Milletvekili Köktürk, ÇATES'in taşeron işçilerini Bakan Yıldız'a sordu

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Üyesi Ali İhsan Köktürk, Çatalağzı Termik Elektrik Santrali'nde (ÇATES) çalışan taşeron firma işçilerinin sorununu, bu kez Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Taner Yıldız'a sordu.
Milletvekili Köktürk, işçilerin kıdem tazminatıyla ilgili yaşanan süreçle ilgili verdiği bilgilerin ardından ÇATES Genel Müdürlüğü ve Enerji Bakanlığı'nca yapılan işlemler ve alınan önlemlerin neler olduğunu Bakan Taner Yıldız'ın yazılı olarak cevaplamasını istedi.
Köktürk, soru önergesinde, şu görüşlere yer verdi:
Taşeron sisteminin son hali 2003 yılında AKP iktidarının ilk yılında çıkartılan 4857 sayılı iş yasadır. Taşeron şirketlerin çoğunun güvencesiz olduğu bilindiği için yürürlükte olan 4857 sayılı yasada; taşeron sistemi alt işveren olarak belirlenmiş ve taşeron işçilerinin parasal ve diğer haklarından, taşeron firmaya iş devreden ve iş hukukunda 'asıl işveren' denilen işverenler de sorumlu tutulmuştur. Geçtiğimiz günlerde Çatalağzı Termik Elektrik Santrali'nde (ÇATES') taşeron işverenin tehdit ve şantajları ile işçilerin tazminatlarına el konulması süreci yaşanmıştır. ÇATES'e bağlı çalışan taşeron firma tarafından çalışanların kıdem tazminatlarının önce banka kartlarına yatırılıp, sonra firma yetkililerine iade edilmesi istenildiği, iade edilmediği takdirde çalışanların aynı işyerinde çalışmalarına müsaade edilmeyeceği, yerel basında yer alan haberler, tehdit edilen işçilerin söylemleri ve basının almış olduğu görüntülerle açıkça şüyu bulmuştur. Ne yazık ki, alt işverenin bu baskıları sonucu, iş güvencesi olmayan toplam 181 işçinin büyük bir kısmının aynı işyerinde çalışmalarını sürdürebilmek için, banka hesaplarından çektikleri kıdem tazminatlarını işverene elden geri ödedikleri anlaşılmıştır… Herkesin gözü önünde yaşanan bu süreç, kabul edilebilir ve göz yumulabilir bir süreç değildir.
Buna göre; alt işveren olan taşeron firmanın işlem ve eylemlerinden 4857 Sayılı yasaya göre asıl işveren, yani ÇATES'de sorumlu olduğuna göre, taşeron işçilerin uğradıkları baskı ve şantajlar karşısında ÇATES Genel Müdürlüğü'nce ve Enerji Bakanlığı'nca yapılan işlemler ve alınan önlemler nelerdir? Tazminatlarına tehditle el konulan taşeron işçilerin 'asıl işveren' olarak hukuken ÇATES'ten talepte bulunma hakları göz önünde bulundurulduğunda; ÇATES, alt işveren olan taşeron firmanın uygulamaları karşısında herhangi bir soruşturma başlatmış mıdır? Enerji Bakanlığı ve 'üst işveren-asıl işveren' sıfatıyla ÇATES olarak işçilerin gasp edilen tazminatlarını geri ödemeyi düşünüyor musunuz?