Tüm yurtta olduğu gibi Türk Kızılay'ının 142. yıl dönümü etkinliklerle kutlanıyor.

Türk Kızılay'ın 142. yıldönümü nedeniyle basın toplantısı düzenleyen Kdz. Ereğli Kızılay Şube Başkanı Yusuf Oktay, amaçlarının Ereğli'de kan bağışı sayısının arttırmak olduğunu ifade etti.
Oktay, "Türk Kızılay'ı; ihtiyaç anında dayanışmanın, ıstırap anında şefkatin, farklılıklar karşısında hoşgörünün, savaşın en kızgın anında insancılığın, tarafsızlığın ve barışın simgesidir" dedi.
Türk Kızılay'ının 142 yıllık tarihçesinden bilgiler veren Kdz. Ereğli Kızılay Şube Başkanı Yusuf Oktay, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
BARIŞIN SİMGESİ
"Kızılay'ın 142'ci kuruluş yılı nedeniyle Kdz. Ereğli Kızılay Şube Başkanı Yusuf Oktay şunları kaydetti. " Sayın basın mensuplarım 142 yıllık tarihçesinden sizlere bahsetmek istiyorum.
Türk Kızılay'ı; 11 Haziran 1868 tarihinde " Mecruhin ve Marda-yı Askeriye İmdat ve Muavenet cemiyeti" adıyla kurulmuş, 14 Nisan 1877 de " Osmanlı Hilal-i Ahmer Cemiyeti", ve 1947'de de " Türkiye Kızılay Derneği" adını almıştır. 1935 yılında, Hilal-i Ahmer yerine Kızılay adını büyük önder Atatürk vermiştir tam adı "Türkiye Kızılay Derneği" olan kuruluşumuz "Türk Kızılay'ı" ve "Kızılay" adlarını da kullanır.
Türk Kızılay'ı; ihtiyaç anında dayanışmanın, ıstırap anında şefkatin, farklılıklar karşısında hoşgörünün, savaşın en kızgın anında insancılığın, tarafsızlığın ve barışın simgesidir. Türk Kızılay'ının sağlık hizmetleri 34 tıp merkezi, 1 Konya şubesi özel ticaret borsası hastanesiyle hizmet vermektedir.

FAALİYETLER
Gençlik hizmetleri kapsamında 7 kampımız, 6 yurt binamız bulunmaktadır. Afet haberleşme alt yapısı için ülke genelinde 22 merkez, 23 tam donanımlı haberleşme aracıyla hizmetleri sunulmaktadır. 7 bölge afet müdahale ve lojistik merkezi ( İş Anadolu, Marmara, Ege, Akdeniz, Batı Karadeniz, Güneydoğu Anadolu, Kuzey doğu Anadolu), 6 yerel afet müdahale ve lojistik merkezi ( Büyük karıştıran, Afyon, Muş Tokat, Van, Bursa ), 5 yerel lojistik merkezi ( Denizli, Kastamonu, Rize, Trabzon, Erzincan ). 2000 ile 2009 yılları arasında 52 deprem, 105 sel baskını, 53 yangın, 12 heyelan, 8 hortum, 2 tren kazası, 5 aşırı kar yağışı, 2 bina çökmesi gibi faaliyetlerde müdahalede bulunmuştur.
KAN ALMA ARACI
HİZMET VERİYOR
Türk Kızılay'ı tarafından ayni ve nakdi yardım yapılan 149 ülke bulunmaktadır. Bunlardan bazıları ( Afganistan, Amerika, Beyaz Rusya, Cezayir, Endonezya, Filipinler, Hindistan, Japonya, Kosava, Makedonya, Malezya, Moldova ) Türkiye de kan hizmetleri 1957 yılında İstanbul ve Ankara da ilk kan merkezleri açarak günümüze kadar % 60 civarında ülke ihtiyacımız karşılanmaktadır. Bu kapsamda, Türk Kızılay'ı Zonguldak Kan Merkezi, Zonguldak ve Bartın illerinde, kan bağışında bulunmak isteyen vatandaşlarımızın ayağına giderek hizmet verecektir. Ayrıca, gezici kan alma aracımızla da, bölgemizde sürekli organizasyonlar yapılmaktadır.
AMAÇ KAN
BAĞIŞINI ARTTIRMAK
2009 yılı Zonguldak Kan bağış Merkezinde 14238 ünite kan bağışı toplanmıştır. 2009 yılı içinde Kdz. Ereğli bölgesinde 120 adet kan bağış organizasyonu yapılmış olup 3550 üniteye kan bağışı yapılmıştır. Hedefimiz Ereğli’de kan bağış sayısını en az sivilden 4500, üniteye çıkarmaktadır. Hepimizin Türk Kızılay'ına verdiğiniz destekten dolayı sonsuz şükranlarımı sunarım."