KESK'e bağlı Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Zonguldak Şubesi, Hemşireler Haftası dolayısıyla bir basın açıklaması yaptı. SES Zonguldak Şube Başkanı Halil Karagülmez, Hemşirelik Haftası'nın kutlandığı bugünlerde, hemşireliğin yoğun emek ve özveri isteyen bir meslek olduğunu ifade etti.
Karagülmez, hemşirelikte sistemin yaşattığı sorunlardan, kutsallığın soyutluğunun da gözlerden kaçırılacağını belirterek açıklamasına şöyle devam etti;
"KORUYUCU SAĞLIK
HİZMETLERİ ÖNEMİNİ KAYBETTİ"
"Oysa her yıl tekrarlanan bu döngü, hemşirelerin mesleki ve öznel sorunlarını ifade etmekten çok uzak. Sağlıkta dönüşüm politikaları tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de hemşireleri son derece olumsuz etkiliyor. Aile hekimliği, tam gün uygulamaları, Kamu Hastane Birlikleri Yasa Tasarısı, meslekte parçalanmaya, tabakalaştırma ve ayrıştırmaya neden oluyor ve örgütlenme engelleniyor. Aile hekimliği ile birinci basamak koruyucu sağlık hizmetleri yok edilerek toplumda teması ve hemşirelik bakımını ortadan kaldırıyor. Hizmet başı ödeme (performans) sağlıkta dönüşüm ile birlikte uygulanmaya başladı. Sonucunda, sağlık hizmetinin niteliği, ekip anlayışı büyük zarar görmüş, iş barışı ciddi şekilde bozuldu, maliyet ve teknoloji kullanımı arttı, koruyucu sağlık hizmetleri önemini kaybetti. Yine performans sistemi ile ücretlerde göreceli bir artış sağlanmakla birlikte, eşit olmayan, belirsiz, emekliliğe yansımayan, izin ve raporda kesinti yaratan bir ücrete dönüştü. Hastanelerdeki TKY uygulamaları ise hemşirelerin yükünü daha da arttırdı. Çünkü toplam kalite yönetimi; çalışanları denetler, iş sürelerini artırır, teknoloji kullanımıyla sömürüyü gizler, cazip kılar, yalnızlaştırır, sendikasızlaştırır, ispiyon mekanizmasını geliştirir, iş yükünü ve stresi artırır. Hemşireler için angaryayı, iş ve kağıt yükünü artırır, dayanışmayı azaltır."
"GÜVENCESİZ ÇALIŞMANIN
HAKİM KILINMASI İSTENİYOR"
"Özetle; hemşireler kölece çalışma koşullarına mahkum ediliyor, iş yoğunluğu, iş yükü angarya, esnek çalıştırma daha da arttı. Aile hekimliği uygulaması ile meslek yok sayılarak 'aile sağlığı elemanı' adı altında yeni bir tanımlama getirildi. Kamuda gittikçe yaygınlaşan az sayıda çalışanla çok iş yapma mantığı sağlık alanında hemşirelere daha çok mesai, nöbet, icap, fazla ve karşılıksız çalıştırma, keyfi nöbet yazmalar olarak yansıtıyor. Kamu Hastane Birlikleri Yasa Tasarısı ile hastanelerin tamamen piyasaya açılması, güvencesiz çalışmanın hakim kılınması isteniyor. Bu durumda hemşireler de işsizlikle tehdit edilerek güvencesiz ve düşük ücretle çalıştırılacaktır. Taleplerimiz; personel eksikliği biran önce kadrolu istihdamla tamamlansın! Hemşirelik dahil tüm sağlık emekçileri 'ağır ve tehlikeli işler' kapsamına alınsın! Farklı statülerde çalışmaya son verilsin, bütün sözleşmeli, taşeron çalışmalar kadroya alınsın! Bizleri güvencesiz ve düşük ücrete mahkum eden sağlıkta dönüşüm programı geri çekilsin, Performansa bağlı döner sermaye değil, temel ücretlerimiz insanca yaşayacak düzeye yükseltilsin! Sağlığı ve sağlık emekçilerini piyasanın acımasız ellerine bırakacak olan kamu hastane birlikleri yasa tasarısı geri çekilsin!"