BEÜ  Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer Kireçlik konusunda Gazeteniz Önder'e konuştu:

Rektör Özer, Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nce Kireçlik'te kendilerine tahsis edilen arazinin geri alındığına dönük kendilerine herhangi bir yazı gelmediğinin altını çizerken, yeniden tahsis talebinde bulunabileceklerini de açıkladı.

Kireçlik'te termik santral yapımıyla ilgili girişimlerden resmi olarak haberdar olmadığını ve bu konuda üniversiteye ne Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nden ne de Valilikten tahsisin kaldırıldığı yönünde bir bilgi gelmediğini de ifade eden Prof. Özer Bize tahsis edilen bir araziyi nasıl bize sormadan bir başka kuruma verirler ki? dedi.

Zonguldak, Bartın ve Sinop'un termik santrallerle donatılarak dört bir yandan kanser tehdit ve tehlikesiyle karşı karşıya kalırken, Kdz. Ereğli'nin sosyal yaşamının da geleceği olan Kireçlik bölgesinde yapılmak istenen termik santral girişimine geçit vermeyecek kurumların başında gelen Bülent Ecevit Üniversitesi'nin (BEÜ) tavrı merak ediyor. Üniversite'nin Kireçlik'teki bu alanı Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nden 2 yıl içinde deniz araştırmaları merkezi kurmak üzere geçici tahsisle teslim almasından bu yana, herhangi bir işlem yapmaması nedeniyle tahsisin kaldırılıp, termik santral yapmak isteyen yatırımcıya teslim edildiğine dönük açıklamalar kamuoyunda endişe ile karşılandı.

REKTÖR 'VERMEDİK'  DEMİŞTİ

16 Şubat tarihinde Zonguldak'ta düzenlediği basın toplantısında Kireçilik'teki tahsis süresinin sona erdiğini belirterek Kireçlik için ne düşünüyorsunuz? sorumuzu yanıtlayan ZKÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer Milli Emlak Genel Müdürlüğü bu alanı geri istedi ama biz vermedik demişti.

BİMER TERMİK SANTRALE TAHSİS EDİLDİĞİNİ AÇIKLADI

Rektörün bu açıklamasının ardından Av. Yakup Okumuşoğlu'nun Kireçlik ile ilgili BİMERé verdiği dilekçeye gönderilen yanıtta, ….Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Rektörlüğüne 2yıl süreyle yapılan ön tahsisin süresi içerisinde adı geçen üniversite yükümlülüklerini yerine getirmediği için ön tahsisin kesin tahsise dönüştürülmediği ve tahsisin kendiliğinden sona erdiği belirtildiğinden proje alanındaki mülkiyet sorununun çözümlendiği anlaşılmış olup söz konusu projenin kapsam ve özel format belirleme toplantısı sonucu komisyonca belirlenen ÇED raporu özel formatları, 9.11.2012 tarihli yazımız ile faaliyet sahibine gönderilmiştir denilmişti. Aynı bilgilendirmede, Kireçlik Termik Santralı (1320 MWe/3143 MWt) ve kandilli termik Santralı (150 MWe/375 MWt) projelerine ait ÇED başvuru dosyaları ekte gönderilmektedir notu da bulunuyordu.

REKTÖRE YAZILI BAŞVURU

Bu gelişmeler Rektör Prof. Dr. Mahmut Özer'i doğru söylememek durumuna düşürdü. Rektörün Milli Emlak Genel Müdürlüğü istedi ama biz vermedik açıklamasına,  BİMER'in özet olarak yatırımcı firmaya ÇED raporu için gönderdik bilgilendirmesinin yarattığı çelişkili durum kamuoyunda şaşkınlıkla karşılandı.

ZKÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer'e bir faks yazısı göndererek şu soruyu yönelttik:

Sayın Prof. Dr. Mahmut Özer Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü
 
Sayın Özer, 16 Şubat tarihinde düzenlediğiniz  basın toplantısında daha önce üniversitenize Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından tahsis edilen Kireçlik'te arazilerin öntahsis süreci içinde (2 yıl) herhangi bir proje uygulamadığınız için tahsis sürecinin dolduğunu hatırlatıp Kireçlik projeniz ne durumda? diye sorduğumda:
 
"Milli Emlak geri istedi ama ben vermedim" dediniz.
 
Bu sözlerinizden kısa bir süre sonra ise Av. Yakup Okumuşoğlu'nun  BİMER'e  gönderdiği Kireçlik ile ilgili sorusuna gelen yanıta göre; üniversite 2 yıl içinde Kireçlik'te herhangi bir proje başlatmadığından dolayı  bu alanın termik santral kurmak üzere yeniden yatırımcı firmaya tahsis edildiğinin bildirildiği açıklandı.
 
Böyle bir durumda sizin bizzat vermedim açıklamanız ile  'BİMER tarafından gönderilen açıklama çelişmektedir.
 
Kamuoyunu doğru bilgilendirme adına konuyla ilgili görüşlerinizi merak ediyor ve öğrenmek istiyoruz. 
 
Kireçlik'teki Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nün arazileri üniversitede mi, yoksa termik santral kurulmak için yatırımcı firmada mı?

REKTÖRDEN TELEFON

Bu iletimiz üzerine Gazetemiz muhabirlerinden Eyüp Bektaş'ı telefon ile arayan  Rektör Prof. Dr. Mahmut Özer 16 Şubat tarihinde yaptığı açıklamanın arkasında olduğuna dikkat çekerek şöyle dedi:

Ne Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nün ne de Zonguldak Valiliğimizin üniversitemize Kireçlik'teki ön tahsisin kaldırıldığına dönük bizlere herhangi bir yazı veya bilgi gelmedi. Böyle bir durumda resmi olarak yazı gönderilir ve bu yazı üzerine de biz görüşümüzü bildiririz. Benim şu anda diğer yatırımlardan dolaylı ödeneğim olmayabilir ama yarın parayı buldum Kireçlik'te bir projeye başlayabilirim. Ortada tuhaf bir durum var. Ben basın toplantısında ifade ettiğim sözlerimin de arkasındayım.

YALI BOYUNDA DERİN SESSİZLİK

Bu gelişmeler üzerine gerek siyasetçiler, gerek valilik ve gerekse de üniversite ile görüşerek termik santral girişimine karşı daha önce gösterdikleri tepkileri ortaya koymaları beklenen Kireçlik bölgesinin yer aldığı yalı boyu köylerinin muhtarlarından herhangi bir ses çıkmaması dikkatlerden kaçmıyor. Muhtarların önceki mücadele kararlılığı ile ilgili bir görüş belirtmeyerek sessizliğe bürünmeleri farklı yorumları beraberinde getiriyor. Av. Yakup Okumuşoğlu'nun BİMER'den aldığı yanıt üzerine tepki gösteren sadece Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık oldu. Posbıyık'ın çağrısına rağmen, kamuoyunda bu gelişmelere karşı görüş belirten ya da girişimde bulunanın olmaması hayretle izleniyor.