Maden Teknikerler Derneği Genel Kurulunda teknikerlerin 'modern köle' olduğuna dikkat çekildi.

Maden Teknikerler Derneği (MAD-TEK) 9. olağan Genel kurulu GMİS küçük salonunda yapıldı.  Divan Başkanlığını Fikret Zaman'ın yaptığı kongrede konuşma yapan Milletvekili Ali Koçal, Demokratik Toplumlarda örgütlenmenin önemine değinerek "Demokratik toplumlarda en önemli olan örgütlenmedir. Örgütlenen toplumlar demokrasi açısından da önemlidir" dedi.

ŞAHSİ ÇIKARLAR ÖN PLANDA

Koçal, Maden teknikerler Derneği ve GMİS Genel merkezinin Zonguldak'ta bulunmasının önemli olduğunu, ülke ekonomisine katkı sağlayan kuruluşlara sahip çıkılması gerektiğini ifade ederek, ?Maden Teknikerler Derneği Genel Merkezinin ve Genel maden İşçileri Sendikası Genel Merkezinin Zonguldak'ta oluşu Zonguldak'ın önemini bir kez daha ortaya koyuyor. Ülkesine, ülke ekonomisine katkı sağlayan kurum ve kuruluşlara sahip çıkmalıyız, Ülkenin çıkarlarını, toplumun çıkarlarını ön planda tutmalıyız. Ancak günümüzde maalesef ülke çıkarları, toplum menfaatleri şahsı çıkarların arkasında kalıyor. Bunda da suçlu arıyorsak karınca kararınca herkesin payı vardır. Bu ülkede Sivil Toplum kuruluşlarının  ve Meslek kuruluşları dikkate alınmadı.Onun için bizler kendi sorumluluğumuzu bilerek ne yapılması gerekiyorsa onu yapmalıyız" sözleriyle konuştu. Zonguldak'ın Cumhuriyet ve Atatürk ilkelerine sahip çıkan illerin başında geldiğini belirterek sözlerine devam eden Koçal "Onun içindir ki Zonguldak emeğin başkentidir. Ama Zonguldak maalesef buna rağmen göç veren illerin başında geliyor. Biz bunları söylediğimizde 'siyaset yapıyor' deniliyor" dedi.

SİYASİ İRADE YOK
Koçal  konuşmasını şöyle tamamladı: "Türkiye'de siyasi irade yok. Şu andaki iktidar başka güçlerin elinde. Başka güçler yat diyor, yatıyor, yap diyor yapıyor.Çıkan yasalara  bir bakın yasalar ülke menfaatine mi çıkıyor. Onun için sivil toplum örgütleri, meslek kuruluşları toplumsal etkinliklerde yerlerini almalıdırlar. Suskun toplumun bir şey yapması mümkün değildir,"

EMPERYALİZM BİÇİM DEĞİŞTİRİYOR
Ali İhsan Köktürk  de "Ülkemiz zor bir dönemden geçiyor.  Emperyalizm de biçim değiştirdi. Bütün insanlığın sahip çıktığı değerleri yok edip, Ulus Devletlerini parçalarını tahrip ederek parçalamak istiyorlar. Türkiye Cumhuriyeti Ulus Devletidir. Ancak Cumhuriyet değerlerinden sapış, küresel güçlerin hegomanyasına  giriş kendini gösteriyor. Kendi ülkemizde Serbest piyasa ekonomisi dayatılarak dış güçlerin hegomanyasına girilip yabancılaştırılıyor. Topraklarımız, madenlerimiz satılarak, yabancılaştırılıyor. Ülkemizin enerji kaynakları elden teker teker çıkartılıyor. Tüm alanlarda olduğu gibi madenlerde de yabancılaştırma olanca hızı ile sürüyor" diye konuştu.

SORUNLAR ÇIĞ GİBİ
Başkan Torlakçık konuşmasında, "Teknikerlerin sorunları çığ gibi büyümüştür. Tabi ki bu sorunların  bir tarafında  duyarsız yöneticiler ve yanlış planlamalar olabileceği gibi , diğer taraftan da Teknikerleri temsil eden sosyal örgütlerin sorunlara zamanında ve yeterince müdahil olamamasından ve yasal yetersizlikten kaynaklanıyor" dedi.
İsmail Torlakçık, Teknikerlerin sorunların çözümün-de 'Türk Tekniker Odalar Birliği'nin kurulması halinde mümkün olabileceğini ancak yasa tasarısının sürekli kadük kaldığını söyledi. Torlakçık 'Türk Teknikerler Odalar Birliği'nin  kurulması ile yüz binlerce  teknikerin meslek standartlarının tespitinde ,yürütülmesi ve denetiminin sağlanmış olacağına, doğal afet ve felaketlerde yaşanan olumsuzlukların  önüne geçilmesinde önemli bir katkı sağlana-cağını,  meslek mensuplarının yetiştirilmesi için harcanan milli servetin boşa gitmeyeceğini, teknisyen ile mühendis  arasındaki kopukluğun giderileceğiniifade ederek sözlerini şöyle tamamladı: "Tek-nikerlik mesleğinin sınırını çizebilmek, Mesleğin yasal olarak tanınmasını ortaya koyabilmek, meslek disiplini ve meslek ahlakı  çerçevesinde sorum luluk alarak,toplumun yükünü paylaşması Meslek odalarının kuruluşundan geçmektedir. Ekonomiye katma değer sağlayan projeleri hayata geçirebilmek, meslek odaları ile mümkün olabilmektedir

TEKNİKERLER MODERN KÖLE
Yaşam boyu  öğrenim ilkesine inanan, lisans  tamamlama hakkını arayan, ancak bu hakka kısıtlı erişim sağlayabilen, almış olduğu akademik ve mesleki eğitim çalışma hayatında göz ardı edilen Modern kölelerdir."
Daha sonra tek liste ile yapılan seçimlerde: Yönetim kurulu asil üyeliklerine; İsmail Torlakcık, Orhan Gebeş, İsmail Çetin, Azmi Çakır, Lütfü Baş seçildi.  Denetim kurulu asil üyeliklerine Behzat Batlaş, Baki Yürük ve Sadık Tosun, Disiplin kurulu asil üyeliklerine ise  Celal Akyol, Mehmet Subaşı ve Bahattin Çakır seçildiler.