Zonguldak İl Sağlık Müdürü Albayrak'tan organ bağışı çağrısı.

Zonguldak İl Sağlık Müdürü Uzman Doktor Rüstem Albayrak, organ bağışı çağrısında bulunarak Türkiye'de 3.5 olan bağış oranını daha yukarılara çekebilmek için Sağlık Bakanlığının öncelik verdiğini açıkladı. Zonguldak'ta Milli Eğitim, Müftülük, belediyeler, üniversite gibi kurumlarla işbirliği içerisinde çalışıldığını vurgulayan Albayrak, konu ile ilgili yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi: "Bilindiği gibi ülkemizde organ bağışı ve organ nakli sayılarının yetersizliği son dönem organ yetmezliği nedeniyle tedavi görmekte olan birçok hastanın organ beklerken hayatını kaybetmesine neden olmaktadır.

ÖNCELİKLİ HEDEF
Milyon nüfus başına düşen kadavra verici sayısı İspanya'da 3.4, Fransa'da 24, İtalya'da 21.3 iken ülkemizde 3.5'tir. Hastaların yaşam süreci ve kalitesinde ülke ekonomisi ve işgücünde ağır kayıplara yol açan söz konusu organ yetmezlikleri önemli bir sağlık sorunu olarak gündemdeki yerini korumakta olup organ bağışı ve nakli sayılarının arttırılması bakanlığımızın öncelikli hedeflerindendir. Bu amaçla ilimizde Milli Eğitim Müdürlüğü, Müftülük, Belediyeler ve üniversite vb. tüm kurumlarla işbirliği halinde çalışmaktayız. Organ Bağışı nedir? Ölümünüzden sonra organlarınızın başka bir insan için kullanılmasına izin vermenizdir. Bazen görmeyen bir insanın görmesini ya da hayatını diyaliz cihazına bağlı olarak sürdüren bir böbrek hastasının hayata dönmesini sağlar. Organ alımı nasıl gerçekleşir? Organlarımızın alınması işlemi konunun uzmanı doktorların bulunduğu Sağlık Bakanlığı ve üniversite hastanelerinin organ nakil merkezlerinde gerçekleştirilir.

YAŞAM ŞANSI VEREBİLİRSİNİZ
Organ bağışında bulunduğunuz takdirde organ bekleyen hastalara yaşama şansı verebilmeniz için bağış belgenizi bir kimlik gibi sürekli yanınızda bulundurmanız ve bu konuyla ilgili olarak yakın akrabalarınıza bilgi vermeniz gerekmektedir. Organ bağışını kimler yapabilir? 1979 tarih ve 2238 sayılı yasa gereği organ bağışı yapılabilmesi için 18 yaşını doldurmuş olmak ve bu dileğin iki tanık huzurunda sözlü olarak yapılması, ayrıca bunun bir hekim tarafından tasdik edilmesi yeterli olacaktır. Bunun için en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak doku ve organ bağışı belgenizi alabilirsiniz. Sağlıklı her organ bağışlanabilir. Ülkemizde, kalp, akciğer, böbrek, karaciğer ve pankreas gibi organlar kalp kapağı gözün kornea tabakası ve kemik iliği gibi dokular başarı ile nakledilmektedir. Bir kişi organını bağışlayarak birçok insana yaşama şansı verebilir. Organlarınızı bağışlayarak birçok insana ölümünden sonra hayat verebilirsiniz" dedi.