* AK Partili Ereğli Belediye Meclis Üyeleri düzenledikleri basın toplantısında Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık'a tepki gösterdiler. Meclis Üyesi Kalay, halk otobüslerinin bulunduğu alanın satılacak olmasına, Babanın servetinden sana mı kaldı? sözleri ile tepki gösterdi. Festival için şartlı bağış alınması yönünde meclisin aldığı karara da tepki gösteren Kalay, Şartlı değil zorunlu bağıştır dedi.

* Uygulamaya giren Kent Kart sistemine tepki gösteren Meclis Üyesi Alpago, meclisin gündemine gelen ek maddelerin tamamına grup olarak 'red' kararı vereceklerini söyledi.

AK Partili Ereğli Belediye Meclis Üyeleri Yusuf Kalay, Esra Alpago, Mustafa Kumaş, Eyüp Karaarslan, AK Parti Ereğli İlçe Başkanı Fatih Çakır'ın da katılımı ile parti binasında düzenledikleri basın toplantısında Ereğli Belediye Meclisi'nin Mart ayı toplantısında alınan bazı kararlara tepki gösterdiler.

MECLİSTEN BİLGİ SAKLANDI
Mart ayı toplantısında Ereğli'yi yakından ilgilendiren kararların alındığını belirten Belediye Meclis Üyesi Yusuf Kalay bu maddelerin bazılarına Ereğli menfaatleri adına şerh koyduklarını söyledi. Kalay, Şubat ayında Ereğli'yi en fazla ilgilendiren konulardan birinin Müftü Mahal-lesinde bulunan 3 dönümlük bir arsanın satışı olduğuna dikkati çekerek, Bu şubat ayı meclisinde oldu bittiye getirildi. Meclisten bilgi saklandı. Belki burada bizim de bir eksikliğimiz oldu. Çok sorgulamadık. Bir güven telakki ettik orada.

BABANDAN MI KALDI
Fakat bize daha sonra gelen duyumlara göre halk otobüslerinin olduğu alandaki 3 dönümlük bir arazinin satışı gündeme gelmiş. Buna çok şiddetle karşı çıkıyoruz. Halil Posbıyık'a bu araziyi ben ürettim, istediğim gibi satarım tavrında hareket etti mecliste. Sorarız biz Halil Posbıyık'a, 'Sen bu araziyi nasıl ürettin arkadaşım? Bu araziyi deniz doldurarak mı kazandın? Babanın servetinden sana mı kaldı?' Bu arazi Ereğli var olduğundan beri oradaydı ve bu arazi düne kadar Halil Bey'in becerip de yapamadığı katlı otopark alanıydı. Bugün itibarıyla sadece kağıt üzerinde ticaret alanına çevrildi. Bu satılacak, birilerine peşkeş çekilecek anlamına gelmemeliydi.

İHANET ETMİŞ OLURSUNUZ
Ereğli'nin planlaması açısından o bölgenin AK Parti Belediye Meclisi üyeleri arasında bulunan mühendis ve mimarların çalışması vardır. Şöyle bilgi vereyim. Şu anki terminali gözünüzün önüne getirin. Adliye ve Kaymakamlık binasını gözünüzün önüne getirin. Şu anda Halil Bey'in satmak istediği araziyi gözünüzün önüne getirin. Bütün bu arazi on dönümün üzerindedir.
Bu bölgede bizim yaptığımız planlama buranın altına 4 katlı otopark yaparak, oraya belediye hizmet binasını yerleştirerek, kalan tüm araziyi Ereğli meydanı haline getirmektir. Böylesine güzel bir meydanın ortasındaki bir araziyi satarsanız Ereğli'nin planlamasına ihanet etmiş olursunuz. Bu ihanet daha önceki dönemlerde 10 dönümlük çok değerli bir araziyi askeriyeye devretmekle yapılmıştır. O dönemlerde çok büyük mücadele ettik ama sayımız yetmediği için başaramadık. O yüzden bu arazinin satılmaması için elimizden geleni yapacağız.  Kaldı ki bu karar bazı duyarlı CHP'li belediye meclis üyelerini rahatsız etmiş olacak ki, arkadaşlar bir önerge verdi ve grup olarak buna destek verdik. Biz belediye meclisi olarak bu işin peşini bırakmayacağız.

ŞARTLI DEĞİL ZORUNLU BAĞIŞ
Kalay, gündem maddelerinden birinin de festivale şartlı bağış konusu olduğunu belirterek, Biz bunu geçtiğimiz yıllarda komple reddetmiştik. Çünkü Ereğli tarihinde yapılan festivallerde bu meclise gelmiyordu. Festival komitesinin bütçesi ayrıydı. Bu bütçe bugüne kadar basınla görüşülmemişti. Şimdi şartlı bağış adı altında yetki istendi. Bu şartlı bir bağış değil, zorunlu bir bağıştır. Bunu hepiniz, Ereğli kamuoyu da çok iyi biliyor. Aylardan, yıllardan beri Ereğli'de krizden, ekonomik sıkıntıdan bahsediliyor. Halil Bey'in kendi ifadesiyle, 'ben Ereğli'de kimseden para toplamıyorum, bunu ispatlayın' diyor. 'Benim Ereğli dışında finanse eden işadamlarım var' diyor. Şimdi şartlı bağış, daha doğrusu zorunlu bağış adı altında meclisten yetki istedi.

200 PAZARCIYA TEBLİGAT GİTTİ
CHP'li arkadaşlar destek verdi. Kendi bilecekleri şeydir. Fakat zorunlu bağışın nerelere geleceğini çok iyi biliyorum. Örnek mi istiyorsunuz? Dün itibarıyla 200 pazarcı esnafına tahliye yazısı gitti. Bu bir sıkıştırma metodudur Halil beyin yıllardır uyguladığı. İnanın yarın öbür gün arkadaşlara içleri doldurulsun diye birer festival zarfı gidecektir.

REVİZYON DEĞİL EROZYON
Revizyon; biz ona erozyon diyoruz. Bittiği andan itibaren yüzlerce proje ruhsat aşamasına gelmiştir. Bunları yakından takip ediyoruz. Hepsinin bir tek imza işi kalmıştır. Fakat bunlar aylardan beri imzalanmıyor. İnşaat üretmek isteyen müteahhit arkadaşlar sıkıntı içinde. Halil Beyin odası, masasının altı, arkadaki toplantı odası bu projelerle doludur. İnanın bu arkadaşların hepsine yarın zorunlu festival zarfları gidecektir ve içleri dolmak zorunda kalacaktır. Bizler Ereğli'de festivale karşı değiliz. Ama bu bir festival değildir. Bir karnavala dönüşmüştür. Sanatçılara para yetiştirme yarışına dönüşmüştür. Ereğli'nin kültürünü, sosyal yapısını, Ereğli'yi var edecek festivaller bizim de katkılarımızla mutlaka yapılacaktır.

2014'DE POSBIYIK OLMAYACAK
Kendilerinin teklif ettiği ek maddelerin içerdiği  Kadın sığınma evimiz kabul gördüğünü ama burada bir siyasi manevra yapıldığını belirten Kalay, Daha önce Hülya Koçyiğit'in açılışını yaptığı çok güzel bir kadın sığınma evimiz vardı. Hiçbir gerekçe gösterilmeden kapatıldı. Bu kanunen nüfusu 50 bini geçen belediyelerde zorunludur. Bizim teklifimizi 2014 yılında bütçeye koyacağını söyledi. Bu bunu yapmayacağım demektir. 2014'te biz belediye seçimlerini kazandığımız zaman en kralını yapıp Ereğli halkına sunacağız dedi.

EK GÜNDEM MADDELERİ RED EDİLECEK
Belediye Meclis Üyesi Esra Alpago'da konuşmasında, Kent Kart, bir hafta öncesinden 5 TL'ye satışa çıktı. Gittim vatandaşlar gibi ben de satış noktasından aldım. Ben bunu 5 TL'ye alabiliyorsam mecliste neyi oyladık diye konuştu.
Alpago, Kent Kart ihalesinin şaibe karıştığı gerekçesiyle gerekirse müfettiş gözetiminde yenilenmesini istedi. Ek gündem maddelerinin meclise gelmesinin tuhaf bir durum oluşturduğunu ifade eden Alpago şöyle konuştu:
Bunlar rutin maddeler olarak gelmesi gereken maddeler. Biz her seferinde ek maddelerle ilgili sıkıntılarımızı dile getirmemize rağmen, sürekli ek maddeler getiriyorlar önümüze.  Ben de şunu soruyorum o zaman. Madem bu maddeler çok önemli. Belediyede bir sürü ekip var. Zamanında ekiplerini oluştursunlar. Üç gün önce bize gelsin. Müftü mahallesindeki taşınmazın satış kararı da ek maddeyle geldi. Zaten bu yüzden bu sıkıntıyı yaşıyoruz. Önemli maddeler her seferinde ek gündem olarak geliyor.
O maddelere red dememizin tek nedeni ek gündem maddesi olarak gelmesidir. Ana madde olarak gelseydi kabul edecektik zaten. Bu süreçten sonra ek maddeler hangi konuda gelirse gelsin reddedeceğiz. Herkes görevini iyi yapacak ki, biz de belediye meclis üyesi olarak işimizi yapalım. O taşınmazda düştüğümüz hataya düşmeyelim.