AK Parti Zonguldak milletvekili Özcan Ulupınar, Ak Parti hükümeti döneminde tarım alanında ilklerin yaşandığını ifade etti.
Milletvekili Ulupınar yaptığı açıklamada, 2002 yılından itibaren AK Parti hükümeti ile tarım alanında ilklerin yaşandığını ifade etti. Zonguldak'ta da çiftçilerin yararına tarım politikalarının uygulandığını belirten Ulupınar, yapılan ve yapılacak desteklemelerle tarımsal üretimi artırmanın hedeflendiğini ifade etti. Tarımın yaşam tarzı olduğunu hatırlatan Ulupınar, Yaşantımızı sürdürebilmemiz için temel ve vazgeçilmez unsurlardan birisi tarım ve gıda üretimidir. Buna gönül ve emek veren çiftçilerimizi destek vermek AK Parti iktidarımızın temel önceliği olmuştur. İklim ve toprak şartlarıyla büyük bir tarım potansiyeline sahip ülkemizi tarımsal alanda kalkındırmak için bütün ilgililerin el ele vermesi gerekmektedir. Çiftçilerimiz en yüksek destekleme rakamlarına Ak Parti iktidarı ile ulaşmıştır. Köylülerimizin en çok traktör satın aldığı yıllar, hayvancılığın en fazla desteklendiği dönem, ilk mazot desteği, en düşük tarımsal kredi faizleri, en yüksek miktarda tarımsal kredi miktarı, en fazla çiftçi borcunun silindiği yıllar da yine AK Parti iktidarıyla yaşanmıştır dedi.
TARIMDA İLKLER
Türkiye'de tarıma verilen destekleme miktarının 2002 yılında 1,868 Milyar TL iken, günümüzde bu rakam 6 Milyar TL'ye çıkarıldığını vurgulayan Ulupınar, 9,5 yıllık Ak Parti iktidarı döneminde çitçilere toplam 40 Milyar liranın üzerinde tarımsal destek sağlandığını ifade etti. AK Parti iktidarıyla tarımsal destelemelerde ilkler yaşandığını hatırlatan Ulupınar, Ülke genelinde çiftçilerimize ilk mazot ve gübre desteği verildi. Hükümetimiz döneminde bir çok ilk yaşandı dedi. Ulupınar, desteklenen diğer ilkleri ise şöyle anlattı:
Tarımsal kalkınma kooperatiflerine faizsiz kredi verilmesi, arıcılığın destekleme kapsamına alınması, hububata prim desteği verilmesi, kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi, sertifikalı tohumluk ve fidan kullanan üreticilere destek verilmeye başlanması ilk akla gelenler. Ayrıca toprak analizi için ilave destek uygulaması, su ürünleri üretimine destek verilmesi, organik tarım için ilave destek uygulaması, yerli hayvan genetik kaynakları halk elinde koruma altına alınması, devlet destekli tarım sigortası uygulamaları, yağlı tohumlara prim desteği verilmeye başlanmasa, özel sektör, üniversite ve sivil toplum örgütleri için AR-GE desteği ve ipekböcekçiliğinin destekleme kapsamına alınması da son derece önemli desteklerimiz arasındadır. Küçükbaş hayvancılığın desteklenmesi, akredite veteriner hekimlik uygulaması başlatılması, basınçlı sulama sistemi yatırımlarına yüzde 50 hibe ve sıfır faizli 5 yıl vadeli kredi uygulamaları, kuraklıktan zarar gören çiftçilerimize nakdi destek uygulaması, baklagillerin prim desteği kapsamına alınması, sertifikalı tohum üreticilerine destek, iyi tarım uygulamalarına ilave destek, üreticilere tarım danışmanı istihdamı için sağlanan destek, fındıkta alan bazlı gelir desteği ve alternatif ürün desteği verilmeye başlanması ve süt fiyat düzenlemesi desteği de iktidarımızın ilkleri arasında yer aldı. AK Parti iktidarı boyunca Zonguldak'ta tarım desteklemeleri kapsamında çiftçilere 2011 yılında 35 milyon.500 bin TL destek sağlandığını belirten Ulupınar, Bundan sonra da çiftçimizi desteklemeye devam edeceğiz. Tarım olmadan kalkınma olmaz. Hükümetimizin desteğinin yanı sıra çitçilerimizin ve sektörün tüm kesimlerinin de destek ve gayretleriyle Türk tarımının günden güne özlediğimiz dinamizmi kazanacağına ve güçleneceğine inanıyorum diye konuştu.