AKP Çaycuma İlçe Başkanı Ahmet Çolakoğlu, yaptığı açıklamada Filyos'a sadece turizm veya sadece sanayi merkezi olarak bakılmaması gerektiğini söyledi.


Çolakoğlu, açıklamada şunları söyledi;


"Filyos demekle sadece Filyos Belediyesi sınırlarındaki araziler akla gelmemeli. Filyos Çayı boyunca düşünmek gerekir. Filyos'taki kazı alanı ile Filyos Projesi apayrı bir şeydir. Filyos kazı çalışması sadece Filyos Belediyesi sınırları içerindeki kale ve etrafını kapsıyor. Filyos Projesi ise Filyos Irmağı'nın denize döküldüğü yerden Çaycuma köprüsüne kadar olan yere kadar, hatta Gökçebey köprüsüne kadar olan bir alanı kapsıyor. Bu proje daha da ilerisini söylemek gerekirse, Bolu'ya kadar giden Filyos Irmağı üzerinde barajlar sistemiyle sürüyor. Filyos Projesi küçük bir proje değil. Öncelikle Filyos kazılarını Filyos Projesi'nden ayırmamız gerekiyor. Filyos kazılarına en son Kültürü Bakanımız geldiğinde öncelikli olarak oradaki Antik Tiyatro'nun hemen restorasyonunun yapılıp, acilen gün yüzüne çıkarılması istendi. Bunun akabinde de bu Antik Tiyatro'da festivaller, konserler, etkinlikler düzenlenmesi için projesi yapıldı. En son Kültür Bakanlığı'na gittiğimizde Müsteşar Yardımcısı Tahir Genç ile görüştük. O da aynı şekilde bizim söylediklerimizi söyledi. Filyos kazıları aynı şekilde, aynı hızla devam edecek. Bununla beraber Bakanlık kanalı hariç İl Özel İdare kanalından da bu yıl içerisinde kazılar için para ayırdık. İlk önce 75 bin TL ayrıldı. Zamanla ödenekler bittiği sürece bu ödenek daha da artacak. Buranın Kazı Başkanı Prof.Dr.Sümer Atasoy da, 'Burada üç ay kadar çalışabiliyoruz' dedi. Burada daha fazla çalışabilmesi için de Sümer Hoca ile görüşmeler yaptık. Trakya Üniversitesi'nden, Karabük Üniversitesi'ne ataması yapıldı. Karabük Üniversitesi'ne atanmasının sebebi ise bir üniversiteden başka bir üniversiteye başlayabilmesi için yeni bir üniversite olması gerekiyor. Karabük Üniversitesi de yeni bir üniversite olduğu için oraya ataması yapıldı. Şu anda da Sümer Hoca Karabük Üniversitesi'nden Zonguldak Karaelmas Üniversitesi'ne görevlendirildi. Bu şekilde de kazılara daha fazla zaman ayırması sağlanmış olunuyor. Üçüncü aydan onuncu aya kadar mevsim şartlarına göre 6-7 ay kazı yapılabilmesi için de Sümer Hoca görevinin başındadır. Bu çerçevede Filyos kazıları hamamıyla, kalesiyle, Antik Tiyatro'suyla hızlı bir şekilde ilerleyecek. En son yapılan seminerde Filyos'a sadece doğa olayı olarak bakıyorlar.
Fiyos kazı çalışmaları ile Filyos Projesi tamamen ayrı bir olaydır. Şu an Filyos'ta SİT alanları belirli. Filyos Projesi ile serbest bölgenin de sınırları belli. Filyos Radar Mevzi Komutanlığı'nda askerlerin tamamen boşaltmasının ardından lojmanlar ve Radar Mevzi Komutanlığı, ZKÜ Arkeoloji Bölümü'ne verilecek."