KESK'e bağlı Eğitim-Sen Zonguldak Şube Başkanı Orhan Yılmaz, dün yaptığı basın açıklamasında, "5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü"nü kutlayarak, öğretmenlerin her geçen gün zorlaşan hayat şartlarında ezildiğini belirtti.
Nitelikli eğitim için nitelikli öğretmenin olması gerektiği gerçeğinin ortada olduğunu ifade eden Yılmaz, eğitim sisteminde yaşanan bütün sorunların ancak örgütlü mücadele perspektifiyle hareket edilirse çözülebileceğine inandıklarını söyledi ve şunları kaydetti:
"ÖĞRETMENLİK
YOZLAŞTIRILIYOR"
"Ülkemiz eğitim emekçileri, 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü'nü kutlamaya hazırlanıyor. Öğretmenlik mesleği açısından uluslararası genel kabullerin simgesi sayılan 5 Ekim'i ülkemiz öğretmenleri, her gün biraz daha zorlaşan ekonomik, demokratik ve mesleki sorunlarla karşılıyor. Ülkemizde eğitim sisteminin en önemli unsurlarından birisi olan öğretmenlerin 5 Ekim'i, diğer ülkelerdeki meslektaşlarına kıyasla daha mutsuz karşıladıkları açıktır. Ülkemizdeki öğretmenler toplumsal statüleri, eğitimin niteliği, ekonomik, sosyal ve özlük haklar konusunda dünyanın birçok ülkesindeki öğretmenlerden daha geri durumdadırlar. Öğretmenlik mesleği ve mesleki idealleri özellikle son yıllarda hızla yozlaştırılmıştır. Öğretmenlik mesleğinde yaşanan nitelik kaybının artmasında ülkeyi yönetenlerin, eğitim politikalarına yön verenlerin payı yüksektir. Dolayısıyla bugün eğitim sisteminin sorunlarla boğuşmasının sorumlusu aranacaksa, esas sorumlular öğretmenlerimiz değil, siyasi iktidarlar ve onların sözünden çıkmayan yöneticilerdir. Kaybedilme noktasına gelen mesleki saygınlığın yeniden kazanılması için, öğretmenliğin uluslararası ölçülere uygun ve bilimsel bir anlayışla yapılandırılması ve tüm eğitim emekçilerinin ekonomik, sosyal, mesleki ve özlük sorunlarının çözülmesi gerekmektedir. Nitelikli eğitim için nitelikli öğretmenin olması gerektiği gerçeği ortadadır. Bu nedenle öğretmen yetiştirme konusundan başlayarak, eğitim süreci içerisinde öğretmenin yaşadığı bütün sorunların acil olarak giderilmesi gerekmektedir. Eğitim sisteminde yaşanan bütün sorunların ancak örgütlü mücadele perspektifiyle hareket edilirse çözülebileceğine olan inancımızla, tüm öğretmenlerimizin 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü'nü kutluyoruz."