CHP Parti Meclis Üyesi Zonguldak Milletvekili Ali Koçal ve Ali İhsan Köktürk, CHP Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi Avni Çelebi, CHP İl Başkanı Osman Yayla, belediye başkanları, ilçe yöneticilerinin katılımı ile CHP Kdz. Ereğli İlçe Örgütünde geniş kapsamlı bir toplantı düzenlediler.

* Koçal ülke gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulunurken 12 Eylül tarihinde gerçekleştirilecek referandumdan büyük bir oy oranı ile "hayır" çıkacağına dikkati çekti. Koçal, AKP iktidarına sert mesajlar verirken, "AKP bugüne kadar önerilere kulak asmadan, kendi bildiğini doğru zannederek uygulamalarını sürdürdü. AKP hükümeti başarısızdır. Bu hükümetten kimse memnun değildir. Ne yazık ki bu hükümet uzaktan kumandalı, uluslar arası güçlere taşeronluk yapan hükümet haline gelmiştir" dedi.

* Köktürk'de CHP olarak hazırladıkları Zonguldak raporunda AKP iktidarı ile ülkede intihar olaylarında ciddi artış yaşandığını Zonguldak'ta bu rakamın yüzde 300 arttığını belirterek konuyu meclise taşıdıklarını Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek'in verdiği yanıtın çok düşündürücü olduğuna dikkati çekerek, "Sözümüzün arkasındayız o konuşmalar meclis tutanaklar da vardır. Çiçek açıklamasında 'refah olan toplumlarda intihar olayları daha yüksek oluyor, Türkiye'de refah düzeyi yükseldikçe intihar olayları artıyor' demiştir" sözleri ile açıkladı.

CHP Merkez Karar Yürütme Kurulu Üyesi Zonguldak Milletvekili Ali Koçal, Anayasa Değişikliğine ilişkin 12 Eylülde, gerçekleştirilecek referandumda seçmenlerin 'hayır oyu' kullanması gerektiğini bildirdi. Koçal, partisinin Ereğli İlçe binasında düzenlenen değerlendirme toplantısında yaptığı konuşmada CHP'nin geçmişten bu yana ülke sorunları çözümüne yönelik katkı verme gayreti içinde olduklarını söyledi.

"HÜKÜMET BAŞARISIZDIR"

AK Parti Hükümeti'nin, iktidara geldiği 2002'den bugüne, kim-seden öneri almadığını ileri süren Koçal, şöyle dedi: 

"AKP bu güne kadar önerilere kulak asmadan, kendi bildiğini doğru zan nederek uygulamalarını sürdürdü. Muhalefetteki partilerden katkı almayan demokratik ülkelerin başarısız olduğunu biliyoruz. Geldiğimiz noktada da AKP hükümeti başarısızdır. Bu hü-kümetten kimse memnun değildir. Ne yazık ki bu hükümet uzaktan kumandalı, uluslar arası güçlere taşeronluk yapan hü-kümet haline gelmiştir. Türkiye Cumhuriyeti'nin bağımsızlığı, ülke yaşayanlarının geleceği tehlikededir. 3 yıldır mecliste bulunduğumuz sürede halkın menfaatine yasa çıkarılmamıştır. Çıkarılanların tamamı AKP iktidarının ideolojilerini gerçekleştirme amaçlı olmuştur.

"ILIMLI İSLAM DEVLETİ"

AKP, Türkiye'deki yönetim sistemini değiştirip, yerine ılımlı İslam devleti kurmak amacındadır. Bu amaç doğrultusunda ideolojilerini paylaşanları bir yerlere taşımış, böylece tüm devlet kadroları da işgal edilmiştir. Bu hükümetin özgür iradesiyle ülkeye bir şey yapabilme şansı kalmamıştır. Zonguldak'ta bu du rumdan en çok etkilenen bölgedir. Durumun böyle olduğunu, bölgeye gelen bakanlar ve milletvekili Fazlı Erdoğan da söylemiştir. Eğer 12 Eylülde yapılacak referandumda, bunlar yeniden belli oranda evet oyu çıkartırlarsa, ülkedeki Cumhuriyet dönemindeki kazanımları satmaya, vatandaşı yok saymaya devam edecektir. Özellikle Zonguldak insanını ikinci sınıf vatandaş gören, yok sayan AKP iktidarını biz de yok sayıyoruz. 12 Eylül'de yapılacak referanduma CHP olarak hayır demekle, bugüne kadarki iktidarlarını devam ettirme fırsatı vermeme adına hepimiz sandık başına gidip, oylarımızı kullanacağız."

