Alaplı Nüfus Müdürü Halil İpek, nüfus cüzdanını konusunda uyarılarda bulundu. İpek, “İşin acı tarafı Nüfus cüzdanı kaybolan veya çalınan vatandaşımız, çoğu kez açılan davalardan haberi bile olmadan hüküm giyebilmekte, mağdur olabilmektedir” dedi.
Nüfus cüzdanını kaybeden kişilerin nasıl olsa sürücü belgesi var diye kimliklerini çıkarttırmakta zaman kaybedenlerin nüfus cüzdanlarının kötü kullanım riskini de düşünmeleri gerektiğini belirten Alaplı Nüfus Müdürü Halil İpek açıklamasında şunları kaydetti:

USULSÜZ İŞLEMLER YAPILIYOR
“Gerek Ülkemizde gerekse ilçemizde 2010 yılında birçok gasp olayları yaşandı. Özellikle yaz döneminde sahillerimizde denize giren ve piknik yapan vatandaşlarımızın çantalarının çalınması olayları yaşandı. Tabii ki bu olaylarda çantalarda ve cüzdanlarda bulunan Nüfus cüzdanları da çalındı. Çalınan veya kaybedilmiş olan cüzdanlarını bulan kötü niyetli kişiler Nüfus cüzdanının üzerindeki fotoğrafı değiştirerek birçok usulsüz işlem yapabilmektedir.
Örneğin; Paravan Şirket kurmak, İşyeri açma, Sahte Fatura düzenleme, Bankalardan çek alma Telefon hatları alma gibi birçok olumsuz işler.
İşin acı tarafı Nüfus cüzdanı kaybolan veya çalınan vatandaşımız, çoğu kez açılan davalardan haberi bile olmadan hüküm giyebilmekte, mağdur olabilmektedir.

YAPILMASI GEREKENLER
Peki, bu durumda vatandaşlarımızın yapması gereken nedir?
Bilindiği üzere 2000 yılından bütün vatandaşlarımıza T.C Kimlik Numarası verilmiş olup bundan sonra MERNİS veri tabandaki nüfus bilgileri Kimlik Paylaşım sistemi üzerinden bütün kamu kurum ve kuruluşları ile bankların kullanımına açılmıştır.
Kamu Kurum ve Kuruluşları ile Bankalar yapılan bu müracaatlarda bu sistem üzerinde sorgulama yaparak vatandaşlarımızın Nüfus Müdürlüklerinden en son aldığı aktif nüfus cüzdanı bilgilerini görmekte ve ona göre işlem yapmaktadır. Müracaat eden kişinin ibraz ettiği Nüfus cüzdanı sistemde görünmediği takdirde ise olumsuz cevap vermektedir.
Bu durumda, Nüfus Cüzdanları kaybolan veya çalınan vatandaşlarımız kayıp nedeni ile Nüfus cüzdanı çıkartmadığı sürece kayı olan cüzdanı aktif kalmakta, dolayısıyla kötü niyetli kişiler tarafından kullanılabilmektedir.
Vatandaşlarımız Nüfus Cüzdanları kaybolduğu zaman, Müdürlüğümüzden Kayıp nedeniyle yeni Nüfus cüzdanlarını aldıkları anda ise kaybolan veya çalınan eski nüfus cüzdanları sistemde görünmemekte ve kötü niyetli kişilerin bu cüzdanlarla işlem yapma şansları kalmamaktadır.

ACELE EDİN
Vatandaşlarımız nüfus Cüzdanları kaybolduğunda veya çalındığında ikamet ettiği yer muhtarlığından Nüfus Cüzdanı Talep Belgesi yaptırarak aynı yer Nüfus Müdürlüğünden Kayıp nedeniyle yeni Nüfus Cüzdanı çıkartmakta acele etmeleri kendi menfaatleri nedir.
Ancak, nüfus cüzdanını kaybeden bazı vatandaşlarımız nasıl olsa sürücü Belgem var o da kimlik yerine geçer, belki bulan getirir veya 67 TL kayıp cezası niye ödeyeyim, gibi düşüncelerle 2-3 ay nüfus cüzdanı çıkartmadıklarını görüyoruz. Oysaki bu süre zarfında da kaybettiği nüfus cüzdanının kötü kullanım riskini de düşünmeleri gerekir.”

Kdz. Ereğli’de oturan 50 yaşındaki İlhami Ak, 9 yıl önce nüfus cüzdanını kaybetti. Nüfus cüzdanını bulan kişinin, adına şirket kurup piyasayı dolandırdığı Ak, borçları nedeniyle 21 kez cezaevine girdiğini söyledi.
Ak, “"21 kez cezaevine girdim. Maddi manevi ezildik" dedi.
İlhami Ak’ın kimliğini kaybetmesi üzerine 21 kez cezaevine girdiği haberi geçtiğimiz günlerde gazetemizde ve yaygın basında yer almıştı.