Üretim kültürünü hedef alanlara karşı yüzbini aşan insanla Ankara’ya gerçekleştirilen büyük yürüyüşün 20. yıldönümünde açıklama yapan GMİS Yönetim Kurulu: 4-8 Ocak 1991 Ankara Yürüyüşümüz ile Madenci Feneri, Türkiye’yi aydınlatmıştır. Bu büyük mücadele ile sesimiz tüm dünyada yankılandı.

4 Ocak 1991 tarihinde maden işçisinin gerçekleştirdiği büyük yürüyüşün yıldönümüne ilişkin açıklamada bulunan Genel Maden İşçileri Sendikası Yönetim Kurulu, 160 yılı aşan kömür üretim kültürü, ulusal bilinç ve demokrasi mücadelesi tarihinde büyük yürüyüşün önemli simgelerden biri olduğu vurgulanan açıklamada şu görüşlere yer verild:
BÜYÜK MÜCADELE
“Zonguldak, Türkiye ve Dünya Sendikacılık tarihine, demokrasi tarihine damgasını vurmuş bir kenttir. Havzada taşkömürü madenciliğinde ilk kazmanın vurulduğu 1848 yılı, bir mücadele tarihinin de başlangıcıdır. 160 yılı aşan üretim kültürü, ulusal bilinç ve demokrasi mücadelesiyle harmanlanmıştır. 4-8 Ocak, bu mücadele tarihinin en önemli simgelerinden biridir. 4 Ocak, maden ocaklarımızı, demir-çelik sektörümüzü, enerji sektörümüzü ve ülkemiz sanayisini, yani üretim kültürünü hedef alanlara karşı, maden işçilerinin, Zonguldak ve bölge halkının verdiği büyük mücadelenin günüdür. 4 Ocak 1991, haykırışları duymayanlara karşı, yüzbini aşan insanla Ankara’ya yürüdüğümüz ve sesimizi dünyaya duyurduğumuz tarihtir. 4-8 Ocak 1991 Ankara Yürüyüşümüz ile Madenci Feneri, Türkiye’yi aydınlatmıştır. Bu büyük mücadele ile sesimiz tüm dünyada yankılandı.
DÜNYA PARMAK ISIRDI
Madenciler, hükümeti ve ülkeyi yönetenleri uyarmak için her yolu denemişler ama seslerini duyuramayınca, dünyaya parmak ısırtan ve böylesi büyük mücadele azmi ve fedakarlık isteyen bir eylemi hayata geçirmişlerdir. Bugüne gelinceye kadar geçen süreç, Zonguldak ve bölge halkının mücadelesinin ne kadar haklı olduğunu gösteren örneklerle doludur. Ve haklılığını tarihi sürecin de kanıtladığı mücadelenin ışığıyla mücadelemiz sürüyor, kararlılıkla sürdürmeye devam edeceğiz. Büyük Ankara Yürüyüşü’nün 20. yılında Genel Maden İşçileri Sendikası Şemsi Denizer Salonu’nda bir etkinlik düzenleyeceğiz. Belgesel film gösterimiyle o günleri unutmadığımızı gösterecek, Büyük Yürüyüş’ten günümüze Türkiye gerçeğini tartışacağız. 4 Ocak 2011 Salı günü Saat 13.30’da GMİS Şemsi Denizer Salonu’nda düzenlenecek etkinliğe  tüm halkımızı bekliyoruz.
PANELDE KONUŞACAKLAR
Açılış, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından GMİS Genel Başkanı Ramis Muslu günün anlamına ilişkin konuşmada bulunacak. Belgesel Film gösteriminin ardından Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanı Yrd.Doç.Erdoğan Kaymakçı’nın yöneteceği, gazeteci Yıldırım Koç, ZKÜ İkt.ve İdari Program Bölüm Başkanı Yrd.Doç.Dr. Mustafa Yüce, Maden Mühendisleri Odası Genel Başkanı Mehmet Torun, Elektrik Mühendisleri Odası Genel Başkanı Cengiz Göltaş’ın konuşmacı olarak katılacağı panel 4 Ocak 2011 Salı günü saat 13.30’da GMİS Şemsi Denizer Salonunda gerçekleştirilecek.