Bozhane'de mühürlenen balıkçı lokantalarının ardından balık satış yerlerindeki mutfakların da mühürlenmesi için tebligat yapıldı. İşyeri sahipleri düzenledikleri ortak basın açıklaması ile yetkililere seslendi.

 

Kdz.Ereğli'nin gözbebeği olarak gösterilen Bozhane mevkisindeki balıkçı lokantaları polis gözetiminde 7 Ekim 2010 tarihinde, belediyeden işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı olmadığı gerekçesi ile mühürlenmişti. Bu sürecin ardından balık satış yerlerinin üst bölümündeki mutfaklar için de mühürleme kararı 2011 yılının son günü Kdz.Ereğli Belediyesi Zabıta ekipleri tarafından işyeri sahiplerine tebliğ edildi. 2 Ocak 2012 tarihi itibari ile işyeri sahipleri Kdz.Ereğli Belediyesi Zabıta Müdürlüğüne giderek yetkililerden neden mühürleniyor? sorusuna cevap aldılar. Görüşmenin ardından Bozhane'de mühürlü işyerlerinin önlerine giden işyeri sahipleri ortak basın açıklaması gerçekleştirdiler. Çok sayıda gazetecinin katıldığı toplantıda Muhammet Aydın konuştu. Aydın, yetkililerden cevap beklediklerini ve mağduriyetin nasıl giderileceğini sordu.

 

Aydın açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

 

BELEDİYEDEN YAZI GELDİ

Biz buradaki dükkanların sahipleriyiz. Bundan 3-3.5 ay önce bilindiği gibi 15 yıldır devam eden balıkçı lokantaları kapatıldı. Tabiî ki bu kapatılmadan dolayı 70-80 kişi işsiz kaldı. Çok kişi mağdur duruma düştü ve mahçup duruma düştü. Bizde bunları yasal konuda takip ederken bize 3 gün önce belediyeden bir yazı geldi. Yılbaşından sonra üst tarafa konulan 3-4 masayı da kaldıracaklarını söylediler. Biz soruyoruz peki biz ne yapacağız? Bu insanlar nasıl geçinecek? Giderlerini, mahcubiyetlerini nasıl karşılayacaklar? Yasal süreç devam ederken önümüze bazı şeylerle karşılaştık. Bize bu konunda açıklama yapacaklardır inşallah.

 

YÖNETMELİK ORTADA

Balıkçı Barınağı yönetmeliğinde 8. maddenin 4. fıkrasına göre, kiralanan barınak ve üst yapılar hiçbir şekilde üçüncü şahıslara devredilemez. Ben üçüncü şahısım. 'Bakanlıktan izin alınmadan şartnamede belirtilen amaçlar dışında kullanılamaz' bunu ben söylemiyorum bunu Balıkçı Barınakları yönetmeliği söylüyor ve bu yönetmelikte mevcuttur. Geçenlerde Başkan bize bir atıfta bulundu buraya bir temsilci çıkmış herkes peşinde herkes arkasında o ne diyorsa onu yapıyorlar peki ben soruyorum biz kimiz biz mal sahibiyiz. Biz hakkımızı aramayacaksak, hakkımızı savunmayacaksak ne yapacağız?

 

RUHSAT NASIL VERİLDİ?

Balıkçı barınakları kim tarafından idare ediliyor? Eğer burası su ürünleri kooperatifi nezdinde idare ediliyorsa onların çerçevesinde idare ediliyorsa belediye peki buralara ruhsatları nasıl verdi? O ruhsatı bizde istiyoruz, verilen yerlere nasıl verilmiş hangi tüzük ile yürütülüyor? Buralar kimler tarafından yönetiliyor? Herhalde hayvancılar derneği veya çevre düzenleme derneği tarafından mı idare ediliyor. Anladığım kadarıyla burası su ürünleri kooperatifi nezdinde ise bir sürü olay var burada. Bunu biz söylemiyoruz yönetmelikler söylüyor. Bizim ne yapmamız gerekiyor? Kimlere ulaşacağız, kimlere derdimizi anlatacağız yasa içerisinde mi hareket ediyoruz onu da bilmiyoruz. Buralar için meclis üyeleri bile oy vermişler el kaldırmışlar Allah razı olsun kapanıp kapanmaması için. Valimiz başta olmak üzere yetkililerden yardım bekliyoruz.