KESK'e bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES) Zonguldak Şubesi, içinde bulunduğumuz Vergi Haftası etkinliklerinin ve kutlamaların sermaye sınıfı ve işverenlerle yapıldığını öne sürdü. BES Zonguldak Şube Başkanı Ali Yener, sendika binasında düzenlediği basın toplantısında, vergi toplayan emekçilerin emeğinin kutsallığının dikkate alınmadığını açıkladı. Başkan Yener, basın açıklamasında şunları söyledi; "2005 yılı IMF kredi dilimlerinin açılmasının birinci şartı, Gelir İdaresi Yasası'nın çıkartılması, devletin gelirlerinin IMF'ye teslim edilmesi ve bir bütün olarak Maliye emekçilerinin ayrımcı uygulamalarla tasfiye edilmesidir. Çıkartılan bu yasayla, aynı koşullarda çalışan, aynı işi yapanlar arasında, önce ücrette ayrımcı uygulamalara geçildi. Çalışanlar arasındaki tüm insani ilişkiler yok edilerek, dayanışma yerine bireyci, bencil ve birbiriyle yarışan bir çalışma anlayışı hakim kılındı. İşin niteliğinde herhangi bir değişim olmadan, çalışanları bölmenin temel nedeni; tasfiye sürecini hızlandırmak ve emekçilerin bu sürece ilişkin tepkilerini ortadan kaldırmak. Adil bir vergi sistemi oluşturularak, gelirle doğru orantılı vergi tahsilatı ortadan kaldırıldı, dolaylı vergiler ve tüketim maddeleri üzerinden alman vergiler artırılırken sermaye üzerinden alman vergiler istisna ve muafiyetlerle, aflarla azaltıldı."
"EMEĞİNİN KUTSALLIĞI"
"Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından, Şubat ayının son haftasında Vergi Haftası etkinlikleri ve kutlamaları yapılıyor. Değerlendirmelerin ve kutlamaların temelinde verginin kutsallığı, müşteri memnuniyeti ve mükellef odaklı sistem yer alıyor. Vergi toplayan biz emekçilerin emeğinin kutsallığı ise dikkate bile alınmıyor. Tüm iş yerlerinde emekçiler 'uzmanlık' adı altında bölünmüş, ücret adaletsizliği yaratılıyor. Çalışanları bölen, kendi arasında karşı karşıya getiren, ücret uçurumu yara-tan bir anlayışıyla ortak kutlamalar yapılması ve vergi memurlarının sorunlarının çözümünde bir adım atılmaması kabul edilemez. Bütün çalışanları ile mahkemelik olan bir kurumun hiç bir şey yokmuş gibi davranması ve emekçilerin taleplerini, özellikle 'eşit işe eşit ücret' mücadelemizi görmezden geliniyor."
"GÜÇLERİMİZİ BİRLEŞTİREREK
MÜCADELEYİ YÜKSELTMELİYİZ"
"Kamu Personel Yasa tasarısı ile 'devletin asli ve sürekli hizmetini görenler' yani 'memur' tanımı değiştiriliyor ve diğer tüm kamu emekçileri 'sözleşmeli köle' haline getirilmek isteniyor. Uzmanlara ilişkin hazırlanan yasa değişiklik taslağında bu yaklaşım tamamen ortaya çıkıyor. Emekçiler olarak, bu saldırıları bir bütün halinde görmek ve güçlerimizi birleştirerek mücadeleyi yükseltmeliyiz. Şimdi Maliye Bakanı ve Gelir İdaresi Başkanı'na soruyoruz; Gelir İdaresi Başkanlığı'nın oluşturulmasıyla yaşanan 5 yıllık süreçte vergi gelirleri artı mı? Vergi adaleti sağlandı mı? Aynı emekçiler arasındaki yarattığınız ücret farklılığı, hakkaniyet ve eşitlik ilkelerine uygun mu? Maliye emekçilerinin ek ödemelerinin emekli keseneklerine eklenmemesinin gerekçesi ne?"
"BU UYGULAMALARIN
KARŞISINDAYIZ"
"Diğer kamu kurumlarında veri hazırlama kadrosu sınavsız olarak verilirken, Maliye Bakanlığı'nda sınav koşullarında ısrar edilmesinin nedeni ne? Vergi Haftası etkinlikleri ve kutlamaları sermaye sınıfı ve işverenlerle yapılırken, Maliye emekçilerine neden ikramiye verilmiyor? Vergide adaletin sağlanması için, neden servetten vergi alınmıyor, neden herkesten gelirine göre vergi alınmıyor, neden asgari ücret vergi dışı tutulmuyor? Ve tüm bu sorular cevaplanmadan, sorunlar çözülmeden, nasıl ve kiminle hangi amaçla vergi haftası kutlamaları yapılıyor? Ne emekçileri, ne de mükellefleri adil bir sistem oluşturulmasını engelleyenlere karşı; haklarımız ve geleceğimiz için mücadele örgütü olan sendikamızda örgütlenmek ve mücadeleye katılmak tüm maliye emekçilerinin sorumluluğudur. Biz BES olarak, dün olduğu gibi bugünde bu uygulamaların karşısında olacağız ve mücadelemizi kararlılıkla sürdürmeye devam edeceğiz."