Jeofizik Profesörü Dr. Ahmet Ercan, Zonguldak'ta 8 işçinin ölümü, 1 işçinin yaralanması ile sonuçlanan grizu patlamasını değerlendirdi. Ercan, Zonguldak'taki grizu patlaması kestirilebilirdi dedi. 
Konuyu teknik boyutuyla ele alan Prof. Dr. Ahmet Ercan, Zonguldak'ta Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Kömür Ocağında 'ansızın bataklık gazı (metan) bosu (gazı) püskürmesi ile oluşan göçükte 8 kazı işçisi öldü. Olay 12.00 sularında işçilerin, ocak ta 630 metre derinliğinde ön kazı çalışması bölümde oldu. Bos(gaz) İzleme Ortayı, olayın olduğu bölgede birden bire bos yükselmesi belirlenmesi üzerine TTK Kurtarma takımı ocağa inmiş, ocakta yaklaşık 2 saat süren çalışmada göçük altındakilerden 1 işçiyi ağır yaralı kurtarmış, 8 işçisinin ölüsüne ulaşmıştır diye konuştu.

ERCAN: BOS SIKIŞMASI OLABİLECEĞİ ÖNCEDEN BELİRLENEBİLİR
Gaz sıkışmasının teknik bakımdan önceden tespit edilebileceğine dikkat çeken Ercan, Bugün ki gelişen jeofizik teknolojisine göre bunları önlemenin iki yolu vardır. Çok iyi bilinir ki, Zonguldak taş kömüründe bos sıkışmaları yüksek basınç yaratmakta bu yüksek basınç yerdeki yükünlerin uçlaşmasına (ion polarization) neden olmaktadır. Bu gibi yerler yüzeyden sürdürülen Doğal Uçlaşma yöntemiyle (Spontenaus Polarization) belirlenebilir. Kaldı ki, İTÜ Jeofizik Bölümü olarak 1982'de böyle çalışmayı Amasra Kömür alanında ölçerek göstermiştik. Diğer kullanılması gereken yöntem ise, yüksek ayrımlı karmaşık sarsım uçlaşması (high resolution complex seismic) yöntemleridir. Bu jeofizik yöntemler uygulanırsa, daha kazı yapılmadan önce hangi derinlikte, nerede bos sıkışması olabileceği önceden belirlenebilir şeklinde ifade kulandı.
Jeofizik profesörü Ahmet Ercen, sözlerini şöyle sürdürdü:
İşçileri çabuk kurtarma için ise, her biri kıvılkapar(electromagnetic) verici olan boyunluklar ya da kolluklar işçilere çeşitli sıklıklarda(frequency) çalışacak biçimde her ocağa inen inciye takılır. Olay olması sonrasında, verici duyargadan gelecek imlere(sinyallere göre, olaya karışan kişinin konumu, yaşayıp yaşamadığı belirlenip kazı yönlendirebilir. Artık yeter. Bu teknoloji için bile dışa bağımlılığa gerek yoktur. Türkiye elektronik sanayisiyle çok kısa sürede gerçekleştirilebilir.