Topaloğlu'ndan dosya masrafından geri adım atmayan bankalar ile AK Parti ve CHP'ye tepki.

Vatandaşların bankalar tarafından soyulmaya devam ettiğini belirten Tüketici Hakları Derneği Zonguldak Şube Başkanı Ali Topaloğlu, Ziraat Bankası ve İş Bankası'nı halka şikayet etti. Topaloğlu, Bunca yıl vatandaşın parasını yasal olmayan yollarla alan, vatandaşın vergileriyle kurulmuş bu bankaların yetkililerine ve bu durumlara meydan veren siyasilere sesleniyoruz. Siz de hiç vicdan yok mu? Siz de hiç Allah korkusu yok mu? dedi.
Tüketici Hakları Derneği olarak verdikleri mücadeleyi hatırlatan Topaloğlu, gelişmelerle ilgili kamuoyunu bilgilendirdi. Vatandaşın bankalar tarafından soyulmaya devam ettiğini belirten Topaloğlu'nun açıklaması şöyle:
Siyasi iktidar ve ana muhalefet, yani AKP-CHP işbirliği ile vatandaş bankalar tarafından soyuluyor. Bilindiği gibi Yargıtay 13'üncü Hukuk Dairesi, bankaların tüketicilerden alınan dosya masrafı ve benzeri ad altında kesinti yapmasının yasal olmadığını haksız şart olduğunu bu nedenle tüketicilerin geriye dönük olarak 10 yıllık bu bedelleri isteyeceği hükme bağlamıştır. Buna bağlı olarak tüketiciler ilgili bankalara başvurarak, belge ve kesilen miktarı istemektedirler. Öncelikle tüketiciler sorununa olumlu yaklaşan, belge vermede zorluk çıkarmayan, Hakem Heyeti kararlarına uyan, tüketicilerle uzlaşan bankalara teşekkür ediyorum. Ancak üzülerek belirteyim ki, özellikle kamu bankaları niteliğinde olan dolayısıyla siyasi iktidar emrinde olan T.C. Ziraat Bankası, T.C. Vakıflar Bankası ve yüzde 40'a yakın hissesi CHP denetiminde olan T.C. İş Bankası tüketicilere her türlü zulmü yapıyorlar. Öncelikle belge isteyen tüketicilerden T.C. Ziraat Bankası her kredi için 20 TL, örneğin 10 yıl içinde 5 kez kredi çekilmişse 5x20=100 TL talep etmektedir.
T.C. Vakıflar Bankası belge karşılığı 78,50 TL almaktadır. T.C. İş Bankası 100 TL almaktadır. Diğer bankalar hiçbir ücret almadan tüketicilere bilgi vermektedirler. Yıllardır emeklinin sırtından geçinen bankalar, diğeri maden emekçilerinin maaşının yıllardır aldığı banka, diğeri 'hak-adalet' diyerek bir partinin ortak olduğu banka arşivden belge çıkartmak için 100 TL alıyor, siyasi iktidar bütün bunlara seyirci kalıyor. Yıllardır parlamentoda bekleyen Tüketici Yasası çıkmıyor. İktidar, tavşana kaç, tazıya tut misali davranıyor. Aynı bankalardan belge alanlar, Hakem Heyeti'ne başvurmakta, bu bankalar Hakem Heyeti kararlarını hiçe saymakta ve akılları sıra vatandaşı korkutmak, gözdağı vermek için Hakem Heyeti kararlarını mahkemelere taşımaktadırlar. Yoksul dar gelirli tüketiciler korkutmak için ellerinden geleni yapmaktadırlar.
Evet, tekrar söylüyoruz. Bunca yıl vatandaşın parasını yasal olmayan yollarla alan vatandaşın vergileriyle kurulmuş bu bankaların yetkililerine ve bu durumlara meydan veren siyasilere sesleniyoruz. Siz de hiç vicdan yok mu? Siz de hiç Allah Korkusu yok mu? Siyasi iktidar ve CHP gerekli talimatlar vererek ilgili bankaları uyarmalı ve Hakem Heyeti kararları yerine getirilmeli ve tüketicilere açılan davalar derhal geri çekilmelidirler. Tüketicilere çağrımızdır, yılmadan Türkiye yargısına güvenerek, mücadeleye devam etsinler.
Biz Tüketiciler Derneği olarak, her türlü desteği yapmaya hazırız. Birlikte bu sorunu aşacağız. Diğer yandan tüketiciye iyi davranmayan sorun çözmeyen bu bankaları tercih etmesinler.