KESK'e bağlı Haber-Sen Zonguldak Şube Yöneticisi Avni Koç, 170 yıllık köklü kurum PTT'nin postacıların kıyafetlerini vermediğini, bu sorunu yıllardır çözemeyen PTT yönetiminin ise, yazlık elbiseleri kışın, kışlık elbiseleri yazın verdiğini öne sürdü.
Koç, işin garip yanının ise, kıyafet vermeyen yönetimin, sürekli kıyafet yüzünden soruşturma açtığını belirterek, şunları söyledi;
"POSTACIYA DÜZGÜN
BİR KIYAFET FAZLA GÖRÜLÜYOR"
"2010 yazlık elbiseleri hâlâ verilmedi. Verilip verilmeyeceği de meçhul. 2010 yazlık gömlek numuneye takılmış, ne zaman verileceği bilinmiyor. Gömlek verilse bile, 2010 yılının pantolon, yelek ve şapkası, davalık durumda. PTT yöneticileri, postacıya kıyafet vermediği gibi, resmi kıyafetleri giymeyen postacıya baskı uyguluyor, disiplin cezaları veriyor. Emniyet Genel Müdürlüğü, TSK, Adalet Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı yüz binlerce personeline hiçbir aksama olmadan kıyafetlerini verebiliyor da, PTT 12 bin postacının kıyafetini neden veremiyor? Suçu İhale Yasası'nda arayan PTT Yöneticilerine soruyoruz: Yüz milyonlarca TL'lik ihalelerde sorun çıkmıyor da, iki gömleği temin etmekte neden sorun çıkıyor?"
"PTT YÖNETİMİNE
OLAN GÜVEN YİTİRİLDİ"
"Dışarıdan siyaseten atanan PTT yöneticilerinin yeni yapılanma adı altında yaptıkları işler posta hizmetlerini sürdürülemez noktaya getirdi. PTT'yi yandaşa peşkeş çekmek için bölüp, parçalama, dizayn etme çabaları PTT'yi PTT olmaktan çıkardı. PTT, posta hizmetleriyle değil, banka işlemleri, fatura işlemleri ile anılır oldu. PTT, kimliksizleştirilerek halkın gözünden düşürülmek isteniyor. Bu niyetteki yöneticilerin PTT'yi geliştirme, büyütme gibi çabaları söz konusu olamaz. 'Kamu mantığı ile bu iş olmaz. Bizde yavaş yavaş taşeron mantığına geçiyoruz' deyip, kadrolu postacı almayan kişiler, vatandaşa kaliteli bir posta hizmeti vermeyi dert edinmiş olamazlar. Postacının kıyafetini samimiyetle çözmek istiyor olamazlar. Postacının ağır çalışma koşullarını düzeltmeyen, kanepe-buzdolabı taşıttıran, personel almayarak 3 kişinin işini bir kişinin sırtına yıkan, resmi tatil, dini bayram, ulusal bayram hafta sonu tatili demeden çalıştıran, yıllık izinlerini kullandırmayanlardan, kıyafet sorununu çözse, şaşardık! Verilmeyen kıyafetleri giyme şansımız olmadığından, işe sivil giysilerimizle geldik ve posta dağıtımına böyle çıkıyoruz. Vatandaş postacıyı elbisesinden tanıyor. Postacı, kıyafetiyle PTT'nin sokaktaki yüzüdür. Sivil elbiselerimizle dağıtıma çıkmamızın sorumlusu iş kıyafetlerimizi vermeyen PTT yönetimidir. Eğer bu sorunumuza acilen çözüm bulunmazsa iş kıyafetlerimiz verilene kadar sivil giysilerimizle dağıtıma çıkacağımızın bilinmesini istiyoruz."
"BİTMEYEN KIYAFET ÇİLESİ"
"2005 yılında değişime heveslenen PTT yönetimi, postacıya sormadan kıyafetlerin rengini ve şeklini değiştirdi. O yaz lacivert pantolon ve sarı tişörtleri giyip 40 derece sıcakta dağıtıma çıkan postacılar, akşam boyanmış olarak döndüler: Belden üstü sapsarı, belden aşağısı ise lacivert olmuştu. Tabii 1 hafta içinde pantolonlar soluk maviye, tişörtler de uçuk sarıya döndü. Postacılar önceki yıllardan kalma yıpranmış elbiselerini giymek zorunda kaldılar. 2006'da modacı Cemil İpekçi'nin postacılar için tasarladığı kıyafetler, PTT'nin değişen, gelişen ve modern yüzü olarak tanıtılmıştı.
Medyada ve basında büyük ilgi gören bu defile sonrasında postacılar o kış elbiselerini giydiler. Ancak o giysileri eksiksiz olarak bir daha görmek postacılara pek nasip olmadı. Kâh ayakkabı verilmedi, kâh gömlek… 2009 yılında da postacının elbiseleri Türkiye'de kumaş bulunamıyor gerekçesiyle verilmedi. 15 Mayıs 2010 yılında verilmesi gereken yazlık elbiseler hala verilmedi. PTT Genel Müdürlüğü'ne sesleniyoruz; elbiselerimizi zamanında ve eksiksiz verin, elbiselerimiz verilmediği takdirde işe sivil kıyafetle gelme eylemlerimiz devam edecektir."