KESK’e bağlı Eğitim-Sen Zonguldak Şube Başkanı Mehmet Dalgıç, KPSS’de yaşanan kopya skandalının ardından, üniversiteye girmek isteyen adayların yoğun güvenlik önlemleriyle adeta cezalandırıldığı sınavda, soruların pratik bir şifre aracılığıyla yüksek net oranlarında çözülebildiği haberlerinin ise YGS’ye dair ciddi şüpheleri beraberinde getirdiğini belirterek, “ÖSYM acilen konunun uzmanları ile sendika temsilcilerinin akıllarda soru işareti kalmayacak şekilde sorularını sorabilecekleri basın toplantısı gerçekleştirmelidir” dedi.
Başkan Dalgıç, yazılı açıklamasında şunları söyledi;
“ÖSYM, TÜM KİTAPÇIKLARI ADAYLARIN TC NUMARALARI GİZLİ TUTULARAK KAMUOYUYLA PAYLAŞILMALI”
“KPSS’deki kopya skandalında halen bir sonuca ulaşılamamış olması, İstanbul’da sisteme müdahale edilerek sadece kız öğrencilerin belirli okullarda sınava alınmış olması ve geçmişte yaşanan kopya skandalları YGS üzerinde artan şüpheleri pekiştirmektedir. KPSS’de yaşananlar ile toplumun güvenini yitiren ÖSYM bu konuya dair acilen bir açıklama getirmelidir. ÖSYM tarafından gerçekleştirilen basın duyurusu akıllardaki soru işaretlerini artırmak dışında bir şeye hizmet etmemiştir. Geçmişte yapılan hataların tekrarlanmaması ve kamuoyunun doğru bir şekilde bilgilendirilmesi için akıllarda soru işareti bırakmayacak şekilde yanıtların alınabileceği ve basının geniş katılımıyla oluşturulacak bir basın toplantısı acilen gerçekleştirmelidir. Bu nedenle; yeri ve zamanı önceden duyurulmuş ve kamuoyunun bilgisine açık şekilde konuya ilişkin uzmanların, eğitim alanında faaliyet gösteren sendika temsilcilerinin katılarak sorularını sorabilecekleri biçimde düzenlenmiş bir basın toplantısı gerçekleştirilmelidir, söz konusu ‘şifre yöntemi’ birilerine servis edilmişse, adayların tek tek kendi kitapçıklarını görmesinin hiçbir anlamı olmayacak ve bu iddiaları ortadan kaldırmayacaktır. Dolayısıyla ÖSYM, tüm kitapçıkları adayların TC numaraları gizli tutularak kamuoyuyla paylaşılmalıdır. Adaylara dağıtılan diğer kitapçıklarda da ‘şifreleme’ yöntemiyle doğru sonuç alınıp alınamadığı açısından net bilgiler verilmelidir. Eğitim-Sen olarak bu iddiaların titizlikle araştırılması ve kamuoyunun bilgilendirilmesi için ifade ettiğimiz adımların acilen atılmasını istiyoruz.
Bilinmelidir ki bu konu basın duyurusuyla geçiştirilemeyecek kadar hassas bir konudur. Sendi-kamızın yetkili kişi ve kurumların da bu hassasiyeti gözeterek görevlerinin sorumluluklarını yerine getirmeleri için her türlü girişimde bulunacağı bilinmelidir.”