22–23 Dönem Zonguldak Milletvekili Fazlı Erdoğan, Türkiye ortalamasına bakıldığı zaman 81 vilayet içinde, Zonguldak parasını bankaya yatıran ilk 11 İl arasında dedi.

Zonguldak Karaelmas Üniversitesi kuruluşunun 20. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Alaplı Meslek Yüksek Okulunda, Vasıflı eleman ihtiyacı, bölgemizde sanayi ve yan sanayinin gelişimi konulu konferans düzenlendi.
Konferansa konuşmacı olarak katılan 22–23 dönem Zonguldak Milletvekili Fazlı Erdoğan, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi kurulduğundan bu yana Zonguldak ve Alaplı bir bütünlük içinde gelişimine devam ettirdiğini söyledi. Gelişmiş ülkeler seviyesinde bakıldığında yetenekli birikimli iç gücü noktasında Türkiye 36. sırada olduğunu kaydeden Erdoğan, şunları söyledi;
Gelişmiş ülkeler seviyesinde baktığınız zaman, Yetenekli Birikimli İç Gücü noktasında Türkiye 36. sırada, Amerika ve Avrupa birliği ülkeler gelişmiş ülkeler arasında başı çekiyor. Çin ve Rusya buna paralel olarak baktığımız zaman onların sıralamaları bize göre çok önde olduğunu söyleyebiliriz. Türkiye'nin Sanayi bölgelerine göre dağılımına baktığımız zaman Türkiye gelişmekte olan ülkeler sınıfına giriyor. Cumhuriyetiniz henüz daha 100 yaşına varmadı. Ama ilk kurulduğu yıllarda büyük bir mücadele üzerinde kuruldu. Bağımsızlığını çok zor şartlarda elde etti. Türkiye'yi dünya sahnesinden silmek isteyen irili ufaklı yedi düvene karşı bir bağımsızlık savaşı verildi. O günkü günleri şimdiki geçlerimiz iyi okuyarak, takip etmeleri lazım. O gün görevini yapanlar yaptı. Ancak sanayi devriminde geç kaldık. Tarım alanında orada da geç kaldık. Biz Ülke olarak arada kaldık. Ne tam sanayi ülkesi, nede tam tarım ülkesi olabildik. Neden dünya çapındaki 500 üniversitesi içine akademik olarak üniversite olarak istediğimiz noktaya gelemedik. Cumhuriyetin ilk yıllarında Zonguldak'a ağır sanayi dayalı bir yatırım yapılmış.1937–1938 yıllarında Karabük'te çubuk demir üzerine temeller atılmış. 1964 yıllarında Karadeniz Ereğli Erdemir yassı çelik üzerinde temeller atılmış. İzmit, İskenderun da yan sanayi dediğiniz zaman o yan sanayi paralele olarak yan seviyeye dönüşmüş olan yapılanma var. Ama bizim Zonguldak'ta yan sanayi nihaiyi sanayiye dönüşecek şekilde sadece boru ve profil sektöründe anlam kazanmış. Ereğli'de demir çelik sanayisine paralel olarak gemi sanayi adımı atıldı. Orada dünya krizleri oldu. Alaplı ve Çaycuma sanayi anlamında devreye girdi. Ancak içi tam dolmadı. Bölgemizde bu anlamda bir sıkıntı var. Bu bölge insanının 60–70 bini Türkiye Taş Kömürleri kurumunda, 20 bin insanı Erdemir'de,  12–15 bini Karabük'te, bölgede çimento fabrikaları dahil yüz bine yakın bir nüfusu kamu alanlarında çalıştırılmış. O insanlarda buralardan emekli olmadan önce iyi paralar almışlar. Emekli olurken tüm paralarını bankaya yatırarak geçinmeye başlamışlar. Türkiye ortalamasına baktığımız zaman 81 vilayette ilk 11 içerisinde parasını bankaya yatıran vilayet içinde Zonguldak var. Çorum, Kayseri, Bursa, Antep, Kahramanmaraş hiç bankaya parasını yatıran vilayetler arasında görünmüyor. Onlar parayı bankadan alarak yatırıma dönüştürmüş. Yatırımla birlikte üniversiteler, ticaret sanayi odaları, yerel yönetimler destek olarak yan sanayilerin içini doldurmuşlar.