Zonguldak Valisi Erdal Ata, Zonguldak’ı toplu konutlar yaparak Bakacakkadı-Çaycuma arasındaki düz ve geniş bir alana taşınabileceğini, halkın ikna edilmesi ile çarpık kentleşmenin de önüne geçilebileceğini belirterek, “Yanlış olan şu, bu kentte bir taraftan yerin altından, 350 kilometrelik bir alanı kapsayan kömür üretimi yapılırken bir taraftan da üstte konut inşa edilmiş. Bu nedenle evlerde kayma, çatlama olacaktır. Ama insanları taşınmaya ikna etmek çok zor. Kenti taşıyamıyorsak bir yerden yıkarak yenileme çalışması başlatıyoruz” dedi.

YOLLARI TAMAMLAYACAĞIZ: Kdz.Ereğli-Zonguldak, Mengen-Devrek ve Devrek-Zonguldak arası bölünmüş yol çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Ayrıca Zonguldak ile Filyos arasında da bir yol projemiz var. Hedefimiz 2012 yılı sonuna kadar Devrek-Mengen ve Karaman-Zonguldak duble yollarını tamamlamaktır.

BUNU BAŞARACAĞIZ: Kısmi de olsa görüntü kirliliğine sebep olan çarpık yapılaşmaya bir son vermeyi düşünüyoruz. Burada alttan ya kömür, ya mağara, ya da Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) tahsisli yer çıkıyor. Ama başka İl’lerimizde bu olmadığı için kentsel dönüşümü kolaylıkla gerçekleştirebiliyorsunuz. Biz bütün bu zorluklara rağmen bunu başaracağız.

YATIRIM SONA BIRAKILMIŞ: Bir öğrenci düşünün, sınava önce kolay sorulardan başlar, zor olanları sona bırakır. Devlet de haliyle coğrafi yapısı çok zor olan ve maliyeti diğer İl’lere nazaran çok yüksek olan bu kente yatırım yapmayı biraz sona bırakmış; ama geç de olsa bu çalışmaları bitirmekte kararlıyız.

SANAYİCİ VE İŞADAMLARINA ÇAĞRI: 2 Termik santrali var, kent enerji üssü olmuş durumda. Sanayici ve işadamlarımızı buraya yatırım yapmaya davet ediyoruz. Burası 3. teşvik yatırımı kapsamında yer alıyor. Havaalanımız mevcut, enerji konusunda hiçbir sıkıntı yok, doğalgazı var. Kentimiz İstanbul ve Ankara gibi metropollere çok yakın mesafede yer alıyor.

Zonguldak Valisi Erdal Ata, işadamlarına bölgeye yatırım yapmaları çağrısında bulundu ve Zonguldak’ın ulaşım sorununun da kısa sürede çözümü ile cazibe merkezi haline gelebileceğine dikkati çekti.

50 BİN KONUT
Vali Ata, Zonguldak’ın Bakacakkadı’ya geniş bir alana taşınmasından yana olduğunu söyledi. Ata, "Bana kalırsa şehri taşımak lazım. Devlet olarak yapılması istenirse yapılabilir. Kocaeli’nde depremden sonra 17 bin 778 konut yapıldı. Zonguldak’ta da Kozlu ve Kilimli dahil yaklaşık 200 bin insan yaşadığını düşünürsek ortalama 50 bin konut eder. Yaklaşık 50 bin civarında konut inşa edildiğinde bu şehri Bakacakkadı-Çaycuma arasındaki düz ve geniş bir alana taşımak mümkün. Tabi burada önemli olan halkı ikna etmektir. Belli bir düzene alışmış halkı ve esnafı buna ikna etmek çok zor. O zaman geriye bu kenti dönüştürmek, ulaşım imkanlarını artırmak ve ekonomisini güçlü kılmak kalıyor." dedi.

“ÇARPIK YAPILAŞMASI VAR”
Kentsel dönüşüm için Toplu Konut İdaresi Başkanı (TOKİ) Erdoğan Bayraktar’ı Zonguldak’a davet ettiğini belirten Ata, "Yanlış olan şu, bu kentte bir taraftan yerin altından, 350 kilometrelik bir alanı kapsayan kömür üretimi yapılırken bir taraftan da üstte konut inşa edilmiş. Bu nedenle evlerde kayma, çatlama olacaktır. Ama insanları taşınmaya ikna etmek çok zor. Kentin çarpık yapılaşması var. TOKİ Başkanı Sayın Bayraktar’ı davet ettik, mutlaka böyle bir şeye ihtiyaç olduğunu söyledik. Kenti taşıyamıyorsak bir yerden yıkarak yenileme çalışması başlatıyoruz.

“BUNU BAŞARACAĞIZ”
Kısmi de olsa görüntü kirliliğine sebep olan çarpık yapılaşmaya bir son vermeyi düşünüyoruz. Burada alttan ya kömür, ya mağara, ya da Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) tahsisli yer çıkıyor. Ama başka İl’lerimizde bu olmadığı için kentsel dönüşümü kolaylıkla gerçekleştirebiliyorsunuz. Biz bütün bu zorluklara rağmen bunu başaracağız." diye konuştu.

"ULAŞIM İÇİN DÖRT
KOLDAN ÇALIŞIYORUZ"

Kentin gelişmesindeki en büyük engellerden biri olan ulaşımla ilgili dört koldan yol çalışmaların sürdürdüklerini vurgulayan Zonguldak Valisi Erdal Ata, ulaşım ve tünel projeleri hakkında şunları söyledi; "Kdz.Ereğli-Zonguldak, Mengen-Devrek ve Devrek-Zonguldak arası bölünmüş yol çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Ayrıca Zonguldak ile Filyos arasında da bir yol projemiz var. Hedefimiz 2012 yılı sonuna kadar Devrek-Mengen ve Karaman-Zonguldak duble yollarını tamamlamaktır.

2 TÜNEL PROJESİ DAHA
Ayrıca bu çalışmalarda Sapça tüneline paralel ikinci bir tünel ve Gökgöl tünelini geçtikten sonra Ereğli-Ankara istikametine giden araçlar için 2 tünel projemiz daha var. Bunların dışında Kilimli istikametine gidecek araçların şehir içine uğramadan geçmesine olanak sağlayan 2 kilometrelik Mithatpaşa tüneli projemizi hayata geçireceğiz. Bir öğrenci düşünün, sınava önce kolay sorulardan başlar, zor olanları sona bırakır. Devlet de haliyle coğrafi yapısı çok zor olan ve maliyeti diğer İl’lere nazaran çok yüksek olan bu kente yatırım yapmayı biraz sona bırakmış; ama geç de olsa bu çalışmaları bitirmekte kararlıyız.

CAZİP HALE GELEBİLİR
2 termik santrali var, kent enerji üssü olmuş durumda. Sanayici ve işadamlarımızı buraya yatırım yapmaya davet ediyoruz. Burası 3. teşvik yatırımı kapsamında yer alıyor. Havaalanımız mevcut, enerji konusunda hiçbir sıkıntı yok, doğalgazı var.
İstanbul ve Ankara gibi metropollere çok yakın mesafede yer alan kentimizin ulaşım sorunu da çok kısa süre içerisinde tamamen çözüldüğünde, Zonguldak yatırım için çok cazip hale gelecek.”