Artvin İli Sosyal Dayanışma Derneği Başkanı Osman Bekaroğlu, Karadeniz başta olmak üzere su kaynaklarının vahşi bir kapitalist saldırıyla karşı karşıya kaldığını belirterek, “Hopa Güneşli Deresi üzerine yapılmaya çalışılan HES'lere ‘hayır’ diyoruz. Dereler özgür akacak” dedi.
Başkan Bekaroğlu, dernek binasında düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi;
“Bugün dünyanın birçok yerinde olduğu gibi ülkemizde de başta Karadeniz olmak üzere su kaynaklarımız, derelerimiz, vadilerimiz, yaylalarımız, dağlarımız, ormanlarımız vahşi bir kapitalist saldırıyla karşı karşıyadır. Yaşam hakkına yapılan bu saldırılar başta yöre halkı olmak üzere yüreği yaşamdan yana atan insanlar kurumlar tarafından püskürtülmeye çalışılıyor. HES inşaatlarının doğaya, canlı yaşamına ve kültürlere verdiği tahribatları görmek için uzmanlığa değil, gören gözlere ihtiyacı vardır. Bu tahribatların birçoğu mahkeme kararlarıyla da tescillenmiştir. HES Terden elde edilecek enerji ve yaratacakları istihdam dikkate alınmayacak kadar azdır. Peki, öyleyse sermaye ve onun taşeronlarının HES ısrarı niye? Dünyada temiz su kaynaklarına ulaşmak önemli bir sorundur. Gelecek yıllarda su sorunu, uluslar arası krizlerin ana kaynağı olacaktır. Küresel ısınma dolayısıyla önümüzdeki yıllarda ülkemizin orta ve güney sahillerinde çölleşme artacaktır. Bu açıdan denizi, dağları, ormanları, yaylaları ve pek de bol olmayan su kaynaklarıyla Karadeniz ülkemiz için hayati öneme sahiptir. Sermayenin IIES ısrarının temel nedeni enerji üretmek gerekçesi ile su kaynaklarını ele geçirmek, özelleştirmektir. Buna izin vermeyeceğiz. Su haktır satılamaz! Bugün Hopa; devlet destekli içme suyu kaynağı olan Güneşli (Şelale) Deresi üzerine HES inşa edilmek isteniyor. ERVA Enerji, Hopa'da sert kayaya çattı. Hopa halkı suyuna, doğasına, yaşamına, kültürüne sahip çıkmaktadır ve çıkacaktır. Bizler Zonguldak ve diğer kentlerdeki Artvinliler olarak bu mücadelenin içindeyiz. Bundan böylelimiz ERVA enerjinin yakasında, gözümüz üzerlerinde olacaktır.
Bu mücadelemiz küresel sermaye ile onun bugünkü taşeronlar ellerini deremizden suyumuzdan çekene kadar devam edecektir. Kızılderili Şef Seatte’ın dediği gibi, ‘En son nehir kuruduğunda, en son ağaç kesildiğinde, en son balık tutulduğunda beyaz adam paranın yenecek bir şey olmadığını anlayacak’ demiştir.
Hopa Güneşli Deresi üzerine yapılmaya çalışılan HES'lere ‘hayır’ diyoruz. Dereler özgür akacak!” Basın toplantısının ardından toplantıya katılan Yönetim Kurulu üyelerine ve davetlilere yöreye özgü hamsili pilav ikram edildi.