KESK’e bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES) Zonguldak Şube Yönetim Kurulu Üyesi Anıl Çetin, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürlüğü binasının önünde basın açıklaması yaparak, “Halka, kolay ve ulaşılabilir hizmet sunma iddiasında bulunan SGK ne yazık ki, bu iddiasında sınıfta kaldı” dedi.
Çetin, basın açıklamasında şunları söyledi;
“Halka, kolay ve ulaşılabilir hizmet sunma iddiasında bulunan SGK, ne yazık ki, bu iddiasında sınıfta kaldı. Ulusal basında yer alan reklamlar, şova yönelik SGK haftası etkinlikleri Kurum çalışanları ve hizmet sunulan ülkenin yüzde 100'üne hitap etmemekte, beklentilerini karşılamaktan oldukça uzaktır. Daha önce defalarca yapmış olduğumuz basın açıklamalarımızda ki uyarılar bizi yine haklı çıkartmıştır. Personel yetersizliği, SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı’nın birleştirilmesi sonucunda oluşan SGK personeli arasında yeterli kaynaşmanın sağlanmaması, haksız ve yandaş ilişkiler üzerinden gerçekleşen kadrolaşma, performans adı altında ödenen ücretin gerçek anlamda adilane dağıtılmaması, personel yetersizliğinden dolayı esnek çalışma, karşılığı ödenmeyen fazla mesai ve yeni açılan Sosyal Güvenlik Merkezlerine kişilerin talebi dışında geçici görevlendirmeler; Sürgün niteliğindedir. Personel ödemelerinin gününde ödenmemesi ve keyfi yer değiştirmeler devam ediyor.”
“SGK İL MÜDÜRLÜKLERİ ARASINDA FARKLI UYGULAMALAR VAR”
“Muğla SGK İl Müdürlüğü’nde yaşanan talihsiz olayla ülkenin görsel ve yazılı medyasına yansımış sendikamızın uyarılarının hala dikkate alınmaması, pimi çekilmiş bombanın hala patlamaya hazır olduğu gerçeğini göstermektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun kurulması aşamasında yayınlanan birçok yönetmeliklerden Kurum istediğini uygulamakta, istemediğini sumen altı yapmaktadır. 7 Mart 2007 yılında yayınlanan Personel Tabldot İşletmesi Usul ve Esasları Yönetmeliği’nin Tabldot Hizmetleri başlığının 4’üncü maddesi, ‘tabldottan öğle yemeği verilen ve yemek ücretleri tabldot işletmesi hesaplarına yatırılan Merkez teşkilatı ile Taşra teşkilatlarının çay ve içme suyu ihtiyaçları merkez ve taşra tabldot işletme servislerince temin edilir ve tabldot işletme gelirlerinden karşılanır’ denilmesine rağmen hala SGK İl Müdürlükleri arasında farklı uygulamalar sürüyor. Zonguldak SGK İl Müdürlüğü’nde de bu uygulama SGK Voleybol İhtisas Kulübü Derneği üzerinden yürütülerek, bedelsiz olarak verilmesi gereken çay ve içme suyu 7 Mart 2007 tarihinden itibaren bedelli olarak veriliyor.”
“TOKİ'NİN ZARARI SGK'NIN TAŞINMAZLARI ÜZERİNDEN KAPATILMAYA ÇALIŞILMAMALI”
“Uygulamanın bundan böyle yasal konuma uygun olarak bedelsiz verilmesini, dernekte çalışan 4 kişinin hizmet alımı sözleşmesinin yüzde 20 artırım maddesi gereği istihdam edilmesini, talep ediyoruz. Bir kez daha SGK Başkanlığı’nı ve İl Müdürlerini uyarıyoruz, SGK çalışanları huzursuzdur, Kurumun hizmet sunduğu kitle huzursuzdur.
Kamuoyunda torba yasa olarak bilinen 6111 sayılı yasa, emekçilere hitap etmemektedir. Sermayeye bir tür rüşvet niteliğindedir. Kurumun öz kaynakları ile oluşan taşınmazların talanına ve peşkeş çekilmesi bir an önce durdurulmalı, AKP iktidarının popülist politikaları sonucu zarar eden TOKİ'nin zararı SGK'nın taşınmazları üzerinden kapatılmaya çalışılmamalıdır. Haklı taleplerimizin takipçisi olduğumuz gerçeği ile bu taleplerimiz gerçekleşinceye kadar eylemlerimizin süreceğiz.”