Zonguldak Pazarcılar Esnafı Odası Başkanı Tunay Küçük, pazarcıların işini sekteye vuran marketçilerin reyonlarını içeri çekmeleri için defalarca uyarı yaptıklarını, ama bir sonuç alamadıklarını söyledi. Fiyatların çok uygun olmasına rağmen pazarın eski müşterisi olmadığını belirten Küçük şunları söyledi:

 

“MARKETLERİN ŞEHİR DIŞINA TAŞINMASI GEREKİYOR”

“Pazarın durumu çok zayıf, müşteri hiç gelmiyor. Açılan marketler bizi bayağı etkiledi. Marketler tezgahlarını dışarı çıkarıyor, pazara girişi bile kapatıyorlar. Market pazaryolu üzerinde bulunan Şok ve Metro Marketleri yolları kapatıyor. Ne kadar uyarı yaptıksa, bu uygulamadan vazgeçmediler. Ceza yazıyor, ama onlara zararı var, bize faydası yok. Marke sahipleri bildiğini okuyor. Hiç geri adım atmadılar. Marketlerin sebze ve meyve satmaması için yasa tasarısı var. Marketlerin şehir dışına taşınması gerekiyor. Bununla ilgili herhangi bir girişimde bulunulmadı. Mecliste bulunan öneriye kimse kulak vermedi. Marketler indirim de yapıyor, ama pazarlar daha ucuz. Daha sağlıklı ve daha taze, vatandaşın alım gücü mü yok, nakit olarak alım gücü yok. İnsanların çoğu kredi kartı kullanıyor. Aslında pazarda birçok yerde kredi kartı uygulaması da var. Am küçük hesaplarda da bu paraya değmiyor, ciroyu tamamlayamaz. Bir adamın yevmiyesi çıkmaz. Zaten para kazanamıyoruz. Antalya’da pazarda rekabet var. Nakliyeyle bir araba 2-2,5 bin liraya gidiyor. Üretici sana bedava getirse, 25 kuruşa maliyeti var. Getiren kazanacak, alan kazanacak, işçi kazanacak, yiyecek, içecek, sen kazanacaksın.”

 

“MARKETLERDEN ALDIĞI MALLARLA, ELLERİNDEKİ FATURALARI KARŞILAŞTIRSINLAR”

“Marketlerin sebze satışına karşıyız, yaptıkları zaman da reyonlarının içerisinde yapsınlar. Antalya’nın sezonu bitmek üzere olduğu için mallar biraz daha kıt geliyor. Salatalık ve fasulye fiyatında biraz yükselme var. İnsanlar kredi kartına bağlandığı için marketlerden alışveriş yapıyor. Pazarcılık zaten 2000’li yıllardan itibaren durumlar aynı, eskiden fiyatlar daha pahalıydı, kazançlar daha iyiydi. Ama marketler türedikçe, pazar esnafı çıkmaza girdi. Esnaf çoktan bitmiş, veresiye alıyor, paraya çeviriyor, kullanıyor, mal varsa malını satıyor. Böylece vadeyi uzatmış oluyoruz. Nerede son vereceğimiz, patlak vereceğimizi Allah bilir. Hep aktarmalı gidiyor, yuvarlama yapıyoruz. Artıya geçiş yok, o çok eskidendi. İşsiz kalan geliyor pazarda limon satıyor, sarımsak satıyor. Pazarcılığın sermayesi yok. Bu işi kaçak yapan da çok, bu konuyu Belediye Başkanımıza da ileteceğiz. Herhangi bir araba alıp mahalle aralarında sebze satanlar var. Bunlara biz kaçak esnaflar diyoruz. Odamıza kayıtlı olmayanlar bu işi yapamaz. Önümüzdeki günlerde yine Belediye Başkanımızı ziyaret edeceğiz, sıkıntı ve şikayetlerimizi ileteceğiz. En azından marketler reyonlarını içeri çeksin. Ne satarsa satsın. Halk marketten alışveriş yaptığında barkotlara dikkat etsin, buradan uyarı yapayım. Marketlerden aldığı mallarla, ellerindeki faturaları karşılaştırsınlar. Bunu yapan marketler çok, hem büyük marketler, hem de küçük marketler, vatandaş dikkat etsin.”