Dere kenarlarına yapılaşmış sanayi tesislerinin ıslah edilerek OSB kurulmasıyla ilgili son şansı kullanmak isteyen Alaplı'da zirve toplantısı yapıldı.

Alaplı'da Islah Organize Sanayi Bölgeleri bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) tarafından 12 Mart 2011 tarihinde önce meri plana göre yapılaşan sanayi tesislerinin bulunduğu alanların ıslah edilerek OSB tüzel kişiliğine kavuşturulmasına yönelik çıkartılan yeni yönetmelik ile ilgili düzenlenen bilgilendirme toplantısına; Kaymakam Yıldıray Malğaç, Belediye Başkanı Dr. Nevzat Çimenoğlu, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Rafet Kılıç, TSO Meclis Başkanı Şenol Usaç, TSO Yönetim Kurulu üyeleri ve iş adamları katıldı.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji  İl  Müdürü Hayriye Göktaş tarafından Islah Organize Sanayi Bölgesi yönetmeliği ile ilgili katılımcılara sunum eşliğinde bilgilerin verildiği toplantıda konuşan Alaplı Kaymakamı Yıldıray Malğaç, ilçenin geleceği açısından son derece önemli  olan bu fırsatın iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

HERKES KONUYA SICAK
Toplantının ilçeye hayırlı olmasını dileyen Malğaç,2011 yılı Ağustos ayında ıslah Organize Sanayi Bölgeleri ile ilgili özellikle dere kenarlarında yapılaşmış sanayi tesislerinin ıslah edilmesi ve bir kimliğe kavuşturulması adına çıkarılan ek bir madde ile düzenleme getirilerek Organize Sanayi Bölgesi kurulması ile ilgili bir ek madde getirildi. Bu kapsam da 12 Nisan 2012 tarihine kadarda son başvuru süresi ön görüldü. Bizde bu süreye kadar Alaplı'nın önünü açabilecek olan ve Alaplı deresinin kenarında bulunan yüzde 50 oranında sanayileşmiş olarak gözüken bir alanı Organize Sanayi Bölgesi kapsamında değerlendirilmesi adına sanayicilerimizle bir araya geldik.  Herkes konuya sıcak yaklaştı. Eminim ki Alaplı tarihi için önemli bir olay bu,  Alaplı'da yatırımcıya iş imkanı sunulması, iş arayan gençlerimiz iş imkanı sağlanması adına güzel bir başlangıç olacaktır. Ben bu toplantının ilçemize hayırlı olmasını diliyorum ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum dedi.

2 BİN 500 İŞSİZİMİZ VAR
Belediye Başkanı Dr. Nevzat Çimenoğlu da şunları söyledi:
Alaplı'nın tarihi ve geleceği ile ilgili bu toplantıda bulunmaktan mutluluk duyuyorum.  Burada hepimiz olayı anladık. Ama ileride Alaplı'nın kaderini değiştiren ekip bu ekipti, bizde bu ekibin içerisindeydik deme şansına sahibiz. Bunu da yapacağımıza inanıyorum. Biz yıllardır, göreve geldiğimiz günden bu yana, bende öncede Faruk Çaturoğlu ve Ekrem Yazıcı döneminde de benim ilk belediye başkanlığı dönemimde de Akal Fabrikasının kurulmaya başlandığından bun yana biz Alaplı pazaryerinden Mollabey istikametine doğru, Mollabey karayolu dere arasını hep sanayi bölgesi ilan edilmesi için uğraştık. Fakat bir türlü toprak koruma kurulunu aşamadık. Daha önce yapılan sizlerin yaptırdığı fabrikalarını bazılarının önce inşaatları başladı ve daha sonra ruhsatları alındı. 2007 yılında bu bizim bu bölge tarım alanı ilan edilmiş. Bu tarihten önce yapılan sanayi tesisleri de bu tarihten önce yapıldığı için siz bu fabrikaları yaptınız.  2007 yılında önümüze bir engel geldi. Bu engeli aşamıyoruz. Şimdi de önümüze bir şans geldi. Bakın Alaplı OSB'nin daha kamulaştırılması bitmedi, mahkemesi bitecek kamulaştırılması bitecek.  Arazi çok engebeli bir yer, oraya biz alt yapı için ne kadar yatırım alacağız. Alt yapı için bakanlık ne kadar para verecek, verecek mi? vermeyecek mi ? bunlar uzun bir süreç ama dere kenarındaki bu alan anında OSB olabilecek ve kendiliğinden gelişebilecek bir yer.  Alaplı'da ki 2 bin 500 işsiz gencimiz için, ilçemizin ve bölgemizin gelişmesi için gelin bu fırsatı kaçırmayalım diyorum diye konuştu.

SON ŞANS
TSO Rafet Kılıç da Islah Organize Sanayi Bölgesinin ilçe açısından bulunmaz bir fırsat olarak değerlendirdiklerini belirterek şöyle konuştu:
Alaplı deresinin kenarında bulunan sanayi alanlarının ıslah Organize Sanayi Bölgesi olarak yeni çıkan bir yönetmelikten faydalanmak için yapılmıştır. Ağustos ayında çıkan bu yönetmelik ile Alaplı deresinin kenarında bulunan 20'ye yakın sanayi yatırımımız var. Biliyorsunuz bundan sonra dere kenarlarında sanayi kurmak mümkün olmayacak, ama mevcut kurulu bulunan sanayi tesisleri de ıslah edilecek. Biz bu yönetmelikten faydalanmak amacıyla bu toplantıyı yaptık. Katılan sanayicilerimiz bu toplantıya ilgi gösterdiler. Bizim Alaplı olarak yeni yapılacak olan Organize Sanayi Bölgesinin kamulaştırılması süreci devam ediyor. Bu süreç bayağı da uzun,  bu anlamda ıslah Organize Sanayi Bölgesi olarak dere kenarındaki sanayi bölgesi gerçekleşirse hem Alaplı deresi ıslah edilecek hem de bu alandaki çevre düzenlemesi, yollar ve arıtma tesisleri yapılarak düzene girmiş olacaktır. Ayrıca buradaki sanayicilerimiz de OSB'lerin yararlandığı tüm imkanlardan ve haklardan yararlanmış olacaktır. Bu bulunmaz bir fırsattır. Gerçekleşirse ilçemiz açısından çok iyi olacaktır. Ben bu toplantımızın ilçemize hayırlı olmasını diliyorum.