KESK Zonguldak Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Orhan Yılmaz, 1 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe giren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) Yasası'nın can yakmaya devam ettiğini belirterek, "Yasa sağlıkta reform değil, aksine yıkım oldu" dedi.
Yılmaz, yazılı açıklamasında şunları söyledi;
"GENEL SAĞLIK SİGORTASI
CAN YAKMAYA DEVAM EDİYOR"
"1 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe giren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) Yasası can yakmaya devam ediyor. Yasa çıkmadan önce yasa ile birlikte halkın kaybedeceklerini, halka kazançmış gibi göz boyayarak sunmaya çalışan Çalışma Bakanlığı ve işveren çevrelerini teşhir etmeye çalışmış ve yasaya karşı eylemler gerçekleştirmiştik. Yasanın sağlıkta reform değil, aksine yıkım olacağını söyledik ve bugünde söylediklerimizin arkasında durarak maalesef biz söylemiştik diyoruz. Biz bunları söylerken o tarihlerde Sayın Başbakan, 'Sendikalar yalan söylüyor' demişti. Görülen o ki, sendikaların yalan söylemediği ortaya çıkmıştır. Artık bugün çalışanların aylık ücretleri muayene katkı payı, ilaç paraları yüzünden azalmıştır. Azalmaya da devam edecektir. Topluma yasa ile ilgili pembe tablolar çizenler çalışanların 'hak kaybı olmayacak' demişlerdi. Ancak şimdi 4 kişilik bir aile ortalama yıllık 150 TL muayene katılım payı ödemektedir. Hükümetin yasa çıkarırken aldığı yetkiyle katkı payı oranlarında yapacağı yeni düzenlemelerle ücretlerimizden kesilen payda artacaktır. Bunların yanı sıra 1 Ocak 2010'dan itibaren uygulanacak karara göre SGK'lı hastalar özel hastanelerde tedavi olduklarında, hastaneye SGK'nın belirlediği ücretin yüzde 70'i kadar fark ücreti ödeyecektir.
Bu durum SGK'lı hastaların özel hastanelerdeki tedavi masraflarını neredeyse 2,5 kat artırıyor. Yani özel hastanede bin liralık bir tedavi gören hasta daha önce 300 lira fark ücreti öderken, 1 Ocak'tan itibaren 700 liraya kadar ödeme yapma durumunda kalabilecektir. Uluslararası ilaç tekelleri ve sağlık tüccarlarının halkımızı daha iyi sömürmek için Dünya Bankası ve IMF'in aracılığıyla 'eğer çıkmazsa, daha çok zorda kalırsınız' diye çıkarılmasına ön koşul koydukları yasanın bugün çalışanları nasıl zora soktuğu ortadadır.
Ancak işi iyi giden bir kesim vardır ki, onlarda uluslararası sağlık tekelleri ve yerli ortaklarıdır. Biz ise çalışanların ortak çıkarı ve insan olmanın getirdiği her türlü haklarımız için mücadele etmeye devam edeceğiz."