden Zonguldak'a inip evine geri dönemiyor. Nerde kaldı bu gezi hürriyeti? Vatandaşın mülk edinme hürriyeti var, parası olmayınca nasıl mülk edinsin? Önemli olan bunlar uygulanıyor mu, nasıl uygulanıyor? Kim uygulayacak? Bu ortamı, bu zemini kim sağlayacak? Önemli olan bu... Şu andaki anayasa içerik olarak fevkalade hükümler taşıyor. Bu maddeler uygulanacak da, engelleyen maddeler mi var? '12 Eylül'de bunları kaldıralım da, bu hükümleri uygulayalım' diye bir durum da yok. O halde hükümetin bu konuda dedikleri yanlış ve ben katılmıyorum. Burada art niyet var. Amaç, yargıyı siyasi iradenin emri altına sokmaktır. Hele benim gibi hukukçulara kimse bunun aksini iddia etmeye çalışmasın. Her şey bitti de, bu ülkenin anayasasının hükümlerini değiştirmeye mi geldi? Gündemin belki ilk 100 sırasını vatandaşın işsizlik, açlık, sağlık ve eğitim sorunları alır. Vatandaş lehine ne var burada, vatandaş kandırılıyor."
"REFERANDUM İLE İLGİLİ
TALİMATLAR ALDIK"
Osman Yayla, geçtiğimiz hafta içerisinde Genel Merkez'de yapılan İl Başkanları toplantısında Anayasa Değişikliği Referandumu ile ilgili talimatlar aldıklarını belirtti. Yayla, referandum sürecinin başladığını ve halkı bilinçlendirmek için çalışmalara başlayacaklarını belirterek şöyle konuştu;
"Her partilimiz bulunduğu mekan ve zaman diliminde bu konuyla görevlidir. Önümüzdeki günlerde bir eğitim seminerimiz olacak. Hukuk profesörü partililerimiz, meclis üyelerimiz ve bilim kurulumuz var. Onlar referandumla ilgili gelip seminerler verecekler. Seminerlere mümkün mertebe halkımızı çağıracağız. Biz işin aslını çok iyi kavrayıp onlarla paylaşacağız."