Kdz.Ereğli'de konferans veren Diyanet İşleri Başkanlığı Dini Yayınlar Genel Müdürü Yüksel Salman, 'Bu milletin irfan orduları da bizim imam hatiplerimizdir, müezzinlerimizdir, hafızlarımız, müftülerimizdir' dedi.

 

 

Kdz.Ereğli Ereğli Müftülüğü tarafından 1-7 Ekim tarihleri arasında kutlanan Camiler ve Din Görevlileri Haftası etkinlikleri çerçevesinde, Toplumsal Hayata Katkıları Açısından Camiler konulu panele Diyanet İşleri Başkanlığı Dini Yayınlar Genel Müdürü Yüksel Salman konuşmacı olarak katıldı.

 

İSTİHDAM ORDULARI VARDIR

Büyük Ereğli Otel'de gerçekleştirilen panelde konuşan Salman, 'Milletlerin orduları vardır. Vatanı koruyan, düşmanlara karşı müdafa eden askeri orduları vardır. Bu olmazsa vatan savunmasız kalır ama bu yeterli mi? Yetmez. Milletlerin aynı zamanda istihdam orduları vardır. İstihdam orduları olmazsa o millet kalkınamaz. O millet gücünü kuvvetini geleceğe taşıyamaz. Dolayısıyla zayıf düşer, yine ayakta kalamaz. Ama yeter mi? O da yetmez. Milletlerin ayni zamanda bilim orduları vardır. İlim orduları vardır. Onlar sürekli ilim üretirler, bilgiyi tazelerler, çağın gerekliliklerine göre ilmi yenilikleri, teknolojiyi takip ederler ve milletin istifadesine sunarlar. Dolayısıyla bilim orduları olmazsa o millet yine payidar olmaz. Peki, bu yeter mi? Yetmez. Bu yüzden milletlerin aynı zamanda irfan orduları vardır. O irfan orduları kalbi güzellikleri, ahlaki erdemleri toplumda bizzat yaşar ve anlatarak yaşatırlar. İşte bu milletin irfan orduları da bizim imam hatiplerimizdir, müezzinlerimizdir, hafızlarımızdır, müftülerimizdir. Kısacası din görevlilerimizdir. Onları yürekten kutluyoruz' dedi.

 

5 MİLYON ENGELLİ VAR

2010 Yılında Kuran'ın 1400. Yılı nedeniyle Kuranı öne çıkardıklarını, 2011 yılında merhametliği, kardeşliği ve selamlaşmayı bu yıl da camiler haftasının ana temasının 'engelsiz cami, engelsiz ibadet' olduğunu vurgulayan Salman, 'Sağlığımızın kıymetini de sağlığımız bozulmadan anlayamayız. Nefes aldığımız havadan, içtiğimiz suya kadar Rabbimize binlerce nimeti için şükran borçluyuz. Ülkemizde 5 milyon engelli kardeşimiz var. Onların yaşadığı zorlukları, sıkıntıları, psikolojiyi, aileleriyle düşündüğümüzde bu rakamı daha da artırmak mümkün. Buraya gelmeden ilgili mercilere sordum. Şu anda ülkemizde 86 bin cami var. Bunlardan kaçında engelliler kimsenin yardımına ihtiyaç duymadan ibadetini yapabiliyor diye. Aldığım cevap şöyle oldu. Sayısını bilmiyoruz, ama şu misali verebilir, Ankara'nın en merkezi Camisi Kocatepe Camii'nde bile engelli bir vatandaşımız yardım almadan ibadetini yapamıyor'

 

KUTSAL MEKANLARDIR

İlçe Müftüsü Mustafa Erkan da, 'Camiler ve Din Görevlileri Haftası'nı' daha kutlamanın mutluluğunu yaşadıklarını dile getirerek şunları dile getirdi: Camilerimiz günde beş vakit semaları saran dini kutsal seda ile bizleri tevhide, namaza, manevi dirilişe ve huzura davet eden kutsal mekanlardır.  Minarelerden gökyüzüne yükselen ezanlarla, kubbelerinde dolaşan Kuran kılavetleriyle camilerimiz huzur ocaklarıdır. Camilerimizde ellerimizi Yüce Rabbimize açar dualar ederiz. Camilerimizi bize bahşeden Yüce Rabbime hamd ediyorum'

 

ENGELLİ VATANDAŞA YARDIM

İlçe Müftülüğü'ne bağlı olarak çalışan din görevlilerinin topladığı yardımlarla alınan akülü tekerlekli sandalye Salman ve Erkan tarafından sahnede ihtiyaç sahibi bir engelliye teslim edildi. Müftülük İlahi Korosu tarafından ilahilerin, camileri konu alan şiirlerin ve Kuranı Kerim'den ayetlerin okunmasının ardından camilerin toplumsal hayattaki rolünü işleyen tiyatro oyunu sergilendi.