Sağlık Sen Zonguldak Şube Başkanı Mehmet Ali Kara Dünya Sağlık haftasını kutlayarak yapmış olduğu basın açıklamasında, sağlıklı yaşama dikkat çekti.
Kara, Dünyanın birçok yerinde yaşanan savaşlar, açlık ve felaketler nedeniyle toplumların sağlık yapıları bozulmakta ve hastalık oranları giderek artmaktadır. Yaşanabilir bir dünya için bütün devletlerin birlikte hareket etmesi gerekirken özellikle egemen devletlerin uyguladığı politikalar nedeniyle dünyamız hızla kirlenmekte ve sağlıklı bir toplum için öncelikli şart olan sağlıklı yaşam alanları ne yazık ki günden güne azalmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 2020 yılında, toplam hastalık yükünün yüzde 70'inin bulaşıcı olmayan hastalıklardan oluşacağı tahmin edilmektedir. Bulaşıcı olmayan hastalıklara gereken önem verilmez ise ne yazık ki sağlıklı birey bulmak imkansız hale gelecektir. Bu nedenle koruyucu sağlık önlemleri ve temel sağlık hizmetleri, ilgili bürokratların göz önüne alması gereken temel yaklaşım olmalı ve sağlığa verilen önem artırılmalı, tüm dünyada ve özellikle de ülkemizde koruyucu sağlık hizmetleri, sağlık politikasının ana eksenini oluşturmalıdır dedi.
SAĞLIKLI YAŞA SAĞLIKLI YAŞLAN
Sağlık Sen Zonguldak Şube Başkanı Mehmet Ali Kara, Dünya Sağlık Örgütü bu yıl Dünya Sağlık Günü'nde 'sağlıklı yaşa sağlıklı yaşlan' sloganıyla, hızla yaşlanan dünya nüfusuna dikkat çekmektedir. Doğumların azalması ve yaşam sürelerinin uzaması da bunda büyük rol oynuyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre Türkiye, yaşlı nüfusu en hızlı artan ülkeler içinde ilk üçte yer alıyor. 1998 yılından beri dünyada çocuklardan daha fazla, yaşlı birey yaşıyor. Ülkemizde 1950'li yılların sonunda kadınlarda 50 yıl, erkeklerde 46 yıl olan ortalama yaşam beklentisi, bugün kadınlarda 74 yıl, erkeklerde ise 70 yıl. 1980'li yıllarda genç bir nüfusa sahip olan ülkemizde 65 yaşın üzerindeki bireylerin oranı o zamanlarda yüzde 4'ün altında iken bugün yüzde 7'yi geçmiş durumda. Artık yaşlı nüfusa sahip ülkeler sınıfında yer alıyoruz. İleriki yıllarda bu oranın daha da artarak 2050 yılında yüzde18'lere ulaşacağı tahmin ediliyor. Halen ülkemizde 5 milyon civarında 65 yaş üstü birey mevcutken bunun 2025 yılında 8 milyona ve 2050 yılında da 12 milyona ulaşacağı hesaplanıyor. Bu sayı dünya üzerindeki birçok ülkenin toplam nüfusundan fazladır dedi.
SAĞLIK HAFTASINA SAĞLIK
ÇALIŞANLARI SIKINTILI GİRMEKTEDİR
Kara, Geçtiğimiz günlerde sendikamız tarafından, sağlık çalışanlarının sorunlarının ne boyutta olduğunu görmek amacıyla 'Sağlık Çalışanları Tükenmişlik Araştırması' yapıldı. Araştırma sonuçları ortaya çıkarmıştır ki, kamuoyunda mesleki tükenmişliğin en çok yaşandığı bilinen polislik mesleği ile birlikte sağlık hizmetlerinde de tükenmişlik düzeyi üst seviyede olması düşündürücüdür. 07-13 Nisan tarihleri arasında kutlanan sağlık haftasına sağlık çalışanları pek çok sorunla girmektedir. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet, adaletsiz döner sermaye dağılımları, sağlıkta dönüşüm programına rağmen halen daha iyileştirilememiş çalışma şartları, mesai saatleri gibi birçok sorunun çözümü için sağlık çalışanlarının yetkili sendikası Sağlık-Sen olarak bu vesile ile kamuoyunun ve ilgililerin dikkatini bir kez daha çekmek istiyoruz dedi.