CHP Zonguldak Milletvekili  TBMM Adalet Komisyonu Üyesi  Ali İhsan Köktürk  17 Mayısta yaşanan grizu faciasından sonra maden ocağında cesetleri çıkarılamayan iki işçiyi hatırlattı.

Emeğin Başkenti olan Zonguldak'ta, 1990'lı yıllarda başlayan Küreselleşme ve Neo- Liberal politikalar nedeniyle madencilik sektöründe de sorunları artırdığına vurgu yapan CHP Zonguldak Milletvekili  TBMM Adalet Komisyonu Üyesi  Ali İhsan Köktürk, 17 mayıs tarihinden bu güne Karadon'da maden ocağında çıkartılamayan iki madenci şehidine dikkat çekti.
Köktürk açıklamasına  "AKP'nin iktidarında, madencilik sektöründe öne çıkan söylemi; "kamuya ait madencilik kuruluşlarının özelleştirilmesi" olmuş, bu amaçla söz konusu kuruluşlarda gerekli olan yatırımlar yapılmamıştır" sözleriyle başladı ve şöyle devam etti:
"Sektörde özelleştirmenin altyapısını sağlamak amacıyla, gerek maden aramaları gerekse üretimler büyük ölçüde sekteye uğratılmış, Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü (MTA), Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ), Etibank ve Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) gibi uzun yılların birikimiyle oluşan kamu madencilik kurumları birer enkaz haline getirilmeye çalışılmıştır.
Madencilik sektörü, yatırımı pahalı, riski  yüksek bir sektördür. Bu nedenle büyük bir yatırım gerektirmektedir.  Bu anlamda sektörün gelişmesi için teşvik zorunluluk gerektirmektedir.
Kendi kaynaklarını kullanamayan ülkelerin kalkınma yarışında gerilere düşeceği  tüm  kesimlerin kabul edeceği bir gerçektir. Ülkemiz dünyada maden çeşitliliği açısından ilk 10 ülke arasında yer almasına rağmen, madenlerden yararlanma konusunda oldukça geri sıralarda yer almaktadır.
2002 yılından bu yana, AKP; yönetici atamalarında; bilgi, beceri ve liyakat aramaktan vazgeçmiştir. Atamalarda geçerli olan ölçüt, yalnızca "kendileri gibi düşünmek ya da kendilerinden olmak"tır.
Kaldı ki, atadıkları bürokratları da, etki ve baskı altında tutamadıklarını görünce görevden alma baskısı oluşturmuşlardır. Bu dönemde yaşanan kadrolaşma, "kuşatma" şekline dönüşmüş, iş barışını tehdit eder hale gelmiştir.
Kaza riski en yüksek işkolu madenciliktir.
Son yıllarda bu alanda ölüm ve yaralanmalarla biten olaylarda artış görülmektedir. Zonguldak'ımız da bu konuda büyük acılar yaşamaktadır. En son 17 Mayıs 2010'da Karadon Maden Ocağında 30 madencimizi yitirdik. İki işçimizin bedenlerine ise hâlâ ulaşılamadı. Bu büyük acılar yüreklerimizde ilk günkü gibi tazeliğini korumaktadır.
Bu nedenle iş sağlığı ve güvenliğine yönelik yatırım ve önlemlerin alınması, taşeronlaşmanın önlenmesi zorunluluktur. Bilinçsizce ve teknolojiden uzak yapılan maden işletmeciliği, gerekli yatırımların yapılmaması, hızlı ve yüksek kazanç sağlama hırsı, üretim zorlamaları kazalara adeta davetiye çıkarmaktadır."