Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP) Zonguldak İl Başkanı Ali Topaloğlu, yargının aldığı siyasal bir kararın Türkiye’de belirsizlik ve kaos yarattığını belirterek, “Bu karar geri alınmalı ve partimizin de bileşenlerinden biri olduğu Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku’nun milletvekili Sayın Hatip Dicle’nin önüne konulan bu hukuksuz engel bir an önce kaldırılmalıdır. Ayrıca ilimizden milletvekili olan Mehmet Haberal ve Mustafa Balbay ve diğer tüm seçilmiş ve cezaevinde olan vekillerin önündeki yargı engeli kaldırılmalıdır” dedi.
Başkan Topaloğlu, yazılı açıklamasında şunları söyledi
“SEÇİMLERE BÜYÜK
BİR GÖLGE DÜŞÜRDܔ
Bir kez daha yargının aldığı siyasal bir karar Türkiye’de belirsizlik ve kaos yarattı. Yargının demokrasiyi hançerlemesi ne ilktir, ne de son olacaktır. Yargıtay 9’uncu Dairesi’nden başlayan ve Yüksek Seçim Kurulu’nda sonuçlanan, demokratik hukuk anlayışıyla asla bağdaşmayan süreç, seçimlere büyük bir gölge düşürdü. Karar sürecinde açıklanamayan karanlık noktalara işaret eden eldeki veriler, yargı mensuplarının siyasi anlayışlarına göre karar almakta olduklarını gösteriyor. Hükümete bir kez daha sesleniyoruz: Elinizi kolunuzu bağlayıp, olanları seyredip, ‘karar YSK’nındır ve hukuk böyle karar verdi’ diyerek sağduyu çağrısı yapmanın hiçbir anlamı ve karşılığı yoktur. AKP ve CHP’ye sesleniyoruz:
Bu açık provokasyonu engelleyecek adımları Meclis’te atın ve demokratik yolların tıkanmasını engelleyin. Bu karar geri alınmalı ve partimizin de bileşenlerinden biri olduğu Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku’nun milletvekili Sayın Hatip Dicle’nin önüne konulan bu hukuksuz engel bir an önce kaldırılmalıdır.
Ayrıca ilimizden Milletvekili olan Mehmet Haberal ve Mustafa Balbay ve diğer tüm seçilmiş ve cezaevinde olan vekillerin önündeki yargı engeli kaldırılmalıdır. Demokratik haklarını kullanarak kararı protesto eden yurttaşlara karşı sürdürülen polis şiddeti bir an önce durdurulmalıdır. Eşitlik ve Demokrasi Partisi, demokrasi ve barış güçleri bu kararı asla kabullenmeyecektir.
Halkların kardeşliğine ve demokrasiye vurulmuş bu hançere karşı demokrasi direnişini sürdürecektir.”