"YÜZDE 67 ÇIKACAK"

Koçal, gazetecilerin sorusu üzerine referandum sonuçlarının Zonguldak bölgesinde yüzde 67 hayır, yüzde 33 evet şeklinde olacağı, bunun da ülke geneline yayılacağı tahmininde bulundu.

KÖKTÜRK SORUNA DEĞİNDİ

CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk de Zonguldak bölgesinde son dönemlerde intihar olaylarında yüzde 300 oranında artış yaşandığını belirtirken hükümet sözcüsü Cemil Çiçek'in bu intihar olayları karşısında yorumunun, ülkenin refah seviyesinin artmasından intihar olaylarının yaşandığını söylediğini bu konuşmanın da meclis tutanağına geçtiğini söyledi. Köktürk'ün konuşması şu şekilde. 

"Ülkemiz genelinde olduğu gibi Zonguldak'ta da intihar olaylarında ciddi artış var. AKP'nin iktidara gelmesinin ardından Zonguldak İl genelinde intihar olayı yüzde 300 oranında arttı.

CHP'NİN RAPORU VAR

CHP'nin hazırlamış olduğu Zonguldak raporunda bu rakamlar var. Biz bu konuyu Cumhuriyet Halk Partisi milletvekilleri olarak mecliste gündeme getirdik. İktidarın sözcüsü Cemil Çiçek rekorlarla övünen bir konuşması oldu bizde o sözün üzerine bizde aldık işte cezaevinde 70 binden mahkum sayısı 120 bine çıktı bu rakamlarla övünüyor musunuz artı Türkiye'de intihar olayları arttı kaldı ki Zonguldak Milletvekiliyiz Zonguldak'ta da bu olaylar konusunda ciddi artış var övünüyor musunuz diye uzun bir konuşmamız oldu. Ardından Cemil Çiçek yeniden söz aldı özellikle buraya herkesin dikkatini vermesini istiyorum. AKP'nin mevcut zihniyetinin algılanması konusunda dikkatinizi çekiyorum.

İNTİHAR OLAYLARI
REFAHLIK NEDENİYMİŞ!..

Dedi ki bu intiharlar ekonomik gerilemeden, yoksullaşmadan, Türk toplumunun sorunlu olmasından kaynaklanmadığını refahın artmasından kaynaklanıyor dedi. Sözümüzün de arkasındayız meclis tutanaklarını da vardır. Refah toplumlarında intihar olayları daha yüksek oluyor Türkiye'de refah düzeyi yükseldikçe intihar olayları artıyor dedi. Böyle bir söylemde bulundu. İnsanlık açlık ve yoksulluk içerisinde çalışırken sorunlarına çözüm bulamazken intihar olayları toplumun geldi en son olaydır, hükümet sözcüsünün de yaklaşımı budur. 12 Eylül'de ya bu anlayışa evet diyeceğiz ya da bu anlayış tarih oldu diyeceğiz. Toplum bu konuda iken 12 Eylül referandumundan evet çıkma olayı yoktur.

CHP Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi Avni Çelebi, halk iradesine saygılı olduklarını ancak yanıltılacak olmalarından endişe duyduklarını söyledi. CHP İlçe Başkanı

Yaşar Balcı da, bu süreçte kişisel hesapların kenara bırakılması gerektiğini belirterek, "bugünden itibaren köy yollarına düşerek Anayasa'ya neden hayır dediğimizi anlatmamız gerekiyor" dedi.