Zonguldak İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aslıhan Külekçi Uğur, verem mikrobundan korunmak için temizlik kurallarına dikkat etmek, sigaradan uzak durmak gerektiğini söyledi.
Uğur, bu yıl 66'ncısı düzenlenen Verem ve Propoganda Haftası kapsamında yaptığı açıklamada, veremden korunmak için karanlık ve rutubetli ortamlarda bulunulmaması uyarısını yaptı.
Zonguldak İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aslıhan Külekçi Uğur, yaptığı yazılı açıklamada, her yıl Ocak ayının ilk haftası Verem Haftası'nın kutlandığını hatırlatarak "Verem, solunum yoluyla bulaşan bir hastalıktır" dedi. Bu yıl Verem Eğitim ve Propaganda Haftası etkinliklerinin 06-12 Ocak 2013 tarihleri arasında gerçekleştirileceğini belirten Uğur, şöyle konuştu: Türkiye'de, 10 milyon ile 20 milyon arası bir nüfusun enfekte olduğu, yani vücutlarında henüz hastalık oluşturmamış verem mikrobunun olduğu hesaplanmaktadır. Bu insanların yüzde beş, yüzde onu yaşamlarının bir döneminde verem hastası olacaklardır."
Türkiye'de yılda 25-30 bin tüberküloz hastasının ortaya çıktığını belirten Uğur, şunları söyledi: "Bu hasta sayılarının nüfusa oranı, sanayileşmiş ülkelerde yüzbinde 20 ve altında, Asya ve Afrika ülkelerinin çoğunda yüzbinde 100'den hatta 200'den fazladır. Ülkemizde yüzbinde 30-40 arasındadır. Verem kalıtımsal bir hastalık değildir, solunum yoluyla bulaşan bir hastalıktır. Bulaşma hastanın aksırma, öksürme ve konuşmaları sırasında havaya yayılan verem mikroplarının sağlam kişiler tarafından solunması ile olur.
Verem kesinlikle yiyecek, içecek, giyecek, ortak kullanılan eşya ve cinsel temas yoluyla bulaşmaz. İlaçlarını düzenli kullanan hasta bulaştırıcı değildir.Hastalığın belirtilerinin öksürük, balgam çıkarma, gece terlemesi, ateş, kan tükürme, iştahsızlık ve aşırı zayıflama olduğunu belirten Uğur, bu şikayetlerden biri veya birkaçı olan kişilerin en yakın Verem Savaş Dispanserine veya herhangi bir sağlık kuruluşuna başvurmalarını istedi.

KORUNMA YOLLARI
Uğur, verem hastalığından korunma yollarının bilinmesi ve korunma konusunda dikkatli olunmasının çok önemli olduğunu söyledi. Hastalıktan en önemli korunma yolunun BCG aşısı olduğunu belirten Uğur, Yeni doğan bebeklere ilk iki ay içerisinde mutlaka BCG verem aşısı yaptırılmalıdır. Verem aşısı, aile hekimlerince Aile Sağlığı Merkezlerinde ücretsiz yapılmaktadır diye konuştu. Uğur, veremden korunma yöntemlerini şöyle anlattı: Aksırma ve öksürme sırasında ağzın kapatılması ve odaların havalandırılması solunum yoluyla bulaşan hastalıklardan korunmada en basit ve en etkili yoldur.
Ayrıca verem mikrobundan korunmak için temizlik kurallarına dikkat etmek, sigaradan uzak durmak, karanlık, rutubetli ve güneş ışığının olmadığı ortamlarda bulunmamak, yeterli ve dengeli beslenmek gerekir. Veremin tedavi edilmediği zaman ölümle sonuçlanabileceğini hatırlatan Uğur, hastalığın düzenli ilaç kullanmakla yüzde 100 iyileşebileceğini ifade etti. Verem ilaçlarının Verem Savaş Dispanserlerinde ücretsiz verildiğini vurgulayan Uğur, hastalığın yatarak tedavisinin göğüs hastanelerinde yapıldığını kaydederken, ayaktan takip ve tedavinin Toplum Sağlığı Merkezlerine bağlı verem savaş birimleri ve aile hekimleri tarafından eşgüdümlü olarak yürütüldüğünü söyledi.