YAŞASIN CUMHURİYET: Ey AKP, ey Başbakan' Gücün yetiyorsa, Ulusal bayramların kutlanmasını, çelenk konulmasını kanunla yasakla! Ne polis copu, ne biber gazı, ne Silivri zindanları bizi bu bayramları kutlamaktan, çelenk koymaktan, Cumhuriyete, Atatürk'e sahip çıkmaktan alıkoyamayacaktır.

 

 

CHP Kdz. Ereğli ilçe örgütü Cumhuriyet'in 89. Kuruluş yıldönümü nedeniyle Atatürk Anıtı'na saat 10.15'de çelenk koydu. Burada bir konuşma yapan ilçe Başkanı Hayrettin Kartal  '89 yıl önce ülkemizi işgal eden emperyalizme karşı, Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde verdiğimiz Ulusal Kurtuluş savaşımızın zaferle noktalanarak,700 yıllık köhnemiş bir cihan imparatorluğunun külleri, yıkıntıları arasından yepyeni, çağdaş, bağımsız, laik, demokratik bir devletin, Türkiye Cumhuriyeti'nin Kuruluşunu, tüm dünyaya ilan ettiğimiz gündür. Bugün, bizi tarih sahnesinden silmek isteyen Sevr antlaşmasının yırtılıp çöpe atıldığı gündür' dedi.

 

Kartal açıklamasında Ankara'da Cumhuriyet Bayramı kutlamasına gidenlerin önünün polis tarafından kesildiğini de hatırlatarak  olayı 'AKP bu faşist, baskıcı tutumu' olarak değerlendirip şunları söyledi:

 

Bugün, 19 Mayıs 1919 'da başlayan 23 Nisan 1920'de TBMM'ni kurarak, 30 Ağustos zaferiyle 9 Eylül'de düşmanı İzmir'de denize döktüğümüz Kurtuluş mücadelesinin taçlandığı büyük gündür. Kutlu olsun.

 

Ne yazık ki 89 yıldır coşku ile kutladığımız, tarihimizin bu en büyük ulusal bayramı sıradan, alelade önemi olmayan bir güne döndürülmek isteniyor.

 

Geçen yıl Van depremi bahane edilerek iptal edilen etkinliklerden  sonra bu yıl yeni bir bayram yönetmeliği ile, Ulusal tarihimizin en önemli dönüm noktaları olan 19 Mayıs, 30 Ağustos ve 29 Ekim'in coşku ile kutlanması engelleniyor.

 

Tarih bilincimizin ve ulusal birliğimizin oluşmasını sağlayan bu tarihsel günlerin, toplum hafızasından silinerek gelecek kuşaklara ulaştırılmasının önü kesiliyor.

 

AKP, Ulusal bayramlarımız üzerinden bile ortamı germeye toplumsal huzuru bozmaya başladı.

 

Bugüne gelene kadar, 89 yıldır hiçbir sorun  çıkmadan kutlanan bayramlar, AKP dayatmaları ile ulusal, demokratik bir sorun haline getirildi.

 

Dün gece, Türkiye'nin her tarafından Ankara'daki Cumhuriyet yürüyüşüne gitmek isteyenleri polis zoruyla engellediler.

 

Kdz.Ereğli'den de bu yürüyüşe giden otobüsler Gülüç' ten polis zoruyla geri çevrildi.

 

Öyle anlaşılıyor ki AKP bu faşist, baskıcı tutumuyla, Atatürkçü, bağımsız, laik, demokratik Türkiye'den yana olan tüm yurtsever güçlerle bilek güreşi yapmak, gücünü sınamak istiyor.

 

Biz, CHP'liler, Ataürkçüler, bağımsız, laik, demokratik bir Türkiye'den yana olanlar

 

AKP 'nin bu meydan okuyuşuna hodri meydan diyoruz.

 

Bedeli ne olursa olsun Cumhuriyeti ve onun değerlerini savunmaktan bir milim bile geri adım atmayacağız.

 

Sinmeyeceğiz, yılmayacağız.

 

CHP olarak böyle bir oldu bittiyi kabul etmiyoruz. Ulusal bayramlarımızın kutlanması engellenemez.

 

Cumhuriyetimizin kurucu örgütü, Cumhuriyet Halk Partisinin bile çelenk koymasına engel olan bir yönetmeliği kabul etmiyoruz.

 

Ve CHP Kdz.Ereğli İlçe Örgütü olarak haykırıyoruz.

 

Ey AKP, ey Başbakan'

 

Gücün yetiyorsa, Ulusal bayramların kutlanmasını, çelenk konulmasını kanunla yasakla!

 

Ne polis copu, ne biber gazı, ne Silivri zindanları bizi bu bayramları kutlamaktan, çelenk koymaktan, Cumhuriyete, Atatürk'e sahip çıkmaktan alıkoyamayacaktır.

 

Biz Cumhuriyet kurucu partisiyiz. Bu bilinç ve kararlılıkla hareket ediyoruz.

 

Ve bu kararlılıkla AKP'nin dayattığı, ulusal bilinç karşıtı bu çarpık yönetmeliği tanımadığımızı ilan ediyor ve yırtıp atıyoruz…

 

Yaşasın Mustafa Kemal

 

Yaşasın Türkiye Cumhuriyeti..'

 

CHP'liler daha sonra 'Mustafa Kemal'in askerleriyiz' sloganı attılar. Çelenk çevresinde bol bol anı fotoğrafı çektiren CHP'liler daha sonra resmi törene katıldılar.