Türkiye Komünist Partisi Zonguldak İl Komitesi, TTK Karadon Müessesesinde meydana gelen patlama sonrası -540 kotunda yaklaşık 30 işçinin mahsur kaldığını büyük üzüntü ile öğrendiklerini belirterek başladığı yazılı açıklamasında, Zonguldak'ta yaşanan maden kazalarına dikkat çekildi.
İl Komitesi tarafından gönderilen yazılı açıklamada şu görüşlere yer verildi: İlk önce -540 kotuna inen Yeni Kuyuda elektrik kablosu patladığı şeklinde açıklanan olayda, tahlisiye ekiplerinin ocağa inmesi sonucu olayın aynı zamanda grizu patlaması olduğu öğrenildi. Karadon -540 Ocağın da patlama sonucu meydana gelen hasarın büyük olduğu ve ocakta mahsur kalan işçilere Gelik İşletme müdürlüğünden ocağa inilerek ulaşılmaya çalışılacağı şeklinde bilgiler elimize ulaştı. TTK' ya bağlı ocaklar günden güne küçültülürken ve işçi sayısı günden güne azalırken, Zonguldak'ta yaşanan maden kazaları sürmektedir. Nitekim yaşanan olay da, TTK Karadon Müessesi'ne ihale usulüyle galeri açma ve hazırlık işini yapmakta olan YAPI-TEK İşletmesi'ne ait işyerinde meydana gelmiştir.
DAHA DA VAHİM
Ocakta mahsur kalan işçilerin çoğunluğu da bu işletmenin işçileridir.
Türkiye Komünist Partisi olarak bizler ilk dillendirilmeye başladığından bu güne kadar özelleştirmeye karşı olduğumuzu "Özelleştirme Sınıfa Saldırıdır" diyerek açıkladık. Çünkü özelleştirme işçi sınıfının ve emekçilerin kazanılmış haklarının ellerinden alınma yöntemidir. Özelleştirme; İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği kurallarının rafa kaldırılmasıdır.
Dolayısıyla güvencesiz koşullarda çalışmak zorunda bırakılan maden işçileri için, ölüme daha yakın olmak demektir. Bu durum, TTK' ya direk olarak bağlı olmayan redevanslı sahalarda ve aile tipi ocaklarda daha da vahimdir. Türkiye Komünist Partisi bu duruma göz yummayacak ve göz yumanları da uyaracaktır. Zonguldak'ta bu konuyla ilgili tüm yetkilileri görevlerini yapmaya çağırıyor ve bu konunun takipçisi olacağımızı bilmelerini istiyoruz. Maden ocaklarında yaşanan iş cinayetleri, kader veya kaçınılmaz kaza şeklinde açıklamalarla geçiştirilemez. Olayın sorumluları adalet önünde hesap vermelidir.