Öz Orman- İş Sendikası Bölge Sekreteri ve Hak- İş Konfederasyonu İl Temsilcisi Cihan Kara, sendikanın yaptığı toplu sözleşmenin orman işçilerine sağladığı avantajlarla ilgili açıklamalarda bulundu. Sendikanın 28 yıldır sözleşmede hiçbir maddesinin değişmeden imzalandığını fakat 15 gün önce imzalan sözleşemeden sonra bir iki sözleşmenin de kabul edilmesinin ardından daha da rahat edeceğini belirtti. Orman işçilerinin üniversite okumasının da büyük avantaj sağladığını söyleyen Kara, sözlerini sürdürdü;
Biz Öz Orman- İş Sendikası olarak bundan yaklaşık 15 gün önce bir sözleşme imzaladık. Bu sözleşme bizim toparlanma sözleşmemizdi. Asıl orman işçisinin yıllardır ihmal edildiği bir yapılandırmayı düzelterek, şuanda çok güzel bir sözleşme yaptık. Kaybettiğimiz birçok haklarımızı, geri kalmışlığımızı bu sözleşmeyle biraz olsun toparladık. Daha eksiklerimiz var ama 28 yıla yakındır, sözleşme üzerinde en ufak bir madde de bile oynama olmadan imzalandığı için, düzeltilmesi gerek bir sürü şeyler var. Bunları da ufak tefek düzeltiyoruz. En son sözleşmemizde de durumumuz çok iyi ilerliyor. Kamudan geri kalmıştık ama son yapacağımız iki sözleşmeden sonra kamuda en iyi maaş alan işçi statüsüne gireceğiz ki gidişimiz o şekilde ilerliyor. Hakkımızda çünkü çalışıyoruz. Kamu kuruluşları arasından en maaşı alan kurum bizdik. Ama sendikamızın gayretleriyle, bizim yaptığımız özverili çalışmalarla en iyi konuma gelmek üzereyiz. Fakat bir iki sözleşme daha yapmamız gerekiyor. Tabi 28- 30 yıllık bir ihmali bir iki sözleşmeyle hemen düzeltemiyoruz. Bunun yanı sıra gidişatımız çok iyi işçimizde çok memnun. Sağ olsun hükümetimizde bunu görüyor. Bizim eksiklerimizin ve ihmal edildiğimizin onlarda farkındalar. İyi niyetli bir çalışma neticesinde güzel bir şeyler yaptık.
BUGÜN ÜNİVERSİTEYİ BİTİREN ORMAN İŞÇİSİ 10-15 TL FAZLADAN YEVMİYE ALIYOR
Bizim yaptığımız bu çalışma bütün orman işçilerini kapsayan bir sözleşmedir. Ama 5 ay 29 gün çalışan işçilerimizi de bugünkü konumlarıyla, eski işçilere yakın maaş alır duruma getirdik. Aslında onlar içinde bu sözleşme çok iyi oldu. Bunlar 5 ay 29 gün çalışan özellikle yangın işçileridir. Yani sözleşmemiz bütün orman işçilerini kapsıyor. Bizim en çok önem verdiğimiz şey eğitim bunların içinde, yani orman işçisini okumaya teşvik ediyoruz. Ben kendimde 20 sene önce 4 yıllık üniversite okudum. Orman işçisi okuduğu zaman bugün üniversiteyi bitirdiği takdirde benim 30 yıldır çalıştığım yevmiyeme yakın, yevmiye alıyor. Normalde kendi seviyelerinden 10 TL- 15 TL yüksek. Buda bizim sendikamızın başarılı bir çalışmasıdır. Şuanda bütün arkadaşlarım okuma gayretinde, okulu nasıl bitireceklerini soruyorlar. Üniversiteyi bitirdikleri zaman hangi hakları olacak ve üniversiteyi nasıl bitireceklerini araştırıyorlar. Yani çok büyük bir özveriyle arkadaşlarım kendilerini okumaya yönlendiriyor. Bu durumda orman işçisi için çok önemli bir şey olmaktadır. Gerçekten orman işçisi eğitim yönünden en zayıf işçilerden bir kesimdi. Bizde bunu şuanda teşvik ederek, 2-4 yıllık üniversite okuyanların 10 – 15 TL fazladan yevmiye alacağını sözleşme maddesi olarak eklediğimizden beri bütün işçi arkadaşlarımız okuyup üniversite bitirme gayretine girdiler. İnşallah bu sayede eğitim seviyeleri de yükselir. Biliyorsunuz eğitim seviyeleri yüksek olan bir toplum her zaman, daha anlayışlı, düşünceli ve özverili oluruz. Bu düşüncelere de sahip olduğumuz zaman çözemeyeceğimiz hiçbir sorun kalmaz. Biliyorsunuz ne geliyorsa inşaların başına cehaletten geliyor. Cahil bir toplum her zaman sorunlu bir toplumdur. Eğitilmesi gerekir. Bizimde işte yapabildiğimiz budur. En azından teşvik ediyoruz. Kişisel eğitim veremiyoruz. Sendikamızın kendi bazında eğitim seminerleri olacaktır. O zaman sadece işçi arkadaşlarımızı iş konusunda eğiteceğiz. Okumak ayrı bir gereksinim. İnşallah işçilerimizi teşvik etmeye çalışıyoruz. Nasip olursa toplumumuz bundan 5-10 sene sonra tahsilli bir orman kitlesiyle karşı karşıya olacaktır. Tabi bununda ülkemiz için hayırlı olacağına inanıyorum dedi.