Türkiye Kamu-Sen'e bağlı Türk Büro-Sen Zonguldak Şube Başkanı Kadir Bacıoğlu, hükümetin memurlar için "esnek çalışma" modeline geçiş hazırlığı başlatmasına tepki gösterdi.Başkan Bacıoğlu, "Düşünülen, 4/C'den bile kötü bir uygulamadır. Memurları taşeron haline getirecekler" iddiasında bulunarak, "Bu, iş barışını daha da bozacak bir hazırlıktır. Düşünülen, 4C'den bile kötü bir uygulamadır. Memurları taşeron haline getirecekler" dedi. Bacıoğlu, şunları söyledi;
"Personel değerlendirme sistemini 'performansa dayalı' hale getirmek isteyen hükümet, uzun süredir yurt dışındaki örnekleri inceliyor. Beş yıllık ve on yıllık öngörülerle, hangi kurumun, hangi niteliklere haiz ve ne kadar personele ihtiyaç duyduğu tek tek tespit edilerek, bu ihtiyaçlara göre personel istihdamına gidilecek. Pilot uygulamalarla çeşitli kurumlarda yapılacak deneme sonuçlarına göre, insan kaynakları planlamaları uygulamaya konulacak. Bu amaçla, personel profili envanteri çıkarılarak, ihtiyaç duyulan meslek dalları da belirlenecek. Stratejik Plan'daki bazı cümleler ise 'taşeron memur' iddiasını beraberinde getirdi. 'Esnek çalışma modeli'nin alternatif bir sistem olarak hayata geçirilmesi için altyapı çalışmalarının yapılacağı belirtilen planda, 'Uzman kamu personelinin bilgi birikimi ve tecrübelerinden azami seviyede yararlanılarak, kamu sektöründe etkinlik ve verimliliğin artırılması amacıyla, farklı kamu kurum ve kuruluşlarında görevlendirilmelerine imkan tanıyacak esnek çalışma modellerinin kamuda uygulanabilirliği araştırılacak ve bu şekilde istihdama imkan tanıyacak mevzuat çalışmaları yürütülecektir' deniliyor. Tekel işçilerinin 4/C'ye karşı eylem yaptığı bir dönemde, bu kez memurlar için yeni modellerin gündeme gelmesi tartışmaları alevlendirdi."
"4C'DEN DAHA TEHLİKELİ"
Türk Büro Sen Şube Başkanı Kadir Bacıoğlu, devlet memurunun statüsü ile esnek çalışmanın yan yana gelemeyeceğini savunarak, "Maalesef 4/B, 4/C gibi farklı sözleşmelerle kamu düzeni ve çalışma barışı bozuldu. Aynı kurumda bakıyorsunuz aynı işi yapan ancak farklı statülerde, farklı ücretlerde ve güvencelerde çalışanlar var. Bir yanda 4/C'li 10-11 ay çalışıyor, onun yanında 4/B'li, çakılı sözleşmeli memurlar farklı görev yapıyor. Onların yanında da normal memurlar var. Bundan hem çalışanlar mutsuz oluyor, hem de verim düşüyor" dedi.
"BU UYGULAMA
KAMUDA OLMAZ"
"Sosyal devlet" anlayışı yerine "tüccar devlet" düşüncesinin getirilmeye çalışıldığını ve "Ne kadar kar ederiz" anlayışının hakim olduğunu öne süren Bacıoğlu, "esnek çalışma modeli"ne tepkisini şu sözlerle ortaya koydu;
"Tek tip memur istihdamı olmalı. Herkesin hizmeti, tahsis süreleri ve verimliliğine göre bir ücret skalası belirlenmeli ve huzur içinde çalışılmalı. Ancak, yeni arayışlar, var olanı da aldı götürdü. Esnek çalışma modeliyle, benim şu memura, şu kadar saat, şu kadar çalışma günü ihtiyacım var. O hizmeti versin, bedelini alsın' deniliyor. Bu yolu açabilmek için devlet memurlarına ikinci iş yapma imkanı da tanımaya çalışıyorlar. Bunlar çok tehlikeli. Kamuda olacak işler değil.
4/C'nin sonuçları ortada. Kamuyu başka başka yöntemlerle daha da sıkıntıya sokacak, iş verimliliğini azaltacak, vatandaşın iyi hizmet almasını önleyecek uygulamaları getirmeye çalışıyorlar. Bu, 4/C'den bile tehlikeli bir yol. 4/B ile memurları sözleşmeli yapmaya çalışmışlardı, esnek çalışma modeliyle taşeron memur' haline getirecekler. Bu iş çok baş ağrıtır."