Türkiye genelinde olduğu gibi Zonguldak'ta da son yılların en sıcak havası yaşanıyor. Hava sıcaklığının yükselmesine neden ise nem oranlarının yüksekliği oldu. İnsanlar sıcaklarda serinlemek için işyerlerine ve evlerine klima taktırıyorlar. Bu nedenle klima satışları da tavan yaptı.
Tuncer Soğutma'nın sahibi Vural Tuncer, klima satışlarının özellikle Ağustos ayının başından itibaren had safhaya vurduğunu belirtti. İşin içine cami ve evlerin girmesiyle montajların geciktiğini belirten Tuncer, şunları söyledi;
"SON 53 YILIN EN YÜKSEK
ENERJİ TÜKETİMİ YAŞANDI"
"Çoğu şirketin stokları tükendi. Bizim de İklimsa'daki stoklarımız bitti. Diğer şirketlerin stokları da bitti. Artık yok satıyor. Servisler, düşünün randevu vermeye başladı. 1 hafta, 1 ay gibi randevular veriliyor. Bu yıla kadar böyle bir şey yaşamadık. Maksimum montaj tarihimiz 2-3 gündür. Klimalar satıldığında ikinci gün montaj yapılırdı. Ama bu seneki yoğunlukta bunu gerçekleştiremedik. Bu sene değişik yerlerden talepler geldi. Camilere klima takıldı. Klima evlere girmeye başladı. Daha çok misafir odası ve yatak odasına taktırıyorlar. Bu sene herkes hedefinin üstünde satış yaptı. Bu sene, 4 Ağustos günü dünyada en çok enerji harcanan gün olarak kayıtlara geçti. Son 53 yılın en yüksek enerji tüketimi yaşandı. Klima alırken insanlar öncelikle ne istediklerini bilmeleri gerekiyor. Çok değişik cihazlar var. Önce metrekare ölçülüyor. Cihazın A sınıfı, invertur, hava temizleme özelliği-nin olması gerekiyor. Çevreye duyarlı olması gerekiyor. Bir klimanın ömrü zaten 3-5 sene arasında değişiyor. Ucuz cihazlarda parça ga-rantisi olmuyor. Bir ortamda klima kullanırken, o ortamın 25 derece olması yeterli oluyor. En ideali dış ortamla iç ortam arasında beş dere-ce fark olması gerekiyor. Klimayı kullanırken bakteri üretmemesi açısından yıllık bakımları-nın yapılması gerekiyor. Hem de ilk günkü performansına geri dönmesi için bakımların yapılması şart. Fiyatlar ise üst düzeydeki cihazlar biraz pahalı oluyor. Yalnız bu sene bu sıcaklara rağmen fiyatta bir artma kesinlikle olmadı."