Türkiye Değişim Hareketi (TDH) Engelliler Kurulu Başkanı Yakup Marangoz, özürlülerin büyük sıkıntı içinde olduğunu belirterek, "Özürlüyü devletin sırtında bir kambur olarak görüyorlar" dedi.
Marangoz, özürlü raporu almanın büyük bir dert olduğunu belirterek, şunları söyledi;
"Bilindiği üzere Avrupa kriterlerini baz alan Sağlık Bakanlığı, özürlü oranlarını düşürdüğü için engelli kardeşlerimiz sağlık kurulu raporu alabilmek için yaklaşık 2 yıldır çok zorluk çekiyorlar. Oysaki Avrupa'da sakatlığın oranına göre devletin verdiği tüm olanaklardan faydalanıyor. Örneğin Avrupa Uyum Yasası'nda oranı ne olursa olsun, oran kadar devletin tüm olanaklarından faydalanıyor. Bizin ülkemizde bunun tam tersi, ne kadar zorluk varsa, özürlünün önüne çıkarılıyor. Örnek İş-Kur Müdürlüğü aracılığı ile hastaneye gönderiliyor, hafif şekilde ortopedi rahatsızlığı olarak yüzde 39 rapor veriliyor. İş-Kur'a kayıt için getirdiğinde doğal olarak İş-Kur'daki memur, 'Biz sizi sakat olarak kayıt altına alamayız' der. Sakat arkadaş, 'O zaman sağlam olarak yazın' der. Memur, 'Ortopedik özürlüsün' der. Bizleri yönetenlere soruyorum; bu oran sakat mı, yoksa sağlam mı? Sağlam olarak iş bulamaz, sakat olarak almazlar. Nasıl bir çözüm bulunacak? Yoksa bu insanlar yaşamayacak mı? Bir daha rapor almaya, 'hazırını da alırlar' diye gidemez. Sakatlık oranı yüzde 39 ise devletten o kadar faydalansın, yüzde 10 ise oranı kadar yararlansın. İllaki de yüzde 40 diye neden diretiyorlar? Çünkü özürlüyü devletin sırtında bir kambur olarak görüyorlar. Bu durumda özürlüler mağdur durumda kalıyor. Bir an önce bu konuları yöre milletvekillerimiz gözden geçirip gerekli Bakanlıklara düzeltilmesi için girişimlerde bulunsunlar."    
 "KARIŞ KARIŞ GEZEREK ÖZÜRLÜLERİ KAYIT  ALTINA ALACAĞIZ"
"İlimizde yaşam şartları, diğer illere göre biraz daha zor. Özürlü arkadaşlarımızın rahat hareket edebilecekleri bir yer olmadığından evlerine kendilerini hapis etmek zorunda kalıyorlar, çok sıkıntı çekiyorlar. Çarşıya indiklerinde de sıkıntı başlıyor. Mevcut yapılmış olan rampalar çok yüksek olduğundan tekerlekli sandalye ile rampayı çıkamıyorlar. İlimizde özürlünün gidebileceği, tuvalet ihtiyacını giderecek WC bulunmadığı içinde çarşıya inmek istemiyor. Bunların bir an önce hayata geçirilmesi temennimiz. TDH Özürlüler Kurulu olarak bu konuların takipçisi olacağız. Sadece Zonguldak ili olarak değil, ilçe, beldelerde ve köyleri de tek tek gezerek takip edeceyiz. Bizim iktidarımızda özürlülerimiz devletin tüm olanaklarından faydalanacaklar."