Sosyal Güvenlik Kurumunun verilerine göre ülkede toplam 10 milyon 314 bin 95 kayıtlı işçi çalıştığını, bu işçilerin ancak 922 bin 188'i bir işçi sendikasına üye bulunduğunu hatırlatan CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanına, sendikalaşmayı sordu.

CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik tarafından yazılı olarak yanıtlaması istemi ile soru önergesi verdi. Sendikaların çalışanların, çalışma yaşamına ilişkin sorunlarını çözmek, ortak çıkarlarını ve haklarını korumak, geliştirmek, çalışanlar arasındaki birlikteliği ve dayanışmayı sağlamak için kurdukları gönüllü birliktelikleri olduğunu vurgulayan Köktürk'ün verdiği soru önergesi şu şekilde:

OLMAZSA OLMAZ
KURUMLARINDANDIR
Sendikaların temel amaçlarından birisi de; demokrasinin tam olarak gerçekleştirilmesidir. Demokrasiyi tam olarak gerçekleştiren ülkelerde tüm çalışanlar, sendikaları yoluyla, karar süreçlerine katılma ve kendilerini ifade etme olanağına kavuşmuşlardır. Demokratik ülkelerde sendikal örgütlenmelere şüpheyle bakılmaz. Aksine sendikal kuruluşlar, demokratik rejimin olmazsa olmaz kurumlarındandır.

SÖZLEŞMENİN 11. MADDESİ
Ülkemiz,  uluslararası birçok sözleşmeye  imza atmıştır. Bunlardan bir tanesi de Avru-pa İnsan Hakları Sözleşmesidir. Örgütlenme Özgürlüğü,  bu sözleşmesinin 11. madde-sinde ise şöyle düzenlenmiştir; 1. Herkes asayişi bozmayan toplantılar yapmak, dernek kurmak, ayrıca çıkarlarını korumak için başkalarıyla birlikte sendikalar kurmak ve sendikalara katılmak haklarına sahiptir.

RAKAMLAR DOĞRU MU?
Ne yazık ki; Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) Nisan 2011 verileri dikkate alındığında ülkemizde toplam 10 milyon 314 bin 95 kayıtlı işçi çalışmakta, bu işçilerin ancak 922 bin 188'i bir işçi sendikasına üye bulunmaktadır.  Buna göre; ülkemizde sendikalaşma oranı yüzde 8.94'e karşılık gelmektedir. Sendikalaşmada rakamın bu kadar düşük olmasının nedeni nedir? Bu demokrasinin gelişmesi ve kökleşmesi bakımında normal bir durum mudur? ITUC raporlarına göre, Avrupa genelinde sendikal nedenlerle işten çıkartılmaların yüzde 60'ı Türkiye'de yaşanmaktadır. Bu raporda yer alan rakamlar doğru mudur? Bakanlığınızın sendikalı olduğu için işten atılanlarla ilgili herhangi bir araştırması ve önlemi var mıdır?  İşsizliğin artması, taşeronlaşmanın olabildiğine çoğalması sendikalaşmanın önündeki engellerin başında gelmektedir, bu konuda hangi tedbirler alınmıştır?
Taşeron firmalarda çalışanlar arasında sendikalaşma var mıdır, varsa oranı nedir? Sendikalaşmanın önündeki engellerin kaldırılması konusunda herhangi bir çalışmanız var mıdır?