TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Kocaeli Şubesi Yönetim Kurulu, TTK Karadon Müessese Müdürlüğü'ndeki grizu faciasının ardından başsağlığı ziyaretlerinde bulundu.
EMO Kocaeli Şube Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Avni Haznedaroğlu, önceki gün TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi ve Genel Maden İşçileri Sendikası'na ayrı ayrı başsağlığı ziyaretlerinde bulundu. Ziyaretlerde; EMO Kocaeli Şube Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Avni Haznedaroğlu ile beraber EMO Kocaeli Şube Yönetim Kurulu üyeleri Ethem Atalay Tercan (Yazman) ve Özgür Toraman (Sayman) ile EMO Zonguldak İl Temsilcisi Bülent Özgümüş ve İl Temsilci Yardımcısı Hikmet Demir de yer aldı.
Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessesesi'nde meydana gelen ve ikisi mühendis 30 maden işçisinin yaşamını kaybetmesine neden olan ve henüz iki madenciye ulaşılamayan kazanın bütün EMO örgütlülüğünde derin bir üzüntüye neden olduğu ve EMO Genel Merkez Yönetimi ile tüm EMO Şube ve Temsilcilikleri ve üyeleri adına başsağlığı dilekleri, EMO Kocaeli Şube Başkanı Hasan Avni Haznedaroğlu tarafından her iki ziyarette de dile getirildi.EMO Kocaeli Şube Başkanı Hasan Avni Haznedaroğlu, kazalarda yeterli düzeyde eğitim verilmeden işbaşı yaptırılması ve taşeronlaştırma ile emekçilerin asgari ücret seviyelerinde çalıştırılmasının ve sendikasız, güvencesiz kalmaları ve denetimsizliğin temel etkenler olduğu görüşünü vurguladı.TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı, ziyaret sırasındaki konuşmasında, kazaya ilişkin "kader" değerlendirmelerinin eğitimsizlik, denetimsizlik ve taşeronlaştırma nedeniyle oluşan kazaların minimuma indirilmesi için yapılması gerekenler ile sorumluluğun göz ardı edilmesine neden olacağını belirtti. Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı, kazanın meydana gelişine ilişkin kendi değerlendirmeleri ile birlikte kazanın hemen öncesinde ölçülen metan ve karbonmonoksit değerlerinin değişimine ilişkin resmi olmayan ilk bilgilere göre detaylı açıklamalar yaparak ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade etti. Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ramis Muslu, kazanın kader olduğuna ilişkin açıklamaları kabul edilemez bulduklarını ifade etti. Muslu, Başbakan'ın kader değerlendirmesine karşın, Diyanet tarafından yapılan "kader değil" açıklamasının ulusal basında yer alışını anlamlı bulduklarını açıkladı. Muslu, konuşmasında, kazanın nedeni henüz bilinmeyen bir etkiyle grizu patlaması sonucu oluştuğu, patlamanın ardından oluşan göçüklerin gaz nedeniyle diğer katlarda çalışan 700 civarı işçinin etkilenmeden tahliyesini sağladığını ifade etti. Taşeronlaştırma ile emekçilerin sendikasızlaştırılmasının kazanın temel nedeni olduğunu belirten GMİS Genel Başkanı Ramis Muslu, taşeron firmalardaki örgütlenmelerine söz konusu firmaların kendilerini inşaat firması olarak tanımlamaları nedeniyle itiraz edildiğini ve konuyla ilgili yargıda süreci takip ettiklerini, "Bu firmalar eğer inşaat firmalarıysa yeraltında ne işleri var?" diyerek, yapılan işin önemine uygun altyapısı olmayan ve işçilerini de eğitmeden ocağa gönderen taşeronlaşma sistemine tepkisini dile getirdi.
EMO Kocaeli Şubesi Yönetim Kurulu ziyareti sırasında KESK Genel Başkanı Sami Evren ve KESK Danışma Meclisi üyeleri de GMİS'e başsağlığı ziyaretinde bulundu ve hem kaza, hem de 26 Mayıs 2010'da gerçekleştirilecek genel greve ilişkin birlikte değerlendirmelerde bulunuldu. GMİS Genel Başkanı Muslu, yapılan ziyaretlerden duyduğu memnuniyeti ifade etti.
Ayrıca EMO Kocaeli Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Avni Haznedaroğlu, Şube Yönetim Kurulu ve EMO Zonguldak İl Temsil Kurulu üyeleri ile birlikte KESK tarafından 22 Mayıs 2010 tarihinde saat 15.00'de gerçekleştirilen basın açıklaması ve ardından Maden Şehitleri Anıtı'na çelenk konulması ve tüm maden şehitleri için saygı duruşu törenlerine katıldı.EMO Kocaeli Şube Yönetim Kurulu üyeleri, EMO gündemi, şube-temsilcilik ilişkileri ve temsilcilik faaliyetlerine ilişkin EMO Zonguldak İl Temsilcili-ği'nde gerçekleştirilen genel bir değerlendirme toplantısından sonra Zonguldak'tan ayrıldı.