* Kdz. Ereğli Esnaf Hareketi, basın mensuplarının da önerilerini de öğrenmek için düzenlediği kahvaltılı toplantıda, kendilerini yöneten ve yönlendiren olmadığına vurgu yaparken, bu tür iddiaları 'hezeyan' olarak değerlendirdiler.

* Kentin sorunlarını çözümlemek adına mutlaka halkında katıldığı bir seferberliğin gerekli olduğuna belirten  hareket, safların genişleyerek sıklaştırılmasını istedi.

Kdz. Ereğli'de yaşanan sosyo-ekonomik problemlere çözüm bulmak adına kurulan Kdz. Ereğli Esnaf Hareketi düzenlediği ilk basın toplantısında 'Bilinmesini isteriz ki, bizler hiçbir siyasi parti, grup, hizip hareketi değiliz. Bu oluşum tamamen ticari kaygılarla bir araya gelmiş bir esnaf hareketidir. Ayrıca hareketimiz hiçbir siyasi, ticari, kurum kuruluş ve kişiyi de hedef almamaktadır. Bizler derdimizi anlatacak, duyurmak için en tabii demokratik haklarımız çerçevesinde eylemler yapacak ve öneriler sunacağız' vurgusunda bulunarak, amaçlarını şöyle vurgulamışlardı:
Bizim bir araya gelmemiz, yeniden büyük Ereğli içindir.
Bizim bir araya gelmemiz, göç veren değil göç alan Ereğli'yi yeniden oluşturmak içindir.
Bizim bir araya gelmemiz, Ereğli'nin hak ettiği değeri yeniden görmesini sağlamak içindir.
Bizim bir araya gelmemiz, bilemediğimiz sebeplerden dolayı Ankara'nın kentimize ilgisiz olan bakışını değiştirmek içindir.
Bizim bir araya gelmemiz, Ereğli olarak hiç istifade etmediğimiz halde, Zonguldak ilinin kâğıt üzerinde yüksek görünen mali verilerinden dolayı ilgilenilmeyen bölgemizde realitenin böyle olmadığını, gerçekte çok ciddi sorunların olduğunu Ankara'ya duyurmak içindir. Bizim bir araya gelmemiz, kentimizde ticaret yapmaya çalışan binlerce esnafın Ereğli'de ekonomik faaliyetlerin azalmasından ötürü kar edemez olduğunu, varlığını devam ettirebilmek adına banka kredileriyle ayakta kalmaya çalıştığını, bu gün pek çok esnafın dönem faizlerini dahi ödeyemez hale geldiğini, bir taraftan Vergi Dairesine, bir taraftan SGK'ya olan borçlar, bir taraftan da ulusal
firmalara karşı haksız rekabet koşullarıyla mücadelesinde çok yıprandığını duyurmak, asgari ihtiyaçlarını bile karşılayamadığını, artık her şeyini kaybetmek üzere olduğunun bilinmesini sağlamak içindir.
Bizim bir araya gelmemiz Erdemir'in kentimize bakışını olumluya döndürmek içindir.
Bizim bir araya gelmemiz Ereğli halkı ile Ereğli esnafını buluşturmak, barıştırmak halkın esnafına sahip çıkmasını sağlamak içindir.

SÖZLERİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ
Aykut Ateş. Osman Mahmutoğlu, Mehmet Şahinler, Murat Gerçimci, Aziz Çivici, Hakan Kiriş, Hüseyin Bedir, Sakin Arslan, Serkan Akyoz, ve Fatih Gürgün'den oluşan hareketten sıralamadaki ilk beş kişi  bu kez sadece basın mensupları ile kahvaltıda buluşarak bir kez daha amaçlarını 'sorun çözmek' olduğunu vurguladılar.
Hareket adına konuşan Murat Gerçimci amaçlarını şu şekilde anlattı: 
Şehrimizin problemlerini dile getirmek adına bir hareket başlattık. Hatta öyle bir hareket olsun ki, bu sadece esnafların değil tüm halkın hareketi olsun. Bir halk hareketine düşsün bu hareket. Anca, sorunlarımızın halk hareketine dönüştürebilir isek, bu sorunların çözülebileceğine inanıyoruz. Öyle ki; bugün bu şehrin sorunlarını gerçekten çözmek istiyorsak eğer, bir seferberlik ruhu ile Ereğli halkını da bu harekete katma mecburiyetimiz var. Ancak bu şekilde başarıya ulaşabiliriz. Bugün esnafın başlattığı bu hareketi saflarımızı genişletip sıklaştırarak, basınla da kafa kafaya verebilir isek, seferberlik anca böyle başlatılabilir. Kafa kafaya verip halkı bu işin içine nasıl dahil edebiliriz onu düşünmemiz lazım. Halkı nasıl ayağa kaldırabiliriz onun formülünü üretmemiz lazım.
Ankara'ya hergün yüzlerce e-maili nasıl attırabiliriz? Kdz. Ereğli halkı sen de çözüme katkıda bulun, sen de fikrini sun olayını nasıl formüle edebiliriz, hayata geçirebiliriz. Sizinle bugün bu sohbeti gerçekleştirebiliriz bu konuda sizin desteğinize yardımlarınıza ihtiyacımız var? Sizlerin de huzurunda, Kdz. Ereğli esnaf hareketi olarak yola çıktığımız start verdiğimiz günlerden bu yana, çeşitli ortamlarda bu hareketin arkasında hareketi yönlendiren yöneten birilerini arama gayreti bize de ulaştı.
Biz şuna şöyle cevap veriyoruz; bu beyhude gayrettir. Kdz. Ereğli esnaf hareketinin arkasında birilerini yöneten yönlendiren birilerini arama gayreti beyhude gayrettir. Bizim bu hezeyanlarla kaybedecek zamanız yok. Şehrimizin çok ciddi sorunları, şehrimizin çok ciddi problemleri var. Biz ona odaklandık onun için çalışıyoruz, onun için gayret gösteriyoruz. Bu polemiklerin içine girecek değiliz.  Ancak iki noktanın altını çizmeden de geçmek de istemiyoruz. Bu gayretin içinde olanlar şehrimizin içinde bulunduğu vahameti tam olarak kavrayamamış kimseler olabilir.
İkincisini söylemeye ki söylemeye dilim varmıyor ama eğer bile bile bu iddiaları dillendiriyorlar ise,  bu da zannediyorum bu iddia sahiplerinin hayatı boyunca kendi inisiyatiflerini kullanamamış, kendilerini bir şeyler üretememiş ve sürekli birilerinin güdümünde yönetiminde olan kimselerdir diye düşünüyorum. Ve üstünde dahi durmuyoruz. Biz şehrimizin sorunlarına problemlerine odaklandık. Çözüm üretmek için. Şehir halkını harekete geçirmek için, sizlerin de desteği ve gayreti ile çözüme odaklandık.
Daha sonra söz alan Aziz Çivici de, tersanelerle ilgili olarak Ereğli'ye gelen bakan yardımcısının ağızlara bir parmak bal mı sürdüğünü, yoksa gaz mı aldığını şu anda bilemediklerini, görüştükleri meslek odalarının kendilerine ellerinden bir şey gelmediğini söylediklerini ifade etti. Çivici ekonominin olmadığı yerde, sosyal ve kültürel faaliyetlerinde olamayacağına işaret ederken, ilçenin 20 bin göç verdiğini ve 15 bin istihdam gücünü yitirdiğinin farkında olunmasını istedi.
Esnaf hareketinin temsilcileri görüşlerini ifade ettikten sonra, gazetecilerle görüş alış verişinde bulunmak istediklerini ve bu konuda basının büyük desteğine gereksinim olduğunu kaydettiler.