Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın ile Genel Sekreteri Ali Ufuk Yaşar ve Genel Mali Sekreteri İbrahim Doğangül, Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Eyüp Alabaş'a, Kozlu kazası nedeniyle başsağlığı ziyaretinde bulundu.

Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, 7 Ocak 2013 tarihinde TTK Kozlu Müessesesi'nde taşeron şirketin çalıştığı alanda meydana gelen kaza ile ilgili olarak Planlanmış, tasarlanmış bir cinayet algısı yaratıyor dedi.

Öztaşkın şöyle konuştu;

Madende meydana gelen kazada 8 işçi arkadaşımızın hayatını kaybetmesinden dolayı bugün Petrol-İş Sendikası olarak Genel Maden İşçileri Sendikamıza bir başsağlığı ziyaretinde bulunuyoruz.

Türkiye'de iş kazaları artık iş cinayetlerine dönüştü. Bunu tartışmaya hiç gerek yok.

Geçen yıl İstanbul İş Sağlığı ve Güvenliği Meclisi'nin tespitlerine göre bir yıl içinde 878 işçi hayatını kaybetti. Bu rakam günde ortalama 3 işçinin iş kazaları sonucu yaşamını yitirdiğini göstermektedir. Ve bu maden kazasıyla bir kez daha alınmayan tedbirler ve taşeron sistemi gündeme geldi.

Buradaki kaza özellikle müfettiş raporlarına, Sayıştay raporlarına, maden mühendislerinin, Genel Maden İşçileri Sendikası'nın açıklamalarına bakıldığında hukuk diliyle taammüden adam öldürmeye giren bir olay. Çünkü planlanmış, tasarlanmış bir cinayet algısı yaratıyor.

Ülkemizin başı sağ olsun. Özellikle madenlerde özelleştirme adı altında gündeme getirilen taşeron sisteminin hızla yaygınlaştırılmasıyla birlikte ölümlü iş kazalarında ciddi oranda artışlar var.

Sendika demek, örgütlü işçi demek sadece o işçilerin ücretlerini artırmak değildir. Aynı zamanda çalışma koşullarının iyileştirilmesidir. İş sağlığı ve güvenliği önlemlerin alınmasıdır.

Taşeronun olduğu yerde para ön plana çıktığı için, kar ön plana çıktığı için bu önlemlerin yeterince alınmadığı herkesin malumudur. Kaldı ki burada sendikanın yıllardır örgütlenme çabalarına rağmen bir türlü yetkilerin alınamaması, bu sürecin gecikmesi bu ölümlerde önemli bir etken olarak karşımıza çıkıyor.

Biz Petrol-İş Sendikası olarak bir kez daha başta Sendikamıza ve Zonguldak halkına başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz.

 

GMİS GENEL BAŞKANI ALABAŞ;

DAHA BÜYÜK BİR FACİA YAŞANABİLİRDİ

GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş ise şunları söyledi;

Öncelikle Petrol-İş Sendikamızın Genel Başkanına ve yönetim kuruluna böylesine acı günümüzde acımızı paylaşmaya geldikleri için teşekkür ediyorum.

Biz, kazayla ilgili görüşlerimizi dün düzenlediğimiz bir basın toplantısı ile kamuoyuyla paylaşmıştık.

Genel Maden İşçileri Sendikası olarak, Türkiye Taşkömürü Kurumu'nda (TTK) taşeronlaşma çalışmalarının gündeme geldiği 2004 yılından itibaren taşeron uygulamalarının yer altı madenciliğinde olamayacağını, hatta taşeron yeraltına sokulduğunda madencilik literatürüne girmemiş kazalara sebebiyet verebileceklerini söylemiştik.

Petrol-İş Sendikası Genel Başkanımız nezdinde tüm yönetim kurullarına, teşkilatlarına ve üyelerine acımızı paylaştıkları için teşekkür ediyoruz.