Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı 112 Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürü ve Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE) Üyesi Barış Fidan, Ramazan ayında vakalarda ve çağrı sayılarında herhangi bir artış veya düşüşün olmadığını ifade ederek, sahur, iftar demeden aynı şekilde çalışmalarına devam ettiklerini söyledi.
Sağlık personelinin gerçekten özveriyle çalıştıklarını belirten Fidan, şunları söyledi;

BİZİM GİBİ ÇALIŞAN BAŞKA KURUM YOK
Ramazan ayının başlamasıyla 1 Ağustos'tan 8 Ağustos'a kadar 633 vaka olmuş, toplam 16 bin 468 kişiyle görüşme yapılmış. Bu da günlük 3 bin görüşmeye tekamül ediyor. Bir önceki seneye göre vakalarda artış olmuş. 112 açısından Ramazan ayında hastalıklarda ve çağrı sayılarında bir düşüş olmadı. Aksine biz biraz düşüş bekliyorduk, ama olmadı. Çünkü Ramazan'da sosyal olaylarda düşüş olduğu için biz de böyle bir beklenti içine girmiştik. Biz rutin çalışmalarımızı sürdürdük. Ama şöyle bir şey oldu, iftar saatinden sonra çağrılar sıklaştı. Saat 21.00'da başlayan çağrılar, saat 01.00'e kadar sürüyor.
Genelde sahur saatinde çok yemek yemekten kaynaklanan sorunlar var. İnsanlarda yanlış bir alışkanlık var, çok yemek yiyim, çok su içeyim de ne acıkayım, ne de susayım düşüncesi var. Halbuki ne kadar yersen ye aradan 4 saat geçtikten sona midede hiçbir şey kalmaz. O yüzden o saat dilimlerinde vakalarda artış oluyor. 112 olarak Ramazan için özel bir hazırlık yapmadık. Bizler vaka saatlerinin yoğun olduğu dilimlerde arkadaşlarımızın duyarlı olmasını istiyoruz. O saatlerde ekiplerimiz zaten istasyonlarına hiç dönemiyorlar. Çoğu ekibimiz iftarlarını ve sahurlarını yapamadan görevlerine devam ediyorlar. Bütün ekiplerimiz bu şekilde çalışıyor. İftar yemeğimizi hazırlıyoruz, yemek yiyeceğiz, bir telefon geliyor, gidiyoruz dönüşümüzü Allah bilir. Vakalar da iftardan sonra yoğunlaştığı için bir bardak suyla oruç açıp o şekilde çalışmaya devam ediyoruz. Arkadaşlarımız gerçekten çok özverili çalışıyorlar. Yani 112 yine yollarda, bizim çalışan başka bir kurum yoktur. O yüzden tüm arkadaşları ayrıca kutlamak gerekir.
Fidan, ayrıca geçtiğimiz Cumartesi günü Harmankaya Şelaleleri mevkisinde düşerek ayağını kıran işçi Emrah Coşkun'un kurtarılmasında UMKE Ekibi olarak başarılı bir performans sergilediklerini ifade ederek şunları söyledi;
Araçla ulaşımın mümkün olmadığı bir yerdi. Araçtan inip yaklaşık 1 kilometre kadar yürüdük, yaralıya ulaştık. Fakat yaralının bulunduğu yerden çıkartılması mümkün olmayan bir bölgeydi. 112 doktoru bizi aradı ve mutlaka UMKE ekibinin olması gerektiğini, kendi başlarına hastayı çıkaramayacaklarını belirtti. Biz de 4 kişilik bir UMKE ekibi hazırlayarak yola çıktık. Çok zor bir arazi yapısı vardı ve yaralı arkadaş 106 kiloydu, mutlak surette sedyeyle götürülmesi gereken bir yaralıydı. Arkadaşların çoğu taşıma sırasında düştü, elini-kolunu çizdiren oldu. Sıkıntılı bir yol oldu, bin 100 metre yolu yürüyerek yaralıyı ambulansa ulaştırdık. Bölgede telefon irtibatı sıfır, bu işçinin yanında bir arkadaşı olmasaymış eğer, işçinin orada bulunması çok zor olacaktı.