“3 Mayıs Dünya Gazeteciler Günü” ile ilgili olarak yazılı bir açıklama yapan Çağdaş Gazeteciler Derneği  (ÇGD) Zonguldak Şube Başkanı Ali Ayaroğlu, ülkemizde bu günün anlamının utanç olduğunu ifade ederken şöyle dedi:
“Bu günün ilan edilmesinin amacı basın özgürlüğünü topluma yeniden hatırlatmak ve gazetecilik faaliyetleri yüzünden saldırıya uğrayıp hayatını kaybeden gazetecileri anmaktır. 3 Mayıs her ne kadar tüm dünyada ”Dünya Basın Özgürlüğü Günü” olarak kutlanıyor olsa da bugün ülkemizde 67 gazeteci tutuklu. Gazeteciler hakkında açılmış 10 binin üzerinde açılmış dava dosyaları var.
Ülkemizde ifade ve basın özgürlüğünün sınırları AKP tarafından belirleniyor. Bu sınırı aştığınız zaman gideceğiniz yer önce adliye sonra Silivri zindanları. 3 Mayıs 2011’de ülkemizde basın özgür değil.12 Eylül faşizminden daha ağır uygulamalarla karşı karşıya. Ülkemizdeki sözde basın özgürlüğü hepimiz için bir utanç vesilesidir. Bu nedenle 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü sadece basın mensupları için değil tüm toplum için büyük önem taşımaktadır.
Daha özgür, daha bağımsız ve daha kaliteli bir basın, ülkemizdeki demokrasinin kalitesini ve dolayısıyla da yaşam standartlarımızı arttıracaktır. Bu da AKP’ye karşı özgürlük ve demokrasi mücadelesinden geçiyor.”