Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım Zonguldak'taki ziyaretlerinin ardından Vali Erdal Ata ve bölge milletvekilleri ile Kdz.Ereğli'ye gelerek bir dizi temaslarda bulundu. Bakan Yıldırım tersane, duble yol çalışmalarını ve Alaplı'da yapımı devam eden limanı inceledi.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım Zonguldak'taki temaslarının ardından saat 17.00'de Ereğli'ye geldi. İlk olarak tersaneler bölgesinde Deniz Ticaret Odası Başkanı İrfan Erdem'den çalışmalar hakkında bilgiler aldı. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a Zonguldak Valisi Erdal Ata, AK Parti Zonguldak Milletvekilleri Fazlı Erdoğan ve Polat Türkmen, Erğli Kaymakamı Osman Ekşi, AK Parti il ve ilçe başkanları ile il ve ilçe yöneticileri de eşlik etti.

LİMAN İHTİYACI

Bakanı Yıldırım, tersaneler bölgesindeki incelemesinin ardından Ustaoğlu Gemi Sanayii'nde tersanelerin sorunları hakkında bilgiler aldı. Deniz Ticaret Odası Başkanı İrfan Erdem, teranelerde büyük sorunlar yaşandığını ve bitmiş gemilerin kızaklarda beklediğini ve satılamadığını söyledi. Tersanelerde işçi sayısının azaldığını da ifade eden Erdem, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'dan yardım beklediklerini dile getirdi. Erdem konuşmasında şunları dile getirdi: "Burada iki ayrı önemli konumuz var. Bu konuları daha önce sayın milletvekilimize ve sayın valimize izah ettim. Bu teşhis rıhtımı var. Bu konuda alakanızı istiyoruz. Bir de Karadeniz Ereğli'nin süratle limana ihtiyacı var. Önemli limanlarımızdan bir tanesini Deniz Kuvvetleri aldığı için limana ihtiyacımız fazla. Sizlere daha önce İstanbul'daki toplantıda da anlatmıştım. Geçici olarak da olsa bu tersanelerimize teşhis rıhtımları ve limanları ufak yollu da açma imkanı olursa hem tersanelerimize istihdam alanında ekonomik yönden yardımı olur, hem de atıl olarak kullanılmazlar. Sizin gayretlerinizle biz maliye bakanlığına müracaatımızı yaptık. Maalesef Milli Emlak Genel Müdürlüğü amacının dışında buraların kullanılamayacağına dair Deniz Ticaret Odamıza yazılı bilgi gönderdi. Bu sıkıntıları başta başbakanımız olmak üzere sizlerlerle birlikte hep beraber aşacağız. Biz ümitsiz değiliz. Umutsuz da değiliz.

BANKALAR EL KOYDU

Artık biz dünyada yerimizi almış durumdayız. Bu yerimizi de kaybetmek istemiyoruz. Sizlerin de gördüğü gibi bitmiş gemiler duruyor. Gemileri ihraç eden arkadaşlarımız ihracat bedellerini alamadılar. Bu paralara banklalar el koydu. Arkadaşlarımız her ay sosyal sigortalara milyonlarca lira sigorta ödemesi yapıyorlar. Ereğli'nin durumu farklı sayın bakanım. Çünkü burada Demir Çelik Fabrikalarında çalışan kadar işçi sayısı var. Erdemir'de 8 bin işçi çalıştırıyor. Bizde 8 bin işçi çalıştırıyoruz. Burada bulunan tersanalerin işletme sahipleri buraya milyon dolarlık yatırım yaptılar. Bu konularda sizlerin bizlere desteğini bekliyoruz."

SORUNLAR GEÇECEK

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, bu sorunların ekonomik krizden kaynaklandığını ve bu sorunların aşılmasında Kredi fonundan tersanecilerin yararlanabilmesi için girişimde bulunacaklarını söyledi. Liman konusunun da ayrı bir çalışma olduğunu belirten Bakan Yıldırım, onun ayrı değerlendirilmesi gerektiğini dile getirerek, "Dış ülkelere gemi ihtiyacı devam ediyor. Ancak şu anda gemiler kızakta. İşler beklemeye alınmış. Çalışan sayısında oldukça düşüş var. Burada yaşanan sıkıntılar küresel krizin bizlere getirdiği sorunlar. Bu sorunların hepsi geçecek. Yaşlanan bir gemi filomuz var."

EREĞLİ-DEVREK YOLU

Bakan Yıldırım. "Ereğli-Devrek karayolu çalışmasının neden yavaş devam ettiği" sorusuna ise "Bu yolda çalışmaları hızlandırmak için ilk olarak ana damarları açmak gerekiyor. Ana damarları açmadan kılcal damarları açamazsınız. Kılcal damarların rahat açılması için de ana damarlardan başlamak gerekiyordu. Biz de bu yolun ilk etapta ana güzergahını açıyoruz. Bu yolda çalışmalar devam ediyor."

HEDEF 18 BİN KİLOMETRE

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım tersane ziyaretinin ardından Alaplı'da yapımına bir süre önce başlanan ve çalışmaları devam eden limanı inceledi. Burada Bakan Yıldırım'a AK Parti Ereğli Belediyesi meclis üyesi olan Şehir Plancısı Esra Alpago harita üzerinde ayrıntılı bilgiler verdi. Bakan Yıldırım liman hakkında bilgi aldıktan sonra Alaplı-Akçakoca arasında çalışmaları aralıksız olarak ve eden tünelleri gezdi. Tünel girişinde işçilerle kısa süre sohbet eden Bakan Binali Yıldırım, daha sonra tünel çalışmalarının son noktasına kadar giderek incelemelerde bulundu. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, tünel ziyareti sonrasında basın mensuplarının sorularına cevap verdi. Yıldırım, "Çalışmalar gece gündüz devam ediyor. Seneye bu aylarda Akçakoca-Alaplı ve Ereğli arasındaki yol bitmiş olacak. Türkiye genelinde 12 bin kilometreyi bulduk. 18 bin kilometreyi hedefliyoruz." dedi.

“ZAYİAT VERMEYELİM”

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a bir mahalle sakini fındık vererek mahallerindeki köprünün proje içerisinde olmadığını söyledi. Bakan Yıldırım da konu ile ilgileneceğini ifade etti. Beraberindekilerle çektirdiği anı fotoğrafının ardından Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım bölgeden ayrılmak üzerere aracına bindi. Ancak aracı hareket ettiği sırada AK Parti Zonguldak Milletvekili Polat Türkmen ezilme tehlikesi atlattı. Bunun üzerine Milletvekili Polat Türkmen aracı içerisinden el sallayan Bakan Yıldırım'a "Zayiat vermeyelim Sayın Bakanım." dedi.