Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP) Zonguldak İl Başkanı Ali Topaloğlu, yaptığı basın açıklamasında, Güneydoğu'daki terörist saldırıların son bulmasını isteyerek, "Silahlar sussun, kan dursun; sivil siyaset konuşsun" dedi.
Parlamentodaki partilerin akan kanı önleyemediğini söyleyen Topaloğlu, akan kanın durması için PKK'nın derhal ateşkes ilan etmesi ve askeri operasyonların durdurulması gerektiğinin altını çizerek şunları söyledi:
"EDP SORUMLULUK
ALMAYA HAZIR"
"Türkiye, yeniden kanlı bir çatışma ortamına girdi, her gün yeni gençler ölüyor. Artan şiddet, toplumda yeni gerilimlerin ve çatışmaların doğması ortamını hazırlıyor. Bu tablonun ortaya çıkmasında 'Kürt Açılımı' yapacağını ilan edip, Kürt toplumunun görüşlerini almaya tenezzül bile etmeyen AKP ve 'açılım' sözüne bile tahammül edemeyen başta CHP olmak üzere TBMM'deki muhalefet partileri birinci dereceden sorumludur. BDP ise siyasi sorumluluk almaktan kaçınarak hata yapmıştır. Bugün yapılması gereken ilk şey, silahları susturmak ve sivil siyaseti yeniden devreye sokmaktır. Bu adım iktidar partisinin olduğu kadar muhalefet partilerinin ve BDP'nin de görevidir. Eşitlik ve Demokrasi Partisi bu konuda sorumluluk almaya hazırdır. Akan kanın durması için; PKK derhal ateşkes ilan etmeli ve saldırılarını durdurmalıdır. Askeri operasyonlar durdurulmalıdır"
"YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR"
"Hükümet, Kürt sorununun çözümü için somut önerilerden oluşan ve takvime bağlanmış bir yasal düzenlemeler paketi hazırlamalı ve bunu kamuoyu ile paylaşmalıdır. Akan kanın bütün toplumu boğacağı gerçeği unutulmadan, muhalefet partileri iktidara karşı olmak adına kan üzerinden siyaset yapmaktan vazgeçmelidir. BDP, siyasi sorumluluk üstlenerek somut ve ilk adımda gerçekleşebilir taleplerini açıkça ve samimiyetle dile getirmelidir. Eşitlik ve Demokrasi Partisi, başta siyasi partiler olmak üzere herkesi, demokratik kitle örgütlerini, sivil toplum kuruluşlarını, aydınları, sendikaları, barış girişimlerini, ülkenin binlerce evladını kaybedeceği kanlı bir iç savaşı önlemeye çağırmaktadır.
Eşitlik ve Demokrasi Partisi, bunun ancak Türkiye'de yaşayan herkesin demokratik bir ortamda ve eşitlik içinde var olmasını sağlayacak yasal düzenlemeleri oluşturmaktan geçtiğini kamuoyuna duyurmayı bir borç bilmektedir. Yarın çok geç olabilir."