Maden işçilerinin başlattığı eyleme İşçi Partisi’nden de destek geldi.

İşçi Partisi Zonguldak İl Başkanı Mehmet Uslubaş, Star isimli taşeron şirkette 187 maden işçisinin başlattığı eyleme tam destek verdiklerini söyledi. Uslubaş konuya ilişkin yaptığı açıklamasında şu görüşlere yer verdi: STAR isimli taşeron şirkette çalışan 187 madenci 14 gündür direnişteler. TTK’ya bağlı Kozlu Beldesi’ndeki maden ocağında, yerin 630 metre altında çalışan madenciler ortaçağdan da beter koşullarda çalışıyorlar. Hem taşeron, hem de TTK tarafından olmak üzere çifte sömürü yaşıyorlar. Hak ettikleri parayı alamadıkları gibi, çalışabilmek için gerekli iş malzemelerinin hiçbirini de alamıyorlar. Çizme, toz maskesi, iş elbisesi yok. Baret, eldiven, hatta kazma kürek yok. Hepsini işçiler almak zorundalar. Yemek paralarını kendileri veriyorlar. Havlu yok, sabun yok, içme suyu, çay yok, yüksek ses altında çalışanlar için kulak tıkacı yok.  Doktor odası olmasına rağmen doktor yok, ambulans yok. Daha da korkuncu, banyo yaptıkları su, şehrin lağım ayağının bağlı olduğu İhsaniye deresinden karşılanıyor.

TTK, taşeronun her
şeyini kendisi karşılıyor.


Devlet yağma hasanın böreği olmuş. TTK,  hazırlık işlerini verdiği taşeron firmaya, iş sırasında gerekli bütün alet, makine ve malzemeleri de veriyor. Yükleyici makinaları, nakliyat motoru, vinçler, lamba, gaz maskesi, ilerleme sırasında döşenen hava ve su boruları, ray demiri, ağaç malzemesi, demir bağlar TTK’dan karşılanıyor. TTK’nın eskisinden kiraladıkları gaz ölçme detektörler ise bozuk. İşçiler her an ölümle burun buruna çalışıyorlar. Elektrik, su masrafını bile TTK ödüyor. Taşeron firmanın karşıladığı ise, sadece makine yağları, delik burgusu ve patlayıcılar.

Taşeron, işçilerin
maaşlarına bile el koymuş.


Taşeron firma, sigortayı asgari ücret üzerinden gösterdiği için, kalan parayı kayıt dışına çıkarmış. Sadece vergiden kaçırmakla yetinmiyor, işçileri daha düşük paradan sigortalı gösteriyor. Asgari ücretin üstündeki tutarı ödemek ise işverenin keyfine kalmış. 4 aydır alacakları var işçilerin. Canlarına tak etmiş, direnişe geçmişler.

Bütün taşeronlar
işçi cehennemi.


Sadece STAR’da çalışan bu işçiler değil, bütün taşeron işçileri bu durumdadır. Cehennem hayatı yaşıyorlar. Kanun yok, kural yok, SGK yok, maliye yok, işçi sağlığı yok. Yok, yok. Devlet denetimi yok, SGK denetimi yok. Sağlık kontrolü yok, ambulans, doktor yok. Taşeronları devlet terk etmiş. Para hırsına boğulmuş aç gözlüler, işçilere köle muamelesi yapıyorlar. TTK ise, kendi eliyle kendini yağmalatıyor. Ayrıca kendisine bağlı bir alandaki bu kanunsuzluktan ve işçilere reva görülen bu uygulamalardan, sadece taşeron firma değil, TTK’da sorumludur, Hükümet de sorumludur.  Nitekim geçtiğimiz yıl şehit verdiğimiz 30 madenci de, TTK’nın ocağında hazırlık işi yapan taşeron işçileriydi. Ocaklarda can güvenliği yok. İnsanca çalışma koşulları yok. İlkel usuller uygulanıyor. Aldıkları ücretle aç bilaç yaşıyorlar. Madenlerde özelleştirmeler derhal durdurulmalı. Taşeron sistemine son verilmeli, çalışanlar kadroya geçirilmelidir. Teknolojileri yenilenmeli. Çalışanların iş güvenliği ve sağlıklı çalışma koşulları sağlanmalı. İnsanca yaşanacak ücreti almaları sağlanmalıdır.